Illustration for article titled Ezt nem véletlenül titkolta el Prőhle Gergely

Putyin környezetéhez tartozó, EU- és USA-szankciók alá vont, az ukrán konfliktusban érintett orosz oligarchák által szervezett melegellenes konferencián vett részt Moszkvában Prőhle Gergely helyettes államtitkár. A magyar hatóságok nem verték nagydobra az egészet, szerintem nem véletlenül.

Advertisement

Idén szeptember 10-12-én Moszkvában tervezte megtartani nyolcadik éves konferenciáját a World Congress of Families nevű, amerikai központú fundamentalista keresztény ernyőszervezet, aminek a fő céljai a melegházasság és az abortusz legalizálásának megakadályozása, illetve általában a melegellenes törvénykezés melletti lobbizás. Bár első hallásra furcsának tűnhet, nem véletlen, hogy bár amerikai központú keresztény szervezetről van szó, Moszkvában készültek konferenciázni. A WCF-nek ugyanis kiválóak ott a kapcsolatai, korábban is szervezett eseményt az oroszoknál, illetve nyilvánosan támogatta a világszerte óriási felháborodást kiváltó melegellenes törvényeket. (Ezek miatt került szóba például, hogy egyes országok akár bojkottálnák is a szocsi téli olimpiát.)

Szóval Moszkvában tartották volna a 8. éves dzsemborit, de ekkor buzi került a pakliba: Oroszország megtámadta Ukrajnát, az amerikai kormány pedig szankciókat vezetett be. Ráadásul névre szólóakat három olyan orosz állampolgár ellen is – Vlagyimir Jakunyin, Jelena Mizulina és Alekszej Puskov –, akik korábban együttműködtek a WCF-fel.

Advertisement

Ilyen körülmények között még egy szélsőséges amerikai szervezet sem vállalhatta be nyíltan a moszkvai kongresszust, így hivatalosan lemondták az eseményt. De annyira azért nem ijedtek meg, a kongresszust egyszerűen átkeresztelték az eredeti "World Congress of Families VIII) "Every Child A Gift: Large Families – The Future of Humanity"-ről "International Forum – Large Family and Future of Humanity"-re, és ugyanott, ugyanakkor megtartották. A különbség annyi volt, hogy azon a WCF és még egy amerikai társa hivatalosan már nem vettek részt, de a vezetőik "civilként" jelen voltak.

A szervezők között volt a WCF mellett több orosz szervezet is. Például a Vlagyimir Jakunyin-féle Nemzeti Dicsőség Központja, illetve a Konsztantyin Malofejev alapította Nagy Szent Bazil Jótékonysági Alapítvány. Malofejevet, a 40 éves korára milliárdos befektetési bankárt az EU – és Svájc + Norvégia – lényegében háborús bűnösnek tekinti, befagyasztották a számláit és megtiltották a beutazását, mert azzal gyanúsítják, hogy részben ő finanszírozza a kelet-ukrajnai fegyveres szakadárokat. Az alapítványa azt állítja, hogy csak orosz területen tevénykedik, de maguk az ukrajnai szakadárok sem tagadták, hogy hatalmas mennyiségű humanitárius – és talán nem humanitárius – szállítmányt kaptak tőlük. Malofejevet tartják az egyik összekötő kapocsnak Putyin és az általa a háttérben pénzelt szélsőjobboldali, gyakran rasszista, EU-gyűlölő európai pártok között is.

Advertisement

Prőhle Gergely moszkvai részvételében az a kissé hideglelős, hogy Malofejev idén nyáron Bécsben titkos konferenciát rendezett, amin állítólag az oroszok és Európa szélsőséges, EU-szkeptikus erői, illetve a régi arisztokrácia között akar létrehozni egyfajta liberalizmus- és felvilágosodásellenes Szent Szövetséget. Az a bizarr, hogy a fő téma ezen belül Bécsben is a meleglobbi elleni harc volt, ami Malofejev mániája. (Itt a vs.hu cikke a bécsi eseményről.) Annak az eseménynek jó pár kiszivárgott résztvevője és felszólalója itt volt a hasonló, csak sok pappal felturbózott moszkvai gyűlésen is. Plusz Prőhle, akiről biztosan nem tudhatom, hogy esetleg Bécsben nem volt-e résztvevő.

Advertisement

A magyar közvélemény eddig úgy tudta, hogy a szélsőséges birodalmi orosz elittel haverkodók klubjának magyar tagja a Jobbik, itt lett volna állítólag összekötő a híres-hírhedt Kovács Kágébéla Béla.

Jakunyint, Putyin egykori KGB-s kollégáját, dácsaszomszédját és bizalmasát, az orosz államvasutak elnökét pedig amerikai szankciók sújtják, a számláit is befagyasztották, és nem utazhat be sem Amerikába, sem Ausztráliába.

Advertisement

Nem elítélt bűnözőkről van tehát szó, az EU által nem bojkottált Jakunyin nemrég Németországban szólalt fel, de a putyini rezsim annyira emblematikus keményvonalasairól, akik az első néhány tucat megnevezett magánszemély között kerültek fel a különböző szankciós listákra az ukrán konfliktus eldurvulása után. Malofejev konkrétan aktív részese az orosz–ukrán furcsa háborúnak, Ukrajna hivatalosan a szeparatisták támogatásával vádolja.

