Igaz elég alacsony a felbontása, de tényleg nem kell benne elemet cserélni vagy az elektromos hálózatról tölteni. A videokamera fényérzékeny részei egyszerre tudják elektromos jelekké alakítani a beérkező fényt, illetve a napelemekhez hasonlóan elég energiát biztosítani a készülék működéséhez.

Advertisement

A kamerát Shree Nayar professzor vezetésével a Columbia University kutatói építették meg szabadon beszerezhető alkatrészekből, ez az első ilyen a világon. A trükk az, hogy a benne található fotódiódák két üzemmód – a fotokonduktív és a fotovoltaikus – között váltakoznak. Az előbbi a képalkotást, utóbbi a energiaellátást teszi lehetővé. A készülék elméletileg bármeddig képes így működni, viszont a rögzített anyag minősége még elég rossz: másodpercenként egy darab, 30 × 40 pixel méretű képkockát tud rögzíteni.

Illustration for article titled Ezt a kamerát nem kell feltölteni, mégis működik
Advertisement

Az önmaga energiaellátását biztosító digitális kamerákra viszont nagy igény lenne, elég csak belegondolni, hogy mennyire népszerűek mostanában, az apró, hordozható akciókamerák. Nayar professzor szerint amúgy is épp egy technológiai forradalom zajlik a digitális képalkotásban, egyre több eszköz alkalmazza valamilyen formában a fényérzékeny szenzorokat, kamerákat.

via Gizmodo

Share This Story

Get our newsletter