A Jobbik tiszteletben tartja a donyecki és luhanszki választások eredményét.

A Jobbik Magyarorsz√°g√©rt Mozgalom tiszteletben tartja a Donyeck √©s Luhanszk megy√©k ter√ľlet√©n megrendezett v√°laszt√°sokat √©s azok eredm√©ny√©t, noha t√©ny, hogy a voksol√°s k√∂r√ľlm√©nyei az imm√°r f√©l √©ve tart√≥ fegyveres konfliktus k√∂vetkezt√©ben nem voltak ide√°lisak. A harcok s√ļlyos kih√≠v√°sok el√© √°ll√≠tj√°k a t√©rs√©get. Donyeckben √©s Luhanszkban egy humanit√°rius katasztr√≥fa zajlik, emberek sz√°zezrei hagyt√°k el otthonukat, hogy biztons√°gosabb ter√ľletre t√°vozzanak. Ennek k√∂vetkezt√©ben a v√°laszt√°sokat nem csak az √©rintett megy√©k ter√ľlet√©n, de az oroszorsz√°gi menek√ľltt√°borokban is meg kellett tartani.

B√°r a v√°laszt√°sok zavartalan lebonyol√≠t√°s√°nak k√©ts√©gtelen√ľl voltak ilyen √©s ehhez hasonl√≥ objekt√≠v akad√°lyai, a Jobbik megfigyelŇĎinek √©rt√©kel√©se szerint a demokr√°ci√°nak az az alapgondolata, hogy a polg√°rok sorsukat saj√°t kez√ľkbe v√©ve, √∂n√°ll√≥an d√∂nthessenek j√∂vŇĎj√ľkrŇĎl, √©rv√©nyes√ľlt. A Jobbik a voksol√°st √°tl√°that√≥nak √©s a polg√°rok akarat√°t t√ľkr√∂zŇĎnek ismeri el.

A Jobbik megfigyelŇĎi a v√°laszt√°sra a Donyecki N√©pk√∂zt√°rsas√°g V√°laszt√°si Bizotts√°ga eln√∂k√©nek megh√≠v√°s√°ra √©rkeztek. L√°togat√°suk c√©lja volt azonban a v√°laszt√°sok megfigyel√©s√©n t√ļl az is, hogy szem√©lyes tapasztalatot szerezzenek a Kelet-Ukrajn√°ban zajl√≥ esem√©nyekrŇĎl. Tapasztalataink szerint ugyanis a nyugati √©s magyar sajt√≥ nagy r√©sze a kijevi korm√°ny egyoldal√ļ propagand√°j√°nak ism√©tl√©s√©re szor√≠tkozik.

Advertisement

A Jobbik √ľdv√∂zli a Donyeckben √©s Luhanszkban megtartott v√°laszt√°sokat, mivel azok hozz√°j√°rulhatnak ahhoz, hogy a t√©rs√©gbe visszat√©rjen a b√©ke. A kijevi korm√°ny azzal, hogy fegyverrel t√°madott saj√°t √°llampolg√°raira, v√©gk√©pp elj√°tszotta az itteni, ukr√°n √°llampolg√°rs√°g√ļ orosz nemzetis√©g bizalm√°t √©s lojalit√°s√°t. A demokratikus rendszerek alapja a n√©p korm√°nynak adott bizalma √©s a demokratikus √∂nigazgat√°sba vetett hite, Kijev pedig a demokr√°cia alapjait s√©rti meg azzal, hogy saj√°t √°llampolg√°rai ellen folytat h√°bor√ļt. Ez√©rt az orosz kisebbs√©g ig√©nye arra, hogy olyan vezet√©st v√°lasszon mag√°nak, mely √©rdekeit k√©pviseli √©s megv√©di, jogosnak √©s megalapozottnak tekinthetŇĎ, melyet a Jobbik elfogad √©s tiszteletben tart.

Gy√∂ngy√∂si M√°rton, a Jobbik frakci√≥vezetŇĎ-helyettese.

(A szerk. megj.: Gy√∂ngy√∂si M√°rtont kitiltott√°k Ukrajn√°b√≥l, ahogy kor√°bban a Kr√≠men farsangol√≥ Kov√°cs B√©l√°t is. A "v√°laszt√°sok" eredm√©ny√©t az oroszokon k√≠v√ľl ‚Äď tudom√°som szerint ‚Äď senki sem ismeri el vagy tartja tiszteletben.)

Advertisement

[AP Photo]