Ezentúl a túl nagy halat is vissza kell dobni

Illustration for article titled Ezentúl a túl nagy halat is vissza kell dobni

Sírhatnak a preparátorok és a rekordlisták összeállítói, teljesen megváltozik ugyanis a horgászat rendje, többé nincs gigantikus döglött hal a falra akasztva, és megszűnik a kecsege horgászata.

Advertisement

Alapjában átalakítja a magyarországi horgászatot az új halgazdálkodási törvény végrehajtási rendelete, amiben a konkrétumokat elrejtették. Azt már a múlt hét, a törvény elfogadása óta tudni lehetett, hogy megnyílik a lehetőség a felső mérletkorlátozás bevezetésére. A Népszabadság most megszerezte a rendeletet, innen tudni, hogy az illetékesek nem haboztak kihasználni a lehetőséget. A hetven centisnél nagyobb pontyot, a 80-nál hosszabb süllőt és a métert meghaladó csukát ugyanúgy vissza kell dobni, mint a méreten aluli kis példányokat. Ugyanilyen rendszer működik például sok helyen az Egyesült Államokban.

Advertisement

Ekkora halakat a magyar horgászok 90 százaléka soha életében nem fog, ezért sokkal mélyebben fogja érinteni a tömegeket, hogy másfél hónapos tilalmi időt, illetve 15 centis alsó- és 45 centis felső méretkorlátozást vezetnek be a dévérkeszegre, amit a nemhorgászok balatoni sült keszeg néven ismertek, míg a sütödéket el nem foglalta a hekk. A dévérkeszeg a leggyakrabban fogott hal Magyarországon. Ez a rendelkezés indirekt módon nagyot fog dobni az átlagpecás tájékozottságán, a dévérnek van ugyanis két, rá erősen hasonlító rokona, a karika- és a lapos keszeg, amikre nem fog vonatkozni semmiféle korlátozás.

A legtöbb halfajta legkisebb kifogható mérete általában akkora, amekkorát normális ember amúgy sem vinne haza, mert értelmetlenül kicsi. Egy kivétel lett, a csak télen feléledő, ezért kizárólag a hidegtűrő pecások által ismert menyhal, aminél 30 centi lesz a méret, ami szép példánynak számít. Itt az lehetett a logika, hogy menyhalból eleve kevés van nálunk, annyira, hogy amióta az olcsó ledes lámpák és a korszerű téli aláöltözetek elterjedésével divatba jött a horgászata, baromira megritkult. Míg tíz éve egy átlagos csoportos pecán is lehetett fejenként 2-10 darabokat fogni, az utóbbi időkben annak is híre ment, ha egy társaságból egynél többb horgász fogott akár 1-1 nyamvadt menyhalat.

Advertisement

Történelmi hagyomány szakad meg azzal, hogy védett hallá minősítik, így többé nem lehet horgászni a kecsegét, a téli gereblyézők kedvenc halát.

Vicces, hogy a Népszabadság cikke milyen vehemesen támadja a váratlan progresszív rendeletet, csak azért, mert fideszesek hozták meg. A legjobb, amikor szakértőt is bevetve ekézik a felső méretkorlátot azzal, hogy a legnagyobb, legöregebb halak már nem produktívak, és nagy táplálékhalakat esznek. Jó, hogy nem javasolják a bizonyos hossznál nagyobb halak deportálását.

Advertisement

Ha kívácsi vagy, mit jelent a manipuláció a médiában, olvasd el ezt a rövid bekezdést:

A lapunk által megkérdezett halbiológus szakértő szerint nem lehet működőképes az a szabályozás, amely éppen a leginkább szaporodóképes, a táplálékot a legnagyobb hatékonysággal hasznosító halgenerációkat távolítja el a vizekből (az új szabályozás pont ezeknek az egyedeknek a hazavitelére adna lehetőséget), mivel gyorsan felborítja majd az intenzíven horgászott tavak és folyók biológiai egyensúlyát.

Advertisement

Na, leesett már? Igen, pontosan, a helyzet az, hogy a Népszabadság által siratott "a táplálékot a legnagyobb hatékonysággal hasznosító halgenerációkat" a mai szabályok szerint pont ugyanúgy el lehet vinni, mint a leendő rendszerben. Vagyis miért borítaná fel hirtelen a vizek egyensúlyát valami, ami mindig is pont ugyanúgy volt, mint ahogy az új rendszerben lesz? Irtó érdekes lehet ilyen vonalas lapnál dolgozni, és a legkisebb szaktémában is azon agyalni, hogy mniért a Fidesz a hibás.

Share This Story

Get our newsletter