This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ezt pletykálják a budapesti kínaiak Nancy feltételezett gyilkosáról

Illustration for article titled Ezt pletykálják a budapesti kínaiak Nancy feltételezett gyilkosáról

Feladta magát Kínában, de futni hagyták a rendőrök? Így tudja több hazai kínai. Ezt a magyar rendőrség nem volt hajlandó sem cáfolni, sem megeősíteni a Cink kérdésére. Annyit megerősítettek viszont, hogy tényleg feladta magát.

Advertisement

Egy barátom Magyarországon élő kínai üzleti partnereivel vacsorázott. Az illetők jól ismerték a hazai kínai közösség ügyeit és a szó egy idő múlva a Nancy-gyilkosságra terelődött a szó.

A következőket mesélték: a helyi kínaiak tudomása szerint a gyilkossággal gyanúsított Yao Gaopeng rengeteget dolgozott, mégsem volt pénze, sőt súlyos adósságai voltak, mert a keresetét elverte. Kurvákra és drogra. Éppen ezért keltett meglepetést, hogy a gyilkosság után azonnal Pekingbe tudott menekülni repülővel, a barátom vacsorapartnerei szerint ugyanis nem volt annyi pénze, hogy megvegye a jegyet. Éppen ezért kezdtek úgy kombinálni, hogy valakinek a megbízásából ölhetett, aki kifizette a menekülését is. (A magyar sajtóhírek szerint ismerőseitől kért pénzt.)

Advertisement

A másik, hasonlóan vad pletyka az volt, hogy a férfi, miután megérkezett Pekingbe, rövidesen feladta magát a rendőrségen. Már megbilicselve vallatták, amint kiderült, hogy a tettet nem otthon, hanem Magyarországon követte el, mire gyorsan elengedték, azzal a szöveggel, hogy a két ország között nincsen kiadatási egyezmény, és csak papírmunkát csinálna nekik, úgyhogy tűnjön el.

Ez eléggé megfogható - ha kell cáfolható - eseménynek tűnt, ezért megkerestem a rendőrséget egy sor kérdéssel.

Advertisement

Ezeket kérdeztem tőlük:

- Mit lehet tudni most, hogyan áll a férfi ügye Kínában?

- Konzultált erről a magyar rendőrség a kínai kollégákkal az elmúlt néhány hétben?

- Pozitívan tudja a magyar rendőrség, hogy a férfi jelenleg is őrizetben van Kínában?

- Kiadatási egyezmény híján mit csinál a magyar rendőrség: lefolytatja a nyomozást ugyanúgy, aztán a megszerzett adatokat átadja a kínaiaknak, vagy egészen mást?

- Korábban, ha volt ehhez hasonlítható eset, mi volt a kínai gyakorlat: együttműködők voltak az ottani hatóságok? Ítéltek már el kínai állampolgárt nálunk elkövetett bűnért, miután visszautazott?

Advertisement

Amire ezt a választ kaptam:

Elektronikus úton érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Az eljárás során megalapozott gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a bűncselekményt egy kínai állampolgár követte el, aki ellen - tekintettel arra, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a bűncselekményt követően elhagyta Magyarországot - 2015. május 19-én európai és nemzetközi elfogatóparancs került kibocsátásra.

Nemzetközi rendőri együttműködés keretében jutott tudomásunkra, hogy az elkövetéssel gyanúsítható férfi Kínában feladta magát. A kínai hatóságok felvették a kapcsolatot a magyar hatóságokkal.

Tekintettel a folyamatban lévő eljárásra, bővebb tájékoztatást nem áll módunkban adni.

Advertisement

Tehát az biztos, hogy feladta magát, arról meg nem mondanak semmit, hogy őrizetben van-e azóta is. Ami ugyan nem erősíti meg a budapesti kínai pletykát, de nem is cáfolja.

Yao Gaopeng mindeközben továbbra is ott van az Interpol körözési listáján mint keresett személy.

Advertisement

Tovább nem jutottam egyelőre. A papírforma azt mondja, hogy Yao Gaopeng azóta is a cellában ül, de izgalmas arra gondolni, hogy talán mégsem. Ebből látszik, milyen jók a pletykák.

Share This Story

Get our newsletter