Ezt a halat nemcsak el akarom, hanem el is fogom készíteni

Illustration for article titled Ezt a halat nemcsak el akarom, hanem el is fogom készíteni

Van egy már első ránézésre is szenzációs recept a Malackarajon, pisztráng olajozva, kész őrület.

Advertisement

Az a helyzet, hogy én teljesen odáig vagyok az ilyen pácolt halakért, aki tudja, hogy mi a szeljodka, az tudja, hogy miről beszélek. Aki evett belőle jót is már, az pláne. A szeljodka pácolt hering, olajban, ecetben, hagymában és még amiben kell. Vannak hasonlók a magyar szuper- és hipermarketek polcain, jellemzően lengyelek – a nagyon híres bútoráruházban pedig svédek –, egy gond van velük, hogy többnyire édesek. Egyfelől. Másfelől pedig savanyúak. Harmóniát azonban nem tartalmaznak. Még ami a lejobban bejövős, az a Mátyás módra, azt tovább lehet fejleszteni, ha főz hozzá az ember krumplit héjában – tudom, tudom, a héja az egy madár –, valamint ecetes hagymát és esetleg kapribogyót rak mellé, sőt akár kemény tojást is.

Advertisement

Mikor megvolt még az Arbat étterme az István utcában, hibátlan olajos-ecetes-hagymás szeljodkát készítettek, rengeteg adaggal elhordtam onnét, de az a lelőhely már nincs.

Ez a recept viszont tényleg fantasztikusnak tűnik – hogy nem hering, hanem pisztráng, az majdnem mindegy –, a látvánnyal egyetemben, ki kell próbálnom, nincs mese.

Share This Story

Get our newsletter