Putyin k√∂rnyezet√©hez tartoz√≥, EU- √©s USA-szankci√≥k al√° vont, az ukr√°n konfliktusban √©rintett orosz oligarch√°k √°ltal szervezett melegellenes konferenci√°n vett r√©szt Moszkv√°ban PrŇĎhle Gergely helyettes √°llamtitk√°r. A magyar hat√≥s√°gok nem vert√©k nagydobra az eg√©szet, szerintem nem v√©letlen√ľl.

Id√©n szeptember 10-12-√©n Moszkv√°ban tervezte megtartani nyolcadik √©ves konferenci√°j√°t a World Congress of Families nevŇĪ, amerikai k√∂zpont√ļ fundamentalista kereszt√©ny ernyŇĎszervezet, aminek a fŇĎ c√©ljai a melegh√°zass√°g √©s az abortusz legaliz√°l√°s√°nak megakad√°lyoz√°sa, illetve √°ltal√°ban a melegellenes t√∂rv√©nykez√©s melletti lobbiz√°s. B√°r elsŇĎ hall√°sra furcs√°nak tŇĪnhet, nem v√©letlen, hogy b√°r amerikai k√∂zpont√ļ kereszt√©ny szervezetrŇĎl van sz√≥, Moszkv√°ban k√©sz√ľltek konferenci√°zni. A WCF-nek ugyanis kiv√°l√≥ak ott a kapcsolatai, kor√°bban is szervezett esem√©nyt az oroszokn√°l, illetve nyilv√°nosan t√°mogatta a vil√°gszerte √≥ri√°si felh√°borod√°st kiv√°lt√≥ melegellenes t√∂rv√©nyeket. (Ezek miatt ker√ľlt sz√≥ba p√©ld√°ul, hogy egyes orsz√°gok ak√°r bojkott√°ln√°k is a szocsi t√©li olimpi√°t.)

Sz√≥val Moszkv√°ban tartott√°k volna a 8. √©ves dzsemborit, de ekkor buzi ker√ľlt a pakliba: Oroszorsz√°g megt√°madta Ukrajn√°t, az amerikai korm√°ny pedig szankci√≥kat vezetett be. R√°ad√°sul n√©vre sz√≥l√≥akat h√°rom olyan orosz √°llampolg√°r ellen is ‚Äď Vlagyimir Jakunyin, Jelena Mizulina √©s Alekszej Puskov ‚Äď, akik kor√°bban egy√ľttmŇĪk√∂dtek a WCF-fel.

Ilyen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt m√©g egy sz√©lsŇĎs√©ges amerikai szervezet sem v√°llalhatta be ny√≠ltan a moszkvai kongresszust, √≠gy hivatalosan lemondt√°k az esem√©nyt. De annyira az√©rt nem ijedtek meg, a kongresszust egyszerŇĪen √°tkeresztelt√©k az eredeti "World Congress of Families VIII) "Every Child A Gift: Large Families ‚Äď The Future of Humanity"-rŇĎl "International Forum ‚Äď Large Family and Future of Humanity"-re, √©s ugyanott, ugyanakkor megtartott√°k. A k√ľl√∂nbs√©g annyi volt, hogy azon a WCF √©s m√©g egy amerikai t√°rsa hivatalosan m√°r nem vettek r√©szt, de a vezetŇĎik "civilk√©nt" jelen voltak.

