Az illiberalizmus miatt volt fesz√ľlt a minisztereln√∂k? Ugyan m√°r. A Cink √ļj inform√°ci√≥i szerint a g√°z √°llhatott a h√°tt√©rben: a n√©met RWE arra k√©sz√ľl, hogy bel√©pjen a g√°z-nagykereskedelmi piacra, ami eddig az Orb√°n Viktorhoz nagyon k√∂zel √°ll√≥ oligarch√°k p√©nznyomd√°ja volt.

Vizsg√°lja az n√©met RWE Hung√°ria annak a lehetŇĎs√©g√©t, hogy a c√©g ism√©t megjelenjen a magyar g√°zkereskedelmi piacon ‚Äď nyilatkozta a Cinknek Boross Norbert kommunik√°ci√≥s igazgat√≥. Igen fontos h√≠r ez, ami al√°t√°masztja azt a m√°s forr√°sb√≥l sz√°rmaz√≥ √©rtes√ľl√©s√ľnket, hogy az RWE bet√∂r√©se a magyar g√°znagykereskedelembe volt az Orb√°n‚ÄďMerkel-tal√°lkoz√≥ egyik fontos t√©m√°ja, √©s a magyar minisztereln√∂k ez√©rt is lehetett olyan komor ut√°na.

A budapesti t√°rgyal√°s ut√°n t√∂bbf√©le pletyka is elkezdett keringeni arr√≥l, hogy milyen gazdas√°gi t√©m√°kr√≥l √°llapodhatott meg a k√©t minisztereln√∂k a sz√≠nfalak m√∂g√∂tt. Itt m√°r sz√≥ba ker√ľlt az RWE n√©met energiaipari √≥ri√°sc√©g neve azzal, hogy a magyar √°llam √°ll√≠t√≥lag bev√°s√°roln√° mag√°t a v√°llalat tulajdon√°ban l√©vŇĎ M√°trai ErŇĎmŇĪbe.

A Cink tudom√°sa szerint azonban val√≥sz√≠nŇĪbb, hogy az RWE neve m√°s ‚Äď g√°znagykereskedelmi ‚Äď √∂sszef√ľgg√©sben ker√ľlt elŇĎ. A n√©metek ugyanis azt fontolgatj√°k, hogy bel√©pnek a piacra, amit fizikailag a vadonat√ļj szlov√°k‚Äďmagyar g√°zvezet√©ken kereszt√ľl tehetn√©nek meg. Amivel viszont keresztezn√©k a korm√°nyfŇĎ √©rdekeit.

Hogy ezzel miért köpnének bele a Fidesz és Orbán levesébe?

Advertisement

( illusztráció: 444.hu)

A magyar g√°znagykereskedelem nagy r√©sz√©t az oroszokkal k√∂t√∂tt hossz√ļ t√°v√ļ √°llamk√∂zi szerzŇĎd√©sek alapj√°n int√©zik, de l√©tezik a piacnak ezen fel√ľli r√©sze is. Ezt √©vek √≥ta a Fidesz-korm√°ny √°ltal helyzetbe hozott, r√©szben offshore h√°tterŇĪ MET tartja a kez√©ben, nekik kedvezŇĎ korm√°nyrendeletekkel, az √°llami tulajdon√ļ MVM assziszt√°l√°s√°val. A c√©gben tulajdonos a Mol, val√≥sz√≠nŇĪleg van benne orosz tŇĎke is, a legnagyobb, 50 sz√°zal√©kos pakett pedig a h√≠rek szerint az Orb√°n Viktor √ļj, Simicska ut√°ni oligarchaudvar√°nak tagjai√© (Garancsi Istv√°n √©s a Cs√°nyi S√°ndor-sz√∂vets√©ges Nagy Gy√∂rgy). Itt egy hossz√ļ, irt√≥ √©rdekes 444-megacikk az √ľzleti konstrukci√≥r√≥l √©s a p√©nzpumpa mŇĪk√∂dtet√©s√©rŇĎl.

