Pont a napokban jutott eszembe, hogy r√©g√≥ta nem ker√ľlt el√©m egy Bayer-publi sem, biztosan nyaral. Nos, t√©vedtem, hiszen √©n nyaraltam, Zsolt viszont itt van vel√ľnk, √©s mindig is itt volt, csak valami√©rt nem figyelt√ľnk r√°.

Olyannyira itt van, hogy ma is jelentkezett egy darabbal a Magyar H√≠rlapban, m√©ghozz√° egy cikksorozat m√°sodik r√©sz√©vel, melyben a monokultur√°lis t√°rsadalmak sikeress√©g√©rŇĎl √©rtekezik, szemben a buk√°sra √≠t√©lt multikultir√≥l. Ut√≥bbira p√©lda szerinte a hetvenes √©vek √≥ta csak hanyatl√≥ Amerika, a monokultur√°lis sikerre (jelentsen ez b√°rmit is) pedig t√∂bbek k√∂z√∂tt Oroszorsz√°got √©s a n√©gy hivatalos nyelvet elismerŇĎ, multikultur√°lis minta√°llam Szingap√ļrt hozza fel p√©ldak√©nt:

Az Egyes√ľlt √Āllamok a hetvenes √©vekig volt a cs√ļcson. Addig pedig monokultur√°lis birodalom volt, minden l√°tszat ellen√©re. Addig az Egyes√ľlt √Āllamok a white, anglo-saxon, protestant (WASP) ‚Äúegyeduralom‚ÄĚ alatt √°llt. Addig m√©g a katolikus Kennedyt is nehezen viselt√©k, mert katolikus. √Čs addig a ‚Äúfek√°k‚ÄĚ m√©g nem magyar√°zt√°k el a feh√©reknek reppelve, hogy hol is lakik az √öristen‚Ķ (‚Ķ) Vess√ľnk csak egy pillant√°st a k√≠nai, a jap√°n, a szingap√ļri, vagy √©ppen az orosz t√°rsadalomra. Mind sikeres, √©s mind monokultur√°lis.

M√©gis, Bayer az ut√≥bbi hetekben mintha kev√©sb√© √ľt√∂tte volna meg az ingerk√ľsz√∂b√∂t, pedig volt idŇĎ, amikor hetente ismerett√ľk valamelyik √≠r√°s√°t nagy sikerrel itt a Cinken is. Pedig most megn√©ztem a blogj√°t a Blogstaron, √©s az alapj√°n a k√°nikul√°ban sem sz√ľnetelt: ma m√°r megnyilv√°nult menek√ľltk√©rd√©sben (‚ÄúTess√©k j√°tszani menek√ľlt szarral √©s h√ļggyal!‚ÄĚ), √©s ahogy belen√©zek a kor√°bbi posztokba, folyamatosan nagy form√°ban van a magyar politikai publicisztika nagy √∂regje, m√©g azt is le√≠rta, hogy ‚ÄúLe√ľlhetsz, egyest kapsz‚ÄĚ. H√°t akarhatunk t√∂bbet enn√©l?

(via sztivan)