A szervezŇĎk k√∂z√∂tt volt a WCF mellett t√∂bb orosz szervezet is. P√©ld√°ul a Vlagyimir Jakunyin-f√©le Nemzeti DicsŇĎs√©g K√∂zpontja, illetve a Konsztantyin Malofejev alap√≠totta Nagy Szent Bazil J√≥t√©konys√°gi Alap√≠tv√°ny. Malofejevet, a 40 √©ves kor√°ra milli√°rdos befektet√©si bank√°rt az EU ‚Äď √©s Sv√°jc + Norv√©gia ‚Äď l√©nyeg√©ben h√°bor√ļs bŇĪn√∂snek tekinti, befagyasztott√°k a sz√°ml√°it √©s megtiltott√°k a beutaz√°s√°t, mert azzal gyan√ļs√≠tj√°k, hogy r√©szben ŇĎ finansz√≠rozza a kelet-ukrajnai fegyveres szakad√°rokat. Az alap√≠tv√°nya azt √°ll√≠tja, hogy csak orosz ter√ľleten tev√©nykedik, de maguk az ukrajnai szakad√°rok sem tagadt√°k, hogy hatalmas mennyis√©gŇĪ humanit√°rius ‚Äď √©s tal√°n nem humanit√°rius ‚Äď sz√°ll√≠tm√°nyt kaptak tŇĎl√ľk. Malofejevet tartj√°k az egyik √∂sszek√∂tŇĎ kapocsnak Putyin √©s az √°ltala a h√°tt√©rben p√©nzelt sz√©lsŇĎjobboldali, gyakran rasszista, EU-gyŇĪl√∂lŇĎ eur√≥pai p√°rtok k√∂z√∂tt is.

Advertisement

PrŇĎhle Gergely moszkvai r√©szv√©tel√©ben az a kiss√© hideglelŇĎs, hogy Malofejev id√©n ny√°ron B√©csben titkos konferenci√°t rendezett, amin √°ll√≠t√≥lag az oroszok √©s Eur√≥pa sz√©lsŇĎs√©ges, EU-szkeptikus erŇĎi, illetve a r√©gi arisztokr√°cia k√∂z√∂tt akar l√©trehozni egyfajta liberalizmus- √©s felvil√°gosod√°sellenes Szent Sz√∂vets√©get. Az a bizarr, hogy a fŇĎ t√©ma ezen bel√ľl B√©csben is a meleglobbi elleni harc volt, ami Malofejev m√°ni√°ja. (Itt a vs.hu cikke a b√©csi esem√©nyrŇĎl.) Annak az esem√©nynek j√≥ p√°r kisziv√°rgott r√©sztvevŇĎje √©s felsz√≥lal√≥ja itt volt a hasonl√≥, csak sok pappal felturb√≥zott moszkvai gyŇĪl√©sen is. Plusz PrŇĎhle, akirŇĎl biztosan nem tudhatom, hogy esetleg B√©csben nem volt-e r√©sztvevŇĎ.

A magyar k√∂zv√©lem√©ny eddig √ļgy tudta, hogy a sz√©lsŇĎs√©ges birodalmi orosz elittel haverkod√≥k klubj√°nak magyar tagja a Jobbik, itt lett volna √°ll√≠t√≥lag √∂sszek√∂tŇĎ a h√≠res-h√≠rhedt Kov√°cs K√°g√©b√©la B√©la.

Advertisement

Jakunyint, Putyin egykori KGB-s koll√©g√°j√°t, d√°csaszomsz√©dj√°t √©s bizalmas√°t, az orosz √°llamvasutak eln√∂k√©t pedig amerikai szankci√≥k s√ļjtj√°k, a sz√°ml√°it is befagyasztott√°k, √©s nem utazhat be sem Amerik√°ba, sem Ausztr√°li√°ba.

Nem el√≠t√©lt bŇĪn√∂zŇĎkrŇĎl van teh√°t sz√≥, az EU √°ltal nem bojkott√°lt Jakunyin nemr√©g N√©metorsz√°gban sz√≥lalt fel, de a putyini rezsim annyira emblematikus kem√©nyvonalasair√≥l, akik az elsŇĎ n√©h√°ny tucat megnevezett mag√°nszem√©ly k√∂z√∂tt ker√ľltek fel a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szankci√≥s list√°kra az ukr√°n konfliktus eldurvul√°sa ut√°n. Malofejev konkr√©tan akt√≠v r√©szese az orosz‚Äďukr√°n furcsa h√°bor√ļnak, Ukrajna hivatalosan a szeparatist√°k t√°mogat√°s√°val v√°dolja.

