Ordas nagyot buzizott a "tudatos nemzeti k√∂zjogi gondolkod√°s megalapoz√°s√°val √©s ehhez kapcsol√≥dva a magyar kultur√°lis √©rt√©kek megŇĎrz√©s√©vel √©s fejleszt√©s√©vel √∂sszef√ľggŇĎ feladatok ell√°t√°s√°√©rt felelŇĎs minisztereln√∂ki megb√≠zott". A h√≠res sz√≠n√©sz azt k√©rdezi a minisztereln√∂ktŇĎl, meddig mehet el a szem√©lyes megb√≠zottja m√°sok ny√≠lt megb√©lyegz√©s√©ben.

Trollb√°n Viktor egyik legtrollabb h√ļz√°sa, hogy a sz√©lsŇĎs√©gmentes centr√°lis erŇĎt√©r kultur√°lis ki√©p√≠tŇĎj√©nek egy extr√©m sz√©lsŇĎs√©gest v√°lasztott. Ker√©nyi Imre, a kommunista √°llamp√°rt, majd az MSZP-SZDSZ kiszolg√°l√≥j√°b√≥l lett sz√©lsŇĎjobboldali minisztereln√∂ki rohamosztagos legut√≥bb a Kereszt√©ny Sz√≠nh√°zi Fesztiv√°lon kavart √≥ri√°si botr√°nyt, amikor a buzilobbi elleni harcr√≥l sz√≥nokolt. Erre reag√°lt most Kulka:

Orbán Viktor Miniszterelnök Úr részére

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ker√©nyi Imre egykori rendezŇĎ, az √Ėn szem√©lyes megb√≠zottja a napokban a Kereszt√©ny Sz√≠nh√°zi Fesztiv√°lon egyebek mellett a k√∂vetkezŇĎket mondta: ‚ÄěFel kell venni ezzel az erŇĎvel a harcot. Ez nagyon nagy harc, ez a buzilobbi tulajdonk√©ppen. Az eg√©sz opera, oper√°t, a nemzetk√∂zi operavil√°got, filmvil√°got, mindent √°t- meg √°tsz√∂vi. Fel kell ismerni a helyzetet, fel kell venni a harcot ez ellen."

Az √Ėn k√∂zvetlen munkat√°rsa nem elŇĎsz√∂r buzizik nyilv√°nosan. √Čs nem elŇĎsz√∂r teszi ezt nyilv√°nosan, k√∂vetkezm√©nyek n√©lk√ľl. Homof√≥b, a gyŇĪl√∂letbesz√©d hat√°r√°t s√ļrol√≥ kijelent√©sei miatt √Ėn mindeddig nem mentette fel tiszts√©g√©bŇĎl, de m√©g csak el sem marasztalta.

A tudatos nemzeti k√∂zjogi gondolkod√°s megalapoz√°s√°val √©s ehhez kapcsol√≥dva a magyar kultur√°lis √©rt√©kek megŇĎrz√©s√©vel √©s fejleszt√©s√©vel √∂sszef√ľggŇĎ feladatok ell√°t√°s√°√©rt felelŇĎs minisztereln√∂ki megb√≠zott k√∂zszereplŇĎ, szavai a k√∂zbesz√©det tematiz√°lj√°k. Mik azok a magyar kultur√°lis √©rt√©kek, amelyek megŇĎrz√©s√©re √©s fejleszt√©s√©re hivatott? Alig hiszem, hogy a homof√≥bia k√∂zt√ľk lenne. Az a t√©ny, hogy √Ėn mint a megb√≠zott √ļr k√∂zvetlen felettese, eltŇĪri ezt a hangnemet, k√©t dologra enged k√∂vetkeztetni: Ker√©nyi Imre megnyilv√°nul√°sai az √Ėn tetsz√©s√©vel is tal√°lkoznak, sŇĎt, azt sem b√°nja, ha ez a besz√©dm√≥d a ‚Äětudatos nemzeti k√∂zjogi gondolkod√°s √©s ehhez kapcsol√≥dva a magyar kultur√°lis √©rt√©kek" r√©sz√©v√© v√°lik.

Szeretném hinni, hogy tévedek.

Magyar √°llampolg√°rk√©nt arra k√©rem √Ėnt, hat√°rol√≥djon el nyilv√°nosan Ker√©nyi Imr√©tŇĎl, mutassa meg, hogy 2014 Magyarorsz√°g√°n, Eur√≥pa k√∂zep√©n nincs helye annak, hogy k√∂zszereplŇĎk harcot hirdessenek, usz√≠tsanak a t√°rsadalom b√°rmely r√©sze ellen.

√Ėn n√©h√°ny napja egy interj√ļban √ļgy fogalmazott: ‚ÄěAki nem v√°llalja a vit√°t √©s nem √°ll ki mag√°√©rt, az balek, az l√ļzer."

Sem balek, sem l√ļzer nem vagyok. V√°rom v√°lasz√°t al√°bbi k√©rd√©seimre: meddig mehet el az √Ėn szem√©lyes megb√≠zottja m√°sok ny√≠lt megb√©lyegz√©s√©ben? Mennyiben √©rt egyet kijelent√©seivel? Milyen l√©p√©seket tervez annak √©rdek√©ben, hogy Magyarorsz√°gon a k√∂zbesz√©det az √Ėnt k√©pviselŇĎ k√∂zszereplŇĎk ne cs√ļf√≠thass√°k el, ne ejthesse azt t√ļszul a gyŇĪl√∂letbesz√©d?

Budapest, 2014. m√°jus 26.

V√°lasz√°t v√°rva √ľdv√∂zli:

Kulka J√°nos