S√≠rhatnak a prepar√°torok √©s a rekordlist√°k √∂ssze√°ll√≠t√≥i, teljesen megv√°ltozik ugyanis a horg√°szat rendje, t√∂bb√© nincs gigantikus d√∂gl√∂tt hal a falra akasztva, √©s megszŇĪnik a kecsege horg√°szata.

Alapj√°ban √°talak√≠tja a magyarorsz√°gi horg√°szatot az √ļj halgazd√°lkod√°si t√∂rv√©ny v√©grehajt√°si rendelete, amiben a konkr√©tumokat elrejtett√©k. Azt m√°r a m√ļlt h√©t, a t√∂rv√©ny elfogad√°sa √≥ta tudni lehetett, hogy megny√≠lik a lehetŇĎs√©g a felsŇĎ m√©rletkorl√°toz√°s bevezet√©s√©re. A N√©pszabads√°g most megszerezte a rendeletet, innen tudni, hogy az illet√©kesek nem haboztak kihaszn√°lni a lehetŇĎs√©get. A hetven centisn√©l nagyobb pontyot, a 80-n√°l hosszabb s√ľllŇĎt √©s a m√©tert meghalad√≥ csuk√°t ugyan√ļgy vissza kell dobni, mint a m√©reten aluli kis p√©ld√°nyokat. Ugyanilyen rendszer mŇĪk√∂dik p√©ld√°ul sok helyen az Egyes√ľlt √Āllamokban.

Ekkora halakat a magyar horg√°szok 90 sz√°zal√©ka soha √©let√©ben nem fog, ez√©rt sokkal m√©lyebben fogja √©rinteni a t√∂megeket, hogy m√°sf√©l h√≥napos tilalmi idŇĎt, illetve 15 centis als√≥- √©s 45 centis felsŇĎ m√©retkorl√°toz√°st vezetnek be a d√©v√©rkeszegre, amit a nemhorg√°szok balatoni s√ľlt keszeg n√©ven ismertek, m√≠g a s√ľt√∂d√©ket el nem foglalta a hekk. A d√©v√©rkeszeg a leggyakrabban fogott hal Magyarorsz√°gon. Ez a rendelkez√©s indirekt m√≥don nagyot fog dobni az √°tlagpec√°s t√°j√©kozotts√°g√°n, a d√©v√©rnek van ugyanis k√©t, r√° erŇĎsen hasonl√≠t√≥ rokona, a karika- √©s a lapos keszeg, amikre nem fog vonatkozni semmif√©le korl√°toz√°s.

A legt√∂bb halfajta legkisebb kifoghat√≥ m√©rete √°ltal√°ban akkora, amekkor√°t norm√°lis ember am√ļgy sem vinne haza, mert √©rtelmetlen√ľl kicsi. Egy kiv√©tel lett, a csak t√©len fel√©ledŇĎ, ez√©rt kiz√°r√≥lag a hidegtŇĪrŇĎ pec√°sok √°ltal ismert menyhal, amin√©l 30 centi lesz a m√©ret, ami sz√©p p√©ld√°nynak sz√°m√≠t. Itt az lehetett a logika, hogy menyhalb√≥l eleve kev√©s van n√°lunk, annyira, hogy ami√≥ta az olcs√≥ ledes l√°mp√°k √©s a korszerŇĪ t√©li al√°√∂lt√∂zetek elterjed√©s√©vel divatba j√∂tt a horg√°szata, baromira megritkult. M√≠g t√≠z √©ve egy √°tlagos csoportos pec√°n is lehetett fejenk√©nt 2-10 darabokat fogni, az ut√≥bbi idŇĎkben annak is h√≠re ment, ha egy t√°rsas√°gb√≥l egyn√©l t√∂bbb horg√°sz fogott ak√°r 1-1 nyamvadt menyhalat.

Advertisement

T√∂rt√©nelmi hagyom√°ny szakad meg azzal, hogy v√©dett hall√° minŇĎs√≠tik, √≠gy t√∂bb√© nem lehet horg√°szni a kecseg√©t, a t√©li gerebly√©zŇĎk kedvenc hal√°t.

Vicces, hogy a N√©pszabads√°g cikke milyen vehemesen t√°madja a v√°ratlan progressz√≠v rendeletet, csak az√©rt, mert fideszesek hozt√°k meg. A legjobb, amikor szak√©rtŇĎt is bevetve ek√©zik a felsŇĎ m√©retkorl√°tot azzal, hogy a legnagyobb, leg√∂regebb halak m√°r nem produkt√≠vak, √©s nagy t√°pl√°l√©khalakat esznek. J√≥, hogy nem javasolj√°k a bizonyos hosszn√°l nagyobb halak deport√°l√°s√°t.

Ha kívácsi vagy, mit jelent a manipuláció a médiában, olvasd el ezt a rövid bekezdést:

A lapunk √°ltal megk√©rdezett halbiol√≥gus szak√©rtŇĎ szerint nem lehet mŇĪk√∂dŇĎk√©pes az a szab√°lyoz√°s, amely √©ppen a legink√°bb szaporod√≥k√©pes, a t√°pl√°l√©kot a legnagyobb hat√©konys√°ggal hasznos√≠t√≥ halgener√°ci√≥kat t√°vol√≠tja el a vizekbŇĎl (az √ļj szab√°lyoz√°s pont ezeknek az egyedeknek a hazavitel√©re adna lehetŇĎs√©get), mivel gyorsan felbor√≠tja majd az intenz√≠ven horg√°szott tavak √©s foly√≥k biol√≥giai egyens√ļly√°t.

Advertisement

Na, leesett m√°r? Igen, pontosan, a helyzet az, hogy a N√©pszabads√°g √°ltal siratott "a t√°pl√°l√©kot a legnagyobb hat√©konys√°ggal hasznos√≠t√≥ halgener√°ci√≥kat" a mai szab√°lyok szerint pont ugyan√ļgy el lehet vinni, mint a leendŇĎ rendszerben. Vagyis mi√©rt bor√≠tan√° fel hirtelen a vizek egyens√ļly√°t valami, ami mindig is pont ugyan√ļgy volt, mint ahogy az √ļj rendszerben lesz? Irt√≥ √©rdekes lehet ilyen vonalas lapn√°l dolgozni, √©s a legkisebb szakt√©m√°ban is azon agyalni, hogy mni√©rt a Fidesz a hib√°s.