This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ezért volt olyan komor Orbán Viktor a Merkel-találkozó után

Illustration for article titled Ezért volt olyan komor Orbán Viktor a Merkel-találkozó után

Az illiberalizmus miatt volt feszült a miniszterelnök? Ugyan már. A Cink új információi szerint a gáz állhatott a háttérben: a német RWE arra készül, hogy belépjen a gáz-nagykereskedelmi piacra, ami eddig az Orbán Viktorhoz nagyon közel álló oligarchák pénznyomdája volt.

Advertisement

Vizsgálja az német RWE Hungária annak a lehetőségét, hogy a cég ismét megjelenjen a magyar gázkereskedelmi piacon – nyilatkozta a Cinknek Boross Norbert kommunikációs igazgató. Igen fontos hír ez, ami alátámasztja azt a más forrásból származó értesülésünket, hogy az RWE betörése a magyar gáznagykereskedelembe volt az Orbán–Merkel-találkozó egyik fontos témája, és a magyar miniszterelnök ezért is lehetett olyan komor utána.

A budapesti tárgyalás után többféle pletyka is elkezdett keringeni arról, hogy milyen gazdasági témákról állapodhatott meg a két miniszterelnök a színfalak mögött. Itt már szóba került az RWE német energiaipari óriáscég neve azzal, hogy a magyar állam állítólag bevásárolná magát a vállalat tulajdonában lévő Mátrai Erőműbe.

Advertisement

A Cink tudomása szerint azonban valószínűbb, hogy az RWE neve más – gáznagykereskedelmi – összefüggésben került elő. A németek ugyanis azt fontolgatják, hogy belépnek a piacra, amit fizikailag a vadonatúj szlovák–magyar gázvezetéken keresztül tehetnének meg. Amivel viszont kereszteznék a kormányfő érdekeit.

Hogy ezzel miért köpnének bele a Fidesz és Orbán levesébe?

Illustration for article titled Ezért volt olyan komor Orbán Viktor a Merkel-találkozó után
Advertisement

( illusztráció: 444.hu)

A magyar gáznagykereskedelem nagy részét az oroszokkal kötött hosszú távú államközi szerződések alapján intézik, de létezik a piacnak ezen felüli része is. Ezt évek óta a Fidesz-kormány által helyzetbe hozott, részben offshore hátterű MET tartja a kezében, nekik kedvező kormányrendeletekkel, az állami tulajdonú MVM asszisztálásával. A cégben tulajdonos a Mol, valószínűleg van benne orosz tőke is, a legnagyobb, 50 százalékos pakett pedig a hírek szerint az Orbán Viktor új, Simicska utáni oligarchaudvarának tagjaié (Garancsi István és a Csányi Sándor-szövetséges Nagy György). Itt egy hosszú, irtó érdekes 444-megacikk az üzleti konstrukcióról és a pénzpumpa működtetéséről.

Advertisement

Itt most nagyon leegyszerűsítve festem föl az üzleti modellt:

A MET a magyar kormány rendelete jóvoltából lehetőséget kap, hogy a szabad piacon a hosszú távú orosz szerződés áránál jóval olcsóbban megvett gázt gyakorlatilag ingyen hozza be. Bár ezt az állami MVM erre szolgáló leánycége is megtehetné, hatalmas állami bevételt generálva, valamiért nem teszi. Viszont azt csinálja, hogy a határ előtt megveszi a MET által szállított olcsó gázt a cégtől, majd áthozva azt szinte ugyanannyiért visszaadja a MET-nek, hogy a vállakozás ezen után a piacon nagy árréssel eladhassa. Az eredmény? Miközben az MVM cége veszteséges, a magántulajdonú MET 2012-ben például 50 milliárd forintos profitot kasszírozott. Ami az offshore ágon át ki tudja, hová vándorolt.

Advertisement

Nem tudni egyelőre, hogy ebben a hazai MET-üzletben van-e bármi törvénytelen, ám az biztos, hogy a Gazprom és az orosz kormány hasonló séma alapján járt el más országokban, például Ukrajnában, ahol az olcsó gáz extraprofitjával kenyerezték le a legfontosabb oligarchákat.

Az RWE a megjelenésével beleköphet ebben a jól lezsírozott levesbe. Információnk szerint azon a szlovák–magyar vezetéken keresztül szállítanának gázt, amit 2014 tavaszán – a választási kampányban – ünnepélyesen átadtak, de titokzatos okból azóta sem indítottak be, heves EU-s és szlovák fejcsóválást kiváltva. A vezetéknek elvileg január 1-jétől működnie kéne, de még az eredetileg több hónaposra tervezett próbaüzem is csak most indult meg.

Advertisement
Illustration for article titled Ezért volt olyan komor Orbán Viktor a Merkel-találkozó után

A 36 milliárd forintos vezetéket az az Olajterv építette, aminek formálisan nemrég lett tulajdonosa Csányi Sándor – de már korábban is őt sejtették a biznisz mögött.

Advertisement

A szlovák–magyar vezetéket üzemeltető, belügyminisztériumi irányítás alatt álló magyar cégtől a Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt.-től, bár ígérték, eddig nem kaptam választ arra, hogy miért állnak még mindig, és mikor lesz az első kapacitástender. (Eleve meglepő volt, amikor 2014 telén a gázvezetéket minden lehetséges állami szereplő közül pont az ezen a téren nem híresen aktív Belügyminisztériumra bízták. Pintér Sándor minisztert ugyanakkor az ügyben több ágon is érintett Csányi Sándor szövetségeseként szokás elkönyvelni.)

Szóval egy olyan – szándékosan rossz szóvicc következik – ügyesen megolajozott gázüzletbe kavarhat be az RWE azzal, ha belép a magyar gáznagykereskedelembe, ami az elmúlt pár évben valakiknek vagyonokat hozott. És a valakik között ott van legalább két emelkedő oligarcha Orbán Viktor közvetlen környezetéből.

Advertisement

Nem biztos, hogy az RWE feltétlenül direkt konkurense lenne a MET-nek, mert a Szlovákia felől behozott gázt elvileg eladhatják másnak is – továbbvihetik például Ukrajna felé is –, de a lehetőség fennállna, és Orbán körének így vagy úgy, de kevesebb extraprofit jutna.

Na hát ezért lehetett ideges a miniszterelnök.

Share This Story

Get our newsletter