This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Ezt kell majd Hoffmann Rózsa homlokára tetoválni

"A kevesebb választék az olcsóbbságot is eredményez". A gyerekeink jövőjét meghatározó komcsi titkárnő végképp belépett a magyar politika legeslegnagyobb ostobái közé.

Advertisement

"A kevesebb választék az olcsóbbságot is eredményez"
"A kevesebb választék az olcsóbbságot is eredményez"
"A kevesebb választék az olcsóbbságot is eredményez"
"A kevesebb választék az olcsóbbságot is eredményez"
"A kevesebb választék az olcsóbbságot is eredményez"

Ez volt a tételmondata annak a hátborzongató videónak, amit kedden este jelent meg a kormány.hu Youtube-csatornáján. Idén egyébként nem volt olyan szórakoztató elektronikai eszköz, ami akkora örömet szerzett volna nekem, mint ez a kormánycsatorna.

Advertisement

A felvételen Krupszkaja Hoffmann azt magyarázza, hogy miért volt jó a tankönyvpiac államosítása és megszüntetése.

A szöveg tartalmilag annyira vicces meg ijesztő, hogy az tényleg eltörpül, milyen elképesztően primitív nyelvi szinten beszél a Jövő Okos Generációinak Záloga. Pedig ezen a fronton is nagyon adja, a "kevesebb választék" még a legkevesebb benne.

Advertisement

Ha a hogyan helyett arra figyelünk, hogy mit mond, az egyik nevetésből esünk a másik jajgatásba. Hoffmann gondolkodó szerint tudod, mi okozott eddig esélyegyenlőtlenséget a közoktatásban?

A túl sok tankönyv!

Mi több, ha kevesebb a tankönyv (…) akkor meg tudjuk oldani azt a fajta esélyegyenlőséget amely régi vágya társadalomnak, vagyis, hogy minden gyerek, függetlenül attól, hogy milyen iskolába jár, azonos színvonalu oktatásban részesüljön.

Advertisement

Ha már korábban betiltják a tankönyveket, hatodikra elnéptelednének a borsodi cigányiskolák, annyi gyereket vettek volna fel korkedveménnyel Oxfordba!

A szövegből az is kiderül, hogy a XXI. század pestise nem a drog, a szegénység, a hitetlenség, a globális felmelegedés, a régi jó értékek devalválódása vagy a társadalmi egyenlőtlenség, vagy valami hasonló, hanem, ki nem fogod találni, a VÁLASZTÉK. A "választék" szó többször is elhangzik, nagyjából annyira pozitív kontextusban, mintha az AIDS-ról lenne szó.

A tanönyvkiadóknak ez a helyzet nagyon alkalmas volt arra, hogy egyre több kiadvánnyal jelentek meg a tankönyvlistán.

Ez a választék messze túlmutatott azon a mennyiségen, ami kívánatos volt.

Semmi sem indokolja, hogy egy jóváhagyott kerettantervhez igen nagy tankönyvválaszték legyen, hiszen egy kerettantervnek egy vagy két tankönyv is megfelel.

Advertisement

A Fidesznél általában megfigyelhető, hogy egész egyszerűen újra akarják teremteni a gyerek- és fiatalkoruk világát, ami mindannyiunk pechjére pont a szovjet típusú elnyomás időszaka volt. De az, hogy nosztalgikusan, önértékként felmutatva akarják újrateremteni a hiánygazdaságot, az egészen fantasztikus.

Hoffmann fejében a kerettanterv = magnószalagra felvett központi akarat, amit egy gomb lenyomásával a tanárok gerincoszlopa és agy találkozásánál, az öreglyuk táján elhelyezett transzmitter segítségével a szájukon át sugároz a gyerkeknek a Klebelsberg Központ. A Hoffmann által felvázolt jövőkép logikus vége fura módon a tanár mint olyan megszüntetése. A hoffmanni logikát továbbvíve egy ideális Magyarországon egyedi tanár már nem is lenne, hanem klónok továbbítanák az Állami Akaratot Megtestesítő Személy Vagy Testület üzeneteit.

Advertisement

Érdemes végighallgatni az egészet, mert nem hosszú, és ijesztő pontossággal mutatja meg, micsoda egy agy nélküli, de annál veszélyesebb alak gyúrja át évtizedekre a magyar oktatási rendszert. Egy olyan speciális kommunista, aki az állampárt aktivistájaként annak idején tevőlegesen harcolt azért, hogy mindenből kevesebb legyen a választék, így tudásból, utazásból, információból és boldogságból is, aztán most, hogy az aktuális MSZMP megint felfedezte, rezzenéstelen arccal mondhatja a monitorunkba, hogy

"A kevesebb választék az olcsóbbságot is eredményez"

Share This Story

Get our newsletter