Ezt a sátáni hatalmat meg fogjuk semmisíteni

Kedd este elkezdődött a Majdan ostroma, de a különleges erők egy idő után megtorpantak. Nézzétek élőben, mi történik Kijev főterén.

Az ukrán fővárosban egész nap balhé volt, többen meghaltak, rengetegen megsérültek. A belügy ultimátumot adott a tüntetőknek, mondván, ha este hat után is folytatják a megmozdulásokat, annak beláthatatlan következményei lesznek. Ennek természetesen semmilyen foganatja nem lett, hiszen nem is lehetett. A hatalom ezresével küldte az utcákra a berkutosokat, és este megkezdődött a Függetlenség terének az ostroma is. Az emberek ezekben a percekben, közép-európai idő szerint kilenc előtt verseket szavalnak és népdalokat énekelnek. Oleh Tyahnibok, a Szvoboda párt első embere azt mondta: "Ezt a sátáni hatalmat meg fogjuk semmisíteni. Halál a gazemberekre!"

Advertisement

Az Átlátszó Oktatás percről percre közvetíti az eseményeket szövegesen.

Az ellenzéki erők délelőtt még a parlamentben szerették volna elérni, hogy vegyék napirendre az elnöki jogköröket szűkítő alkotmánymódosítás ügyét, de nem érték el a céljukat. Vitalij Klicsko, az Udar elnöke azt mondta, Viktor Janukovics elnök csak egyféleképpen érheti el, hogy a fesztültség csökkenjen, úgy, hogy haladéktalanul kiírja az előre hozott választásokat.

Ezután törtek ki a harcok, olyan intenzitással, mint még egyszer sem november óta. Egyes hírek szerint éles fegyvereket is használtak mindkét oldalon.

Share This Story

Get our newsletter