A kenyai fociszövetség elnöke tökéletesen illusztrálja az afrikaiak hozzáállását a témához. Plusz egy kis helyszíni beszámoló.

A jelenleg is tart√≥ FIFA-k√∂zgyŇĪl√©s, √ļgy tŇĪnik, d√©lut√°n 4 √≥ra ut√°n jut el a legfontosabb napirendi pontig, az eln√∂kv√°laszt√°sig. B√°r a szerdai letart√≥ztat√°sok hat√°s√°ra Sepp Blatter t√°mogat√≥inak sz√°ma n√©mileg megfogyatkozott (legut√≥bb az √ļj-z√©landiak √°lltak √°t kih√≠v√≥ja, Ali bin Al-Husszein herceg mell√©, sŇĎt √°ll√≠t√≥lag a d√©l-amerikai sz√∂vets√©gek is meggondolt√°k magukat), ettŇĎl m√©g mindig ŇĎ az es√©lyes jel√∂lt.

√Čs aki nem √©rten√©, mi√©rt √°llnak m√©g mindig sokan a maffiavez√©r Blatter mellett, azok n√©zz√©k meg Sam Nyamweya kenyai sz√∂vets√©gi eln√∂k nyilatkozat√°t: egyes szem√©lyek hib√°ztak, de emiatt nem lehet az eg√©sz FIFA-t hib√°ztatni, √ļgyhogy Blatterre szavaznak.

A vide√≥t Nov√°k Tam√°s k√©sz√≠tette, aki legink√°bb a Biszku-filmbŇĎl lehet ismerŇĎs, √©s aki most a modern foci nyomaszt√≥ vil√°g√°r√≥l forgat Z√ľrichben. Ugyan sok m√°s √ļjs√°g√≠r√≥hoz hasonl√≥an ŇĎ sem kapott a FIFA-t√≥l akkredit√°ci√≥t a kongresszusra, de sok mindenkivel siker√ľlt besz√©lnie, most pedig k√∂vetkezzen az ŇĎ vill√°mbesz√°mol√≥ja:

Olyan √≥ri√°si szakad√©k van az eur√≥pai √©s mondjuk az afrikai focisz√∂vets√©gek k√∂z√∂tt, hogy k√∂nnyen lehet, ez az utols√≥ ilyen kongresszus, ahov√° m√©g mindenkit siker√ľl egy terembe √ľltetni. Ak√°rmi is lesz a szavaz√°s eredm√©nye, ez a szakad√©k csak m√©ly√ľlni fog.

Igen ki√°br√°nd√≠t√≥, ami itt t√∂rt√©nik, p√©ld√°ul azok az emberek fognak majd szavazni a FIFA j√∂vŇĎj√©rŇĎl, mint mondjuk az azeri sz√∂vets√©g eln√∂ke, aki csak annyit mondott nek√ľnk, hogy ‚Äúa foci nagyon sz√©p √©s j√≥ dolog, a korrupci√≥t meg nem akarom komment√°lni‚ÄĚ. A sza√ļd-ar√°biai eln√∂k pedig azzal is indokolta, mi√©rt fog Blatterre szavazni, hogy Platini milyen alapon szervezkedik, amikor Katart annak idej√©n ŇĎ is megszavazta.

Tegnap d√©lut√°n Blatter v√°ls√°gtan√°cskoz√°st h√≠vott √∂ssze a hat region√°lis sz√∂vets√©g vezetŇĎj√©vel, ami nem v√©letlen, hiszen hatb√≥l √∂t az ŇĎ embere, egyed√ľl Platini van ellene. N√©gyszemk√∂zt nem is volt hajland√≥ ez√©rt besz√©lni Platinivel, ut√≥bbi v√©g√ľl el√©g feld√ļltan t√°vozott: √©pp ott voltunk, amikor kij√∂tt a sz√©kh√°zb√≥l, de nem nyilatkozott senkinek, k√©sŇĎbb a kenyai eln√∂k√∂t is ott cs√≠pt√ľk el.

Platini azt√°n este tal√°lkozott a t√∂bbi eur√≥pai vezetŇĎvel, √©s ut√°na nyilatkozta azt, hogy az oroszorsz√°gi v√©b√© bojkottj√°t is megfontolj√°k. Jogosan mer√ľlt fel a k√©rd√©s, hogy az UEFA mi√©rt nem bojkott√°lta m√°r ezt a mostani √ľl√©st is, erre a k√©rd√©sre a holland sz√∂vets√©g eln√∂ke, Michael van Praag v√°laszolt. Nos, az ok a palesztin √©s az izraeli focisz√∂vets√©g vit√°ja, melyben az UEFA k√©nytelen ki√°llni a tag√°llam√°nak sz√°m√≠t√≥ Izrael mellett, hiszen a napirendi pontok k√∂z√∂tt is szerepel a szavaz√°s arr√≥l, hogy felf√ľggessz√©k-e Izrael FIFA-tags√°g√°t.

Advertisement

K√∂zben volt egy bombariad√≥ is, de ez v√©g√ľl nem okozott semmilyen fennakad√°st, a k√∂zgyŇĪl√©s folytat√≥dik.