Sírhatnak a preparåtorok és a rekordliståk összeållítói, teljesen megvåltozik ugyanis a horgåszat rendje, többé nincs gigantikus döglött hal a falra akasztva, és megszƱnik a kecsege horgåszata.

AlapjĂĄban ĂĄtalakĂ­tja a magyarorszĂĄgi horgĂĄszatot az Ășj halgazdĂĄlkodĂĄsi törvĂ©ny vĂ©grehajtĂĄsi rendelete, amiben a konkrĂ©tumokat elrejtettĂ©k. Azt mĂĄr a mĂșlt hĂ©t, a törvĂ©ny elfogadĂĄsa Ăłta tudni lehetett, hogy megnyĂ­lik a lehetƑsĂ©g a felsƑ mĂ©rletkorlĂĄtozĂĄs bevezetĂ©sĂ©re. A NĂ©pszabadsĂĄg most megszerezte a rendeletet, innen tudni, hogy az illetĂ©kesek nem haboztak kihasznĂĄlni a lehetƑsĂ©get. A hetven centisnĂ©l nagyobb pontyot, a 80-nĂĄl hosszabb sĂŒllƑt Ă©s a mĂ©tert meghaladĂł csukĂĄt ugyanĂșgy vissza kell dobni, mint a mĂ©reten aluli kis pĂ©ldĂĄnyokat. Ugyanilyen rendszer mƱködik pĂ©ldĂĄul sok helyen az EgyesĂŒlt Államokban.

Ekkora halakat a magyar horgĂĄszok 90 szĂĄzalĂ©ka soha Ă©letĂ©ben nem fog, ezĂ©rt sokkal mĂ©lyebben fogja Ă©rinteni a tömegeket, hogy mĂĄsfĂ©l hĂłnapos tilalmi idƑt, illetve 15 centis alsĂł- Ă©s 45 centis felsƑ mĂ©retkorlĂĄtozĂĄst vezetnek be a dĂ©vĂ©rkeszegre, amit a nemhorgĂĄszok balatoni sĂŒlt keszeg nĂ©ven ismertek, mĂ­g a sĂŒtödĂ©ket el nem foglalta a hekk. A dĂ©vĂ©rkeszeg a leggyakrabban fogott hal MagyarorszĂĄgon. Ez a rendelkezĂ©s indirekt mĂłdon nagyot fog dobni az ĂĄtlagpecĂĄs tĂĄjĂ©kozottsĂĄgĂĄn, a dĂ©vĂ©rnek van ugyanis kĂ©t, rĂĄ erƑsen hasonlĂ­tĂł rokona, a karika- Ă©s a lapos keszeg, amikre nem fog vonatkozni semmifĂ©le korlĂĄtozĂĄs.

Advertisement

A legtöbb halfajta legkisebb kifoghatĂł mĂ©rete ĂĄltalĂĄban akkora, amekkorĂĄt normĂĄlis ember amĂșgy sem vinne haza, mert Ă©rtelmetlenĂŒl kicsi. Egy kivĂ©tel lett, a csak tĂ©len felĂ©ledƑ, ezĂ©rt kizĂĄrĂłlag a hidegtƱrƑ pecĂĄsok ĂĄltal ismert menyhal, aminĂ©l 30 centi lesz a mĂ©ret, ami szĂ©p pĂ©ldĂĄnynak szĂĄmĂ­t. Itt az lehetett a logika, hogy menyhalbĂłl eleve kevĂ©s van nĂĄlunk, annyira, hogy amiĂłta az olcsĂł ledes lĂĄmpĂĄk Ă©s a korszerƱ tĂ©li alåöltözetek elterjedĂ©sĂ©vel divatba jött a horgĂĄszata, baromira megritkult. MĂ­g tĂ­z Ă©ve egy ĂĄtlagos csoportos pecĂĄn is lehetett fejenkĂ©nt 2-10 darabokat fogni, az utĂłbbi idƑkben annak is hĂ­re ment, ha egy tĂĄrsasĂĄgbĂłl egynĂ©l többb horgĂĄsz fogott akĂĄr 1-1 nyamvadt menyhalat.

TörtĂ©nelmi hagyomĂĄny szakad meg azzal, hogy vĂ©dett hallĂĄ minƑsĂ­tik, Ă­gy többĂ© nem lehet horgĂĄszni a kecsegĂ©t, a tĂ©li gereblyĂ©zƑk kedvenc halĂĄt.

Advertisement

Vicces, hogy a NĂ©pszabadsĂĄg cikke milyen vehemesen tĂĄmadja a vĂĄratlan progresszĂ­v rendeletet, csak azĂ©rt, mert fideszesek hoztĂĄk meg. A legjobb, amikor szakĂ©rtƑt is bevetve ekĂ©zik a felsƑ mĂ©retkorlĂĄtot azzal, hogy a legnagyobb, legöregebb halak mĂĄr nem produktĂ­vak, Ă©s nagy tĂĄplĂĄlĂ©khalakat esznek. JĂł, hogy nem javasoljĂĄk a bizonyos hossznĂĄl nagyobb halak deportĂĄlĂĄsĂĄt.

Ha kívåcsi vagy, mit jelent a manipulåció a médiåban, olvasd el ezt a rövid bekezdést:

A lapunk ĂĄltal megkĂ©rdezett halbiolĂłgus szakĂ©rtƑ szerint nem lehet mƱködƑkĂ©pes az a szabĂĄlyozĂĄs, amely Ă©ppen a leginkĂĄbb szaporodĂłkĂ©pes, a tĂĄplĂĄlĂ©kot a legnagyobb hatĂ©konysĂĄggal hasznosĂ­tĂł halgenerĂĄciĂłkat tĂĄvolĂ­tja el a vizekbƑl (az Ășj szabĂĄlyozĂĄs pont ezeknek az egyedeknek a hazavitelĂ©re adna lehetƑsĂ©get), mivel gyorsan felborĂ­tja majd az intenzĂ­ven horgĂĄszott tavak Ă©s folyĂłk biolĂłgiai egyensĂșlyĂĄt.

Advertisement

Na, leesett mĂĄr? Igen, pontosan, a helyzet az, hogy a NĂ©pszabadsĂĄg ĂĄltal siratott "a tĂĄplĂĄlĂ©kot a legnagyobb hatĂ©konysĂĄggal hasznosĂ­tĂł halgenerĂĄciĂłkat" a mai szabĂĄlyok szerint pont ugyanĂșgy el lehet vinni, mint a leendƑ rendszerben. Vagyis miĂ©rt borĂ­tanĂĄ fel hirtelen a vizek egyensĂșlyĂĄt valami, ami mindig is pont ugyanĂșgy volt, mint ahogy az Ășj rendszerben lesz? IrtĂł Ă©rdekes lehet ilyen vonalas lapnĂĄl dolgozni, Ă©s a legkisebb szaktĂ©mĂĄban is azon agyalni, hogy mniĂ©rt a Fidesz a hibĂĄs.