A már 800 ezer eurónál járó Indiegogo-kampány elindítója megírta, miért gondolta, hogy ez jó ötlet, miközben a görög kormány meghátrált, és minden uniós feltételt elfogad.

Thom Feeney egy cipŇĎboltban dolgozik, √©s vas√°rnap este ind√≠totta el a k√∂z√∂ss√©gi finansz√≠roz√°s√ļ kamp√°ny√°t, amely a hi√°nyz√≥ 1,6 milli√°rd eur√≥ √∂sszegyŇĪjt√©s√©t c√©lozta meg. Amikor mi tegnap reggel √≠rtunk errŇĎl, m√©g csak 10 ezern√©l tartott a gyŇĪjt√©s, a kamp√°ny azonban ut√°na robbantott, √©s most m√°r 800 ezern√©l tartunk, ami azt jelenti, ha m√©g egyszer ugyanennyit adakoznak az eur√≥pai polg√°rok, r√∂videsen √∂sszegyŇĪlhet a p√©nz 1 ezrel√©ke.

Ez nyilv√°n csepp a tengerben, de az√©rt akkor is iszony√ļ sok p√©nz, ha tudjuk, hogy az adakoz√≥k abban a tudatban j√≥t√©konykodhattak, hogy a kamp√°ny bor√≠t√©kolhat√≥an nem lesz sikeres, ŇĎk pedig visszakapj√°k majd a p√©nz√ľket. (A teljes Indiegogo egy idŇĎre le is halt, akkora volt az √©rdeklŇĎd√©s.)

Feeney most a Guardianben √≠rta meg, mi is ez az eg√©sz: vicc, vagy t√©nyleg seg√≠teni akar a maga naiv m√≥dj√°n? Nos, valahol a kettŇĎ k√∂z√∂tt van: eleinte csak sz√≥rakoz√°sb√≥l j√°tszott az √∂tlettel, azt√°n v√©giggondolta, hogyha Eur√≥pa valamennyi lakosa fel√°ldoz 3,19 eur√≥t, akkor √∂ssze is gyŇĪlik a g√∂r√∂g√∂k kiment√©s√©hez elegendŇĎ √∂sszeg.

Advertisement

Azt√°n azt is le√≠rja, hogy szerinte nem k√∂lts√©gvet√©si szigorra lenne sz√ľks√©g, hanem √©l√©nk√≠teni kellene a gazdas√°got, √©s t√©nyleg elege van a politikusok szem√©tked√©seibŇĎl, akik csak a hatalmukat fitogtatj√°k, mik√∂zben a d√∂nt√©seiknek csak a g√∂r√∂g emberek sz√°m√°ra van igazi t√©tj√ľk. Eur√≥pa pedig mutassa meg, hogy nemcsak pof√°zni tud, hanem kurv√°ra csin√°l is valamit!

Feeney szerint fantasztikus, hogy ennyi ember (moment√°n 47 ezer) d√∂nt√∂tt √ļgy, hogy megmutatja a g√∂r√∂g√∂knek, hogy nincs eg√©sz Eur√≥pa ellen√ľk. Ez√©rt most m√°r √ļgy √©rzi, hogy a kor√°bbi √°ll√°spontj√°t, mely szerint lehetetlen √∂sszeszedni a k√©rt √∂sszeget, val√≥sz√≠nŇĪtlenre m√≥dos√≠tja.

Igaz, a leg√ļjabb fejlem√©nyek szerint nem lesz sz√ľks√©g Feeney √©s t√°rsai p√©nz√©re, ugyanis Alexisz Ciprasz g√∂r√∂g minisztereln√∂k tegnap √©jjel p√°r kisebb m√≥dos√≠t√°ssal elfogadott minden uni√≥s felt√©telt, csak hogy orsz√°ga hozz√°juthasson az √ļjabb mentŇĎcsomaghoz.