This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ezért lehet akkorákat röhögni a Bolondos dallamokon

Dodó kacsa csak kezdetben volt elmebeteg, később a becsvágy hajtotta, Tapsi Hapsi sem szimplán őrült, csak akkor szúr ki valakivel, ha provokálják. Itt egy rövid, de remek dokumentumfilm arról, hogy miért olyan vicces Chuck Jones rajzfilmsorozata.

Advertisement

Ahhoz, hogy a Bolondos dallamok poénjai működjenek, a nézőnek egy feltételezést kell tennie, hogy a logika szerint mi fog történni. Persze a logika csődöt vall, illetve egy másik rajzfilmes logika lép működésbe, ez lesz a humor forrása. A feltevésbe a szereplők, történetek jól ismert és következetesen kezelt jellemzői, kötelező elemei is belekerülnek idővel – mindenki tudja, hogy a Prérifarkas masinái úgyis ellene fordulnak. Jones ezeket a poénokat is tovább tudja építeni, például úgy, hogy a rosszul működő gépezet a képernyőn kívül lapítja össze a Prérifarkast, és a csattanást hallva pontosan tudjuk, hogy mi történt.

Advertisement

Ráadásul a gegek nemcsak önmagukban, a Bolondos dallamok világán és őrült logikájának kontextusában működnek. Rengeteg poén a való életből származik, működő viselkedési formákat gúnyol ki, például amikor a nagy és félelmetes kutya, aki minden valószínűség szerint valami disznóságot követett el, balettruhában táncol, hogy hízelegjen a gazdájának.

via Sploid

Share This Story

Get our newsletter