Itt az eddigi legteljesebb √©s legijesztŇĎbb pletyka az amerikai kitilt√°sokr√≥l. Egy korm√°nyk√∂zeli alap√≠tv√°nynak kellett volna kamumegrendel√©seket adni k√©tmilli√°rd√©rt, a NAV jutalmul megb√≠rs√°golta volna a konkurenci√°t.

B√°r m√©g mindig szinte teljes a hom√°ly arr√≥l, hogy pontosan kiknek a beutaz√°s√°t tiltotta meg az Egyes√ľlt √Āllamok, √©s hogy mi√©rt, az √Ātl√°tsz√≥n megjelent az eddig legkomplettebb Meg Nem ErŇĎs√≠tett Elm√©let az √ľgyrŇĎl. A lap tudom√°sa szerint k√©t amerikai v√°llalatot pr√≥b√°ltak meg korrump√°lni, akiknek a p√©nzt egy olyan korm√°nyk√∂zeli alap√≠tv√°nyon kellett volna √°tfuttatniuk, amelyik kutat√°sokat √©s elemz√©seket √≠r. A durva az, hogy a NAV akt√≠v r√©szv√©tel√©vel. √ćme a maga megerŇĎs√≠tetlens√©g√©ben is hideglelŇĎs cikkr√©szlet:

K√©t egym√°st√≥l f√ľggetlen, √°ltalam megb√≠zhat√≥nak tartott forr√°s is √°ll√≠tja, hogy a magyar korm√°nyhoz k√∂zel √°ll√≥ szereplŇĎk k√©t amerikai c√©gtŇĎl k√∂veteltek kenŇĎp√©nzt ad√≥kedvezm√©ny√©rt √©s √°fakulcsv√°ltoztat√°s√©rt cser√©be. A kenŇĎp√©nzt egy korm√°nyk√∂zeli alap√≠tv√°nyon (khm) kereszt√ľl kellett volna kutat√°si √©s elemz√©si megrendel√©sek form√°j√°ban kifizetni, √°ll√≠t√≥lag 2 milli√°rd! forint k√∂zeli √©rt√©kben.

A felaj√°nl√°sban √°ll√≠t√≥lag az is benne volt, hogy a NAV a c√©gek √ľzleti ellenfeleire szint√©n milli√°rdos nagy√°grendŇĪ b√≠rs√°gokat szabna ki, ezzel jelentŇĎsen gyeng√≠ten√© a konkurenci√°t √©s komoly piaci elŇĎnyh√∂z juttatn√° az amcsikat. Mivel a megzsarolt v√°llalatok nem adt√°k be a derekukat, a NAV elkezdte szorongatni ŇĎket, ez√©rt azok v√©g√ľl felnyomt√°k az eg√©sz t√°rsas√°got a korm√°nyukn√°l. Az, hogy nagy val√≥sz√≠nŇĪs√©ggel NAV-os cs√ļcsvezetŇĎk is az amerikai tilt√≥list√°n vannak, egybecseng ezzel a verzi√≥val.

Sz√≥val, ha van valami ezekben a h√≠rekben, akkor a kulcsk√©rd√©s az lesz, hogy lehets√©ges-e az, amit a magyar folkl√≥r term√©szetesnek vesz, vagyis "r√°k√ľldeni valakire az ad√≥hivatalt", illetve hogy ha a korrupt √ľzletemberek t√©nyleg tettek ilyen aj√°nlatot, akkor volt-e t√©nyleges r√°hat√°suk a NAV vizsg√°lataira.