Itt a legújabb, és sokkal durvább "Budapest=Bukarest". Az semmi, hogy egy rakás magyar olvasó hitte el azt a viccesnek szánt álhírt, hogy Sarah Palin, Amerika fiatalabb kiadású Wittner Máriája tényleg Csehország inváziójára szólított volna fel a csecsenek által elkövetett bostoni robbantások után. Egy rakás amerikai tényleg azt hitte, hogy csecsen=cseh és gyűlölködő üzenetekkel árasztott el mindenféle cseh érdekeltséget.

Advertisement

Jaromir Jagr a hokibotjába dőlt, a csehek most jöttek rá, hogy az amcsiknak fingjuk sincs, kik ők.

"Some Czech mother fucker is about to get LITTTT up" Kaitlynn Schuler tweetje egészen jól összefoglalja, amit egy sereg amerikai gondol a bostoni terrortámadás után. Pedig szegény csehek azt hitték, hogy az Amerikában tényleg meglepően ismert és népszerű Václav Hável, illetve Milos Forman és a jéghokis szupersztár Jaromir Jágr miatt legalább nagy vonalakban tudják róluk, hogy kicsodák.

Advertisement

Ez annyira nem úgy van, hogy április 19-én a cseh nagykövetnek hivatalos közleményt kellett kiadnia arról, hogy ők közép-európaiak, Csecsenföld pedig Oroszország része. (A Time erről szóló cikkének végére biztos ami biztos, odaraktak egy bekezdést arról, hogy a két ország 32oo kilométerre esik egymástól.)

Advertisement

A cseheket az sokkolta igazán, hogy a két ország összekeverése a legkevésbé sem csak köcsög kommentelőkre és proli tömegekre korlátozódott. A CNN adásában egy szakértőként megszólaló egykori CIA-ügynök a merénylők hazájaként úgy emlegette a Cseh Köztársaságot, hogy a sztárműsorvezető Anderson Cooper nem javtotta ki.

"Amikor először láttam, nem akartam elhinni" - nyilatkozta az adásról a csecsen cseh David Krejčí, aki Jágr csapattársa, hol máshol, mint a Boston Bruinsban. "Hogy keverhették ezt össze? Gondolom nem jártak iskolába" - pattogott Krejčí. Hát nem találta el. Cooper híres New York-i értelmiségi-művész-mágnás családból származik, és a Yale egyetemen diplomázott, mi másból, mint politológiából. .

Advertisement

Több más sértett hangú nyilatkozatból is az derül ki, hogy a cseh politkusok azt képzelték, hogy mert az Egyesült Államok stabil szövetségesei úgyáltalában is, meg a terror elleni harcban is, sőt az oroszok meg a saját lakosságuk tiltakozása ellenére engedélyt adtak egy amerikai radarállamás felépítésére, az emberek majd megjegyzik őket.

Advertisement

[Csehgyalázás-gyűjtemény: Public Shaming]

Share This Story

Get our newsletter