"A kevesebb v√°laszt√©k az olcs√≥bbs√°got is eredm√©nyez". A gyerekeink j√∂vŇĎj√©t meghat√°roz√≥ komcsi titk√°rnŇĎ v√©gk√©pp bel√©pett a magyar politika legeslegnagyobb ostob√°i k√∂z√©.

"A kevesebb választék az olcsóbbságot is eredményez"
"A kevesebb választék az olcsóbbságot is eredményez"
"A kevesebb választék az olcsóbbságot is eredményez"
"A kevesebb választék az olcsóbbságot is eredményez"
"A kevesebb választék az olcsóbbságot is eredményez"

Ez volt a tételmondata annak a hátborzongató videónak, amit kedden este jelent meg a kormány.hu Youtube-csatornáján. Idén egyébként nem volt olyan szórakoztató elektronikai eszköz, ami akkora örömet szerzett volna nekem, mint ez a kormánycsatorna.

A felv√©telen Krupszkaja Hoffmann azt magyar√°zza, hogy mi√©rt volt j√≥ a tank√∂nyvpiac √°llamos√≠t√°sa √©s megsz√ľntet√©se.

A sz√∂veg tartalmilag annyira vicces meg ijesztŇĎ, hogy az t√©nyleg elt√∂rp√ľl, milyen elk√©pesztŇĎen primit√≠v nyelvi szinten besz√©l a J√∂vŇĎ Okos Gener√°ci√≥inak Z√°loga. Pedig ezen a fronton is nagyon adja, a "kevesebb v√°laszt√©k" m√©g a legkevesebb benne.

Advertisement

Ha a hogyan helyett arra figyel√ľnk, hogy mit mond, az egyik nevet√©sbŇĎl es√ľnk a m√°sik jajgat√°sba. Hoffmann gondolkod√≥ szerint tudod, mi okozott eddig es√©lyegyenlŇĎtlens√©get a k√∂zoktat√°sban?

A t√ļl sok tank√∂nyv!

Mi t√∂bb, ha kevesebb a tank√∂nyv (‚Ķ) akkor meg tudjuk oldani azt a fajta es√©lyegyenlŇĎs√©get amely r√©gi v√°gya t√°rsadalomnak, vagyis, hogy minden gyerek, f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy milyen iskol√°ba j√°r, azonos sz√≠nvonalu oktat√°sban r√©szes√ľlj√∂n.

Advertisement

Ha már korábban betiltják a tankönyveket, hatodikra elnéptelednének a borsodi cigányiskolák, annyi gyereket vettek volna fel korkedveménnyel Oxfordba!

A sz√∂vegbŇĎl az is kider√ľl, hogy a XXI. sz√°zad pestise nem a drog, a szeg√©nys√©g, a hitetlens√©g, a glob√°lis felmeleged√©s, a r√©gi j√≥ √©rt√©kek devalv√°l√≥d√°sa vagy a t√°rsadalmi egyenlŇĎtlens√©g, vagy valami hasonl√≥, hanem, ki nem fogod tal√°lni, a V√ĀLASZT√ČK. A "v√°laszt√©k" sz√≥ t√∂bbsz√∂r is elhangzik, nagyj√°b√≥l annyira pozit√≠v kontextusban, mintha az AIDS-r√≥l lenne sz√≥.

A tanönyvkiadóknak ez a helyzet nagyon alkalmas volt arra, hogy egyre több kiadvánnyal jelentek meg a tankönyvlistán.

Ez a v√°laszt√©k messze t√ļlmutatott azon a mennyis√©gen, ami k√≠v√°natos volt.

Semmi sem indokolja, hogy egy jóváhagyott kerettantervhez igen nagy tankönyvválaszték legyen, hiszen egy kerettantervnek egy vagy két tankönyv is megfelel.

Advertisement

A Fideszn√©l √°ltal√°ban megfigyelhetŇĎ, hogy eg√©sz egyszerŇĪen √ļjra akarj√°k teremteni a gyerek- √©s fiatalkoruk vil√°g√°t, ami mindannyiunk pechj√©re pont a szovjet t√≠pus√ļ elnyom√°s idŇĎszaka volt. De az, hogy nosztalgikusan, √∂n√©rt√©kk√©nt felmutatva akarj√°k √ļjrateremteni a hi√°nygazdas√°got, az eg√©szen fantasztikus.

Hoffmann fej√©ben a kerettanterv = magn√≥szalagra felvett k√∂zponti akarat, amit egy gomb lenyom√°s√°val a tan√°rok gerincoszlopa √©s agy tal√°lkoz√°s√°n√°l, az √∂reglyuk t√°j√°n elhelyezett transzmitter seg√≠ts√©g√©vel a sz√°jukon √°t sug√°roz a gyerkeknek a Klebelsberg K√∂zpont. A Hoffmann √°ltal felv√°zolt j√∂vŇĎk√©p logikus v√©ge fura m√≥don a tan√°r mint olyan megsz√ľntet√©se. A hoffmanni logik√°t tov√°bbv√≠ve egy ide√°lis Magyarorsz√°gon egyedi tan√°r m√°r nem is lenne, hanem kl√≥nok tov√°bb√≠tan√°k az √Āllami Akaratot Megtestes√≠tŇĎ Szem√©ly Vagy Test√ľlet √ľzeneteit.

Advertisement

√Črdemes v√©gighallgatni az eg√©szet, mert nem hossz√ļ, √©s ijesztŇĎ pontoss√°ggal mutatja meg, micsoda egy agy n√©lk√ľli, de ann√°l vesz√©lyesebb alak gy√ļrja √°t √©vtizedekre a magyar oktat√°si rendszert. Egy olyan speci√°lis kommunista, aki az √°llamp√°rt aktivist√°jak√©nt annak idej√©n tevŇĎlegesen harcolt az√©rt, hogy mindenbŇĎl kevesebb legyen a v√°laszt√©k, √≠gy tud√°sb√≥l, utaz√°sb√≥l, inform√°ci√≥b√≥l √©s boldogs√°gb√≥l is, azt√°n most, hogy az aktu√°lis MSZMP megint felfedezte, rezzen√©stelen arccal mondhatja a monitorunkba, hogy

"A kevesebb választék az olcsóbbságot is eredményez"