De ne felejts√ľk, hogy mindek√∂zben egy √ľzletileg akt√≠v milli√°rdosr√≥l van sz√≥, aki a hobbit b√°tran keveri a munk√°val: Malofejev √©ppen t√∂rt√©nelmi t√©maparkot √©p√≠t az Oroszorsz√°g √°ltal frissen elfogalalt Kr√≠m-f√©lszigeten, a befektetŇĎt√°rsa pedig nem m√°s, mint Philippe de Villiers francia sz√©lsŇĎjobbos EU-gyŇĪl√∂lŇĎ exp√°rtvez√©r, EP-k√©pviselŇĎ, exeln√∂kjel√∂lt √©s √ľzletember.

Advertisement

Mindezek azonban a jelek szerint a legkev√©sb√© sem riasztott√°k vissza att√≥l PrŇĎhle Gergely helyettes √°llamtitk√°rt ‚Äď civilben a Magyarorsz√°gi Evang√©likus Egyh√°z nemlelk√©szi vezetŇĎj√©t ‚Äď, hogy r√©szt vegyen a szeptember 10-√©n kezdŇĎd√∂tt esem√©nyen.

Fot√≥: a –Ď–Ľ–į–≥–ĺ—ā–≤–ĺ—Ä–ł—ā–Ķ–Ľ—Ć–Ĺ—č–Ļ –§–ĺ–Ĺ–ī –°–≤—Ź—ā–ł—ā–Ķ–Ľ—Ź –í–į—Ā–ł–Ľ–ł—Ź –í–Ķ–Ľ–ł–ļ–ĺ–≥–ĺ fb-ja

Azt azonban mintha kev√©sb√© szerette volna az Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©rium√°nak helyettes √°llamtitk√°ra, hogy a sz√©lesebb k√∂zv√©lem√©ny is megtudja, milyen r√©sztvevŇĎk k√∂z√∂tt hallgatta a buziz√°st √©s Eur√≥pa-gyal√°z√°st, a r√©szv√©tel√©rŇĎl ugyanis hallgattak az illet√©kesek. A t√°rca honlapj√°n nem eml√≠tik a moszkvai tal√°lkoz√≥t. Az MTI-ben nem tal√°ltam h√≠rt r√≥la, sŇĎt egy√°ltal√°n nem siker√ľlt semmif√©le magyar nyelvŇĪ netes eml√≠t√©sre bukkannom az eg√©szrŇĎl. Egyre sem! Szerd√°n megkerestem a t√°rca sajt√≥oszt√°ly√°t, a reakci√≥juk lejjebb olvashat√≥.

Advertisement

Nem csoda, ha PrŇĎhle nem akarta direkte rekl√°mozni, hogy az EU deklar√°lt gyŇĪl√∂lŇĎivel √©s hivatalos ellens√©geivel szalonn√°zott, ember√ľnk hivatalos miniszt√©riumi titulusa ugyanis ez:

nemzetk√∂zi √©s eur√≥pai uni√≥s √ľgyek√©rt felelŇĎs helyettes √°llamtitk√°r.

Val√≥j√°ban teljesen v√©letlen√ľl, egy Magyarorsz√°ggal foglalkoz√≥ n√©met nyelvŇĪ blogposztban l√°ttam meg a sztorit, azt√°n az osztr√°k, n√©met √©s sv√°jci sajt√≥b√≥l, illetve orosz blogokr√≥l szedegetve az inform√°ci√≥kat √°llt √∂ssze a k√©p.

Advertisement

Az osztr√°kok √©s a n√©met nyelvŇĪ lapok az√©rt foglalkoztak ezzel, mert PrŇĎhl√©n k√≠v√ľl valamennyire is jegyzett politikust ŇĎk k√ľldtek m√©g, Johann Gudenust, a sz√©lsŇĎs√©ges osztr√°k Szabads√°gp√°rt b√©csi √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎj√©t √©s eln√∂ki tan√°csad√≥j√°t, aki besz√©d√©ben az √ļjs√°gokat √©s t√©v√©csatorn√°kat a kez√©ben tart√≥ homoszexu√°lis lobbi, illetve az Oroszorsz√°got s√ļjt√≥ EU-szankci√≥k ellen rohant ki orosz nyelven. Ott volt m√©g √©s besz√©lt Aymeric Chauprade francia sz√©lsŇĎjobbos EP-k√©pviselŇĎ a Nemzeti Frontt√≥l. Az orosz ortodox egyh√°z hivatalos weboldala szerint felsz√≥lalt PrŇĎhle Gergely is, annak nem tal√°ltam nyom√°t, hogy mirŇĎl besz√©lhetett.