Itt most nagyon leegyszerŇĪs√≠tve festem f√∂l az √ľzleti modellt:

A MET a magyar korm√°ny rendelete j√≥volt√°b√≥l lehetŇĎs√©get kap, hogy a szabad piacon a hossz√ļ t√°v√ļ orosz szerzŇĎd√©s √°r√°n√°l j√≥val olcs√≥bban megvett g√°zt gyakorlatilag ingyen hozza be. B√°r ezt az √°llami MVM erre szolg√°l√≥ le√°nyc√©ge is megtehetn√©, hatalmas √°llami bev√©telt gener√°lva, valami√©rt nem teszi. Viszont azt csin√°lja, hogy a hat√°r elŇĎtt megveszi a MET √°ltal sz√°ll√≠tott olcs√≥ g√°zt a c√©gtŇĎl, majd √°thozva azt szinte ugyanannyi√©rt visszaadja a MET-nek, hogy a v√°llakoz√°s ezen ut√°n a piacon nagy √°rr√©ssel eladhassa. Az eredm√©ny? Mik√∂zben az MVM c√©ge vesztes√©ges, a mag√°ntulajdon√ļ MET 2012-ben p√©ld√°ul 50 milli√°rd forintos profitot kassz√≠rozott. Ami az offshore √°gon √°t ki tudja, hov√° v√°ndorolt.

Advertisement

Nem tudni egyelŇĎre, hogy ebben a hazai MET-√ľzletben van-e b√°rmi t√∂rv√©nytelen, √°m az biztos, hogy a Gazprom √©s az orosz korm√°ny hasonl√≥ s√©ma alapj√°n j√°rt el m√°s orsz√°gokban, p√©ld√°ul Ukrajn√°ban, ahol az olcs√≥ g√°z extraprofitj√°val kenyerezt√©k le a legfontosabb oligarch√°kat.

Az RWE a megjelen√©s√©vel belek√∂phet ebben a j√≥l lezs√≠rozott levesbe. Inform√°ci√≥nk szerint azon a szlov√°k‚Äďmagyar vezet√©ken kereszt√ľl sz√°ll√≠tan√°nak g√°zt, amit 2014 tavasz√°n ‚Äď a v√°laszt√°si kamp√°nyban ‚Äď √ľnnep√©lyesen √°tadtak, de titokzatos okb√≥l az√≥ta sem ind√≠tottak be, heves EU-s √©s szlov√°k fejcs√≥v√°l√°st kiv√°ltva. A vezet√©knek elvileg janu√°r 1-j√©tŇĎl mŇĪk√∂dnie k√©ne, de m√©g az eredetileg t√∂bb h√≥naposra tervezett pr√≥ba√ľzem is csak most indult meg.

Advertisement

A 36 milli√°rd forintos vezet√©ket az az Olajterv √©p√≠tette, aminek form√°lisan nemr√©g lett tulajdonosa Cs√°nyi S√°ndor ‚Äď de m√°r kor√°bban is ŇĎt sejtett√©k a biznisz m√∂g√∂tt.

A szlov√°k‚Äďmagyar vezet√©ket √ľzemeltetŇĎ, bel√ľgyminiszt√©riumi ir√°ny√≠t√°s alatt √°ll√≥ magyar c√©gtŇĎl a Magyar G√°z Tranzit (MGT) Zrt.-tŇĎl, b√°r √≠g√©rt√©k, eddig nem kaptam v√°laszt arra, hogy mi√©rt √°llnak m√©g mindig, √©s mikor lesz az elsŇĎ kapacit√°stender. (Eleve meglepŇĎ volt, amikor 2014 tel√©n a g√°zvezet√©ket minden lehets√©ges √°llami szereplŇĎ k√∂z√ľl pont az ezen a t√©ren nem h√≠resen akt√≠v Bel√ľgyminiszt√©riumra b√≠zt√°k. Pint√©r S√°ndor minisztert ugyanakkor az √ľgyben t√∂bb √°gon is √©rintett Cs√°nyi S√°ndor sz√∂vets√©gesek√©nt szok√°s elk√∂nyvelni.)

Sz√≥val egy olyan ‚Äď sz√°nd√©kosan rossz sz√≥vicc k√∂vetkezik ‚Äď √ľgyesen megolajozott g√°z√ľzletbe kavarhat be az RWE azzal, ha bel√©p a magyar g√°znagykereskedelembe, ami az elm√ļlt p√°r √©vben valakiknek vagyonokat hozott. √Čs a valakik k√∂z√∂tt ott van legal√°bb k√©t emelkedŇĎ oligarcha Orb√°n Viktor k√∂zvetlen k√∂rnyezet√©bŇĎl.

Advertisement

Nem biztos, hogy az RWE felt√©tlen√ľl direkt konkurense lenne a MET-nek, mert a Szlov√°kia felŇĎl behozott g√°zt elvileg eladhatj√°k m√°snak is ‚Äď tov√°bbvihetik p√©ld√°ul Ukrajna fel√© is ‚Äď, de a lehetŇĎs√©g fenn√°llna, √©s Orb√°n k√∂r√©nek √≠gy vagy √ļgy, de kevesebb extraprofit jutna.

Na hát ezért lehetett ideges a miniszterelnök.