A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szerint a 2008 óta zsugorodó eladások után 2013-ban enyhe növekedést mutattak. És hogy az ok mi? Nem a Nemzeti Könyvtár, még csak nem is Fletó szakácskönyve, hanem az erotika.

Zentai Péter László, az Egyesülés igazgatója szerint a növekedés mögött valószínűleg társadalompolitikai okok állnak, hiszen akkor vásárolnak az emberek könyvet, ha biztonságban érzik magukat. Ugyanakkor a vevők érdeklődését elsősorban annak tulajdonítja, hogy tavaly rég nem látott, sokrétű, a társadalom valamennyi szeletét megszólító könyvkínálattal álltak elő a kiadók.

Ezt úgy is lehet érteni, hogy megint nagy példányban keltek el erotikus, úgynevezett felnőtt témájú kötetek, mely hullám a rendszerváltás utáni "felszabadulás" után már bekövetkezett, aztán elvonult, de most néhány, a nemzetközi piacon is nagy sikert aratott könyv magyar kiadásával újra profithoz juttatta megjelentetőit.

Mindent értek. A rezsicsökkentésen spórolt pénzt az emberek A szürke ötven árnyalatára költötték. Az igazgató szerint az állami tankönyvkiadás bevezetésének beláthatatlan következményei lehetnek a 2012-ben 58 milliárdos könyvforgalomból 16 millárd forintot kitevő tankönyvforgalomra. 50 kiadót és többszáz tankönyvírót viszont biztosan lehetetlen helyzetbe hoz az államosítás. Zentai azt állítja, a versenyhelyzet kiiktatása minőségromlást fog okozni. Hoffmann Rózsa szerint olcsóbbságot.

(Kép: Wikipédia) (via hétvégi Népszabadság)