Igaz el√©g alacsony a felbont√°sa, de t√©nyleg nem kell benne elemet cser√©lni vagy az elektromos h√°l√≥zatr√≥l t√∂lteni. A videokamera f√©ny√©rz√©keny r√©szei egyszerre tudj√°k elektromos jelekk√© alak√≠tani a be√©rkezŇĎ f√©nyt, illetve a napelemekhez hasonl√≥an el√©g energi√°t biztos√≠tani a k√©sz√ľl√©k mŇĪk√∂d√©s√©hez.

A kamer√°t Shree Nayar professzor vezet√©s√©vel a Columbia University kutat√≥i √©p√≠tett√©k meg szabadon beszerezhetŇĎ alkatr√©szekbŇĎl, ez az elsŇĎ ilyen a vil√°gon. A tr√ľkk az, hogy a benne tal√°lhat√≥ fot√≥di√≥d√°k k√©t √ľzemm√≥d ‚Äď a fotokondukt√≠v √©s a fotovoltaikus ‚Äď k√∂z√∂tt v√°ltakoznak. Az elŇĎbbi a k√©palkot√°st, ut√≥bbi a energiaell√°t√°st teszi lehetŇĎv√©. A k√©sz√ľl√©k elm√©letileg b√°rmeddig k√©pes √≠gy mŇĪk√∂dni, viszont a r√∂gz√≠tett anyag minŇĎs√©ge m√©g el√©g rossz: m√°sodpercenk√©nt egy darab, 30 √ó 40 pixel m√©retŇĪ k√©pkock√°t tud r√∂gz√≠teni.

Az √∂nmaga energiaell√°t√°s√°t biztos√≠t√≥ digit√°lis kamer√°kra viszont nagy ig√©ny lenne, el√©g csak belegondolni, hogy mennyire n√©pszerŇĪek mostan√°ban, az apr√≥, hordozhat√≥ akci√≥kamer√°k. Nayar professzor szerint am√ļgy is √©pp egy technol√≥giai forradalom zajlik a digit√°lis k√©palkot√°sban, egyre t√∂bb eszk√∂z alkalmazza valamilyen form√°ban a f√©ny√©rz√©keny szenzorokat, kamer√°kat.

via Gizmodo