Advertisement

A vend√©gpolitikusok felsz√≥lal√°sai elŇĎtt felolvast√°k Putyin eln√∂k √ľdv√∂zlet√©t, azt√°n k√ľl√∂nbozŇĎ ortodox egyh√°zi m√©lt√≥s√°gok sz√≥nokoltak, ott volt Kirill p√°tri√°rka is, de m√©g az orosz fŇĎrabbi √©s fŇĎmufti is fent √ľltek a p√≥diumon. A besz√°mol√≥k szerint az alapt√≥nus a csal√°di √©rt√©kek hangs√ļlyoz√°sa volt, ezt sz√≠nezt√©k a Nyugat- EU- √©s fŇĎleg melegellenes rohamok.

"PrŇĎhle Gergely nem politikai szereplŇĎ" ‚Äď az √©rintett ezt reag√°lta

Egy rak√°s k√©rd√©st k√ľldtem a miniszt√©rium sajt√≥oszt√°ly√°n kereszt√ľl PrŇĎhle Gergelynek, aki szint√©n rajtuk kereszt√ľl az alantiakat v√°laszolta:

Cink: Mi√©rt vett r√©szt egy magyar korm√°nytag egy olyan rendezv√©nyen, amit 2, az EU szankci√≥s list√°j√°n n√©vvel szereplŇĎ orosz oligarcha szervezett? Egy√°ltal√°n, mirŇĎl sz√≥lt az esem√©ny?

Advertisement

Sajt√≥oszt√°ly: Nem az oligarch√°k szervezt√©k, hanem az orosz korm√°ny. A Kremlben volt a rendezv√©ny, az ortodox egyh√°z t√°mogat√°s√°val. Az orosz fŇĎrabbi, az orosz fŇĎmufti, tov√°bb√° minden nagy egyh√°z k√©pviselŇĎje jelen volt. A probl√©ma, amirŇĎl sz√≥ van, a n√©pesed√©s √©s a csal√°dpolitika mindannyiunkat √©rintŇĎ k√©rd√©sei, amelyeket mi is fontosnak tartunk, ez√©rt a magyar korm√°ny korm√°nytisztviselŇĎi szinten ‚Äď nem pedig politikai szinten ‚Äď k√©pviseltette mag√°t a rendezv√©nyen.

Cink: Miért nem verték nagydobra a moszkvai találkozót?

Sajt√≥oszt√°ly: A nemzetk√∂zi tud√≥s√≠t√°sokban szerepelt a rendezv√©ny, PrŇĎhle Gergely nem politikai szereplŇĎ, ez√©rt nem volt k√ľl√∂n ‚Äěmeghirdetve" a hazai sajt√≥nak.

Advertisement

Cink: PrŇĎhle √ļr milyennek tal√°lta a konferenci√°t?

Sajtóosztály: A helyettes államtitkár izgalmasnak, érdekesnek találta a konferenciát.

Cink: A részvétel miért volt jó Magyarországnak?

Sajt√≥oszt√°ly: Az√©rt, mert a konferencia ‚Äď vall√°si √©s nemzeti hovatartoz√°s n√©lk√ľl ‚Äď nagyon fontos dolgokkal foglalkozott, a n√©pesed√©spolitika leg√©getŇĎbb probl√©m√°ival.

Advertisement

Cink: Nem vette-e rosszul ki mag√°t, hogy olyan sz√©lsŇĎjobbos vagy sz√©lsŇĎs√©ges p√°rtok voltak a tov√°bbo megh√≠vottak, mint a Front National vagy az FP√Ė?

Sajt√≥oszt√°ly: Lehet, hogy ŇĎk is ott voltak, PrŇĎhle Gergely a magyar korm√°ny csal√°dpolitikai √°ll√°spontj√°t k√©pviselte, az orosz fŇĎrabbi √©s az orosz fŇĎmufti k√∂z√∂tt sz√≥lalt fel.