De ne felejtsük, hogy mindeközben egy üzletileg aktív milliárdosról van szó, aki a hobbit bátran keveri a munkával: Malofejev éppen történelmi témaparkot épít az Oroszország által frissen elfogalalt Krím-félszigeten, a befektetőtársa pedig nem más, mint Philippe de Villiers francia szélsőjobbos EU-gyűlölő expártvezér, EP-képviselő, exelnökjelölt és üzletember.

Advertisement

Mindezek azonban a jelek szerint a legkevésbé sem riasztották vissza attól Prőhle Gergely helyettes államtitkárt – civilben a Magyarországi Evangélikus Egyház nemlelkészi vezetőjét –, hogy részt vegyen a szeptember 10-én kezdődött eseményen.

Illustration for article titled Ezt nem véletlenül titkolta el Prőhle Gergely
Advertisement

Fotó: a Благотворительный Фонд Святителя Василия Великого fb-ja

Azt azonban mintha kevésbé szerette volna az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, hogy a szélesebb közvélemény is megtudja, milyen résztvevők között hallgatta a buzizást és Európa-gyalázást, a részvételéről ugyanis hallgattak az illetékesek. A tárca honlapján nem említik a moszkvai találkozót. Az MTI-ben nem találtam hírt róla, sőt egyáltalán nem sikerült semmiféle magyar nyelvű netes említésre bukkannom az egészről. Egyre sem! Szerdán megkerestem a tárca sajtóosztályát, a reakciójuk lejjebb olvasható.

Advertisement

Nem csoda, ha Prőhle nem akarta direkte reklámozni, hogy az EU deklarált gyűlölőivel és hivatalos ellenségeivel szalonnázott, emberünk hivatalos minisztériumi titulusa ugyanis ez:

nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Valójában teljesen véletlenül, egy Magyarországgal foglalkozó német nyelvű blogposztban láttam meg a sztorit, aztán az osztrák, német és svájci sajtóból, illetve orosz blogokról szedegetve az információkat állt össze a kép.

Advertisement

Az osztrákok és a német nyelvű lapok azért foglalkoztak ezzel, mert Prőhlén kívül valamennyire is jegyzett politikust ők küldtek még, Johann Gudenust, a szélsőséges osztrák Szabadságpárt bécsi önkormányzati képviselőjét és elnöki tanácsadóját, aki beszédében az újságokat és tévécsatornákat a kezében tartó homoszexuális lobbi, illetve az Oroszországot sújtó EU-szankciók ellen rohant ki orosz nyelven. Ott volt még és beszélt Aymeric Chauprade francia szélsőjobbos EP-képviselő a Nemzeti Fronttól. Az orosz ortodox egyház hivatalos weboldala szerint felszólalt Prőhle Gergely is, annak nem találtam nyomát, hogy miről beszélhetett.

Advertisement

A vendégpolitikusok felszólalásai előtt felolvasták Putyin elnök üdvözletét, aztán különboző ortodox egyházi méltóságok szónokoltak, ott volt Kirill pátriárka is, de még az orosz főrabbi és főmufti is fent ültek a pódiumon. A beszámolók szerint az alaptónus a családi értékek hangsúlyozása volt, ezt színezték a Nyugat- EU- és főleg melegellenes rohamok.

Advertisement

"Prőhle Gergely nem politikai szereplő" – az érintett ezt reagálta

Egy rakás kérdést küldtem a minisztérium sajtóosztályán keresztül Prőhle Gergelynek, aki szintén rajtuk keresztül az alantiakat válaszolta:

Cink: Miért vett részt egy magyar kormánytag egy olyan rendezvényen, amit 2, az EU szankciós listáján névvel szereplő orosz oligarcha szervezett? Egyáltalán, miről szólt az esemény?

Advertisement

Sajtóosztály: Nem az oligarchák szervezték, hanem az orosz kormány. A Kremlben volt a rendezvény, az ortodox egyház támogatásával. Az orosz főrabbi, az orosz főmufti, továbbá minden nagy egyház képviselője jelen volt. A probléma, amiről szó van, a népesedés és a családpolitika mindannyiunkat érintő kérdései, amelyeket mi is fontosnak tartunk, ezért a magyar kormány kormánytisztviselői szinten – nem pedig politikai szinten – képviseltette magát a rendezvényen.

Cink: Miért nem verték nagydobra a moszkvai találkozót?

Sajtóosztály: A nemzetközi tudósításokban szerepelt a rendezvény, Prőhle Gergely nem politikai szereplő, ezért nem volt külön „meghirdetve" a hazai sajtónak.

Advertisement

Cink: Prőhle úr milyennek találta a konferenciát?

Sajtóosztály: A helyettes államtitkár izgalmasnak, érdekesnek találta a konferenciát.

Advertisement

Cink: A részvétel miért volt jó Magyarországnak?

Sajtóosztály: Azért, mert a konferencia – vallási és nemzeti hovatartozás nélkül – nagyon fontos dolgokkal foglalkozott, a népesedéspolitika legégetőbb problémáival.

Advertisement

Cink: Nem vette-e rosszul ki magát, hogy olyan szélsőjobbos vagy szélsőséges pártok voltak a továbbo meghívottak, mint a Front National vagy az FPÖ?

Sajtóosztály: Lehet, hogy ők is ott voltak, Prőhle Gergely a magyar kormány családpolitikai álláspontját képviselte, az orosz főrabbi és az orosz főmufti között szólalt fel.

Share This Story

Get our newsletter