„Ezekkel a kérdésekkel nem foglalkozunk, mert csak feszkókat okoznak”

Illustration for article titled „Ezekkel a kérdésekkel nem foglalkozunk, mert csak feszkókat okoznak”

Ezt Orbán Viktor mondta Miskolcon. A miniszterelnököt Habony Árpádról is kérdezgették, akivel nincsen semmiféle hivatalos kapcsolata, és akiről nem hajlandó semmit elárulni. A népességnyilvántartóban nézzenek utána – fedezte guccis emberét.

Advertisement

Jól megszórták kérdésekkel Miskolcon Orbán miniszterelnököt a miskolci városházán. Habony Árpádot a kormányfő soha nem védte még meg ilyen határozottan. Habonyról a következőket mondta el Orbán:

  • sose voltak hivatalos viszonyban
  • így szerződés sem volt vele
  • és a jövőben sem lesz
  • az Ezüsthajó Kft. és Wermer András ügyeiből a miniszterelnök azt tanulta meg, hogy a politikai tanácsadók számát a minimálisra kell szorítani
  • Orbán azt nem befolyásolhatja, hogy a sajtó kit nevez a tanácsadójának

Mit hüvelyezhetünk ki a meglepően bőbeszédű Habony-ügyi válaszból?

  • Orbán azt sehol sem állította, hogy Habony ne adna neki tanácsot, csak azt, hogy nincs formális viszonyuk
  • Az ezüsthajós-wermeres utalás elsőre nem igazán érthető, mert bár 2002 táján összevesztek, Wermer András volt a Fidesz első évtizedének messze legeredményesebb kommunikációs-politikai tanácsadója, a liberális pártból integráló jobbos erővé váló párt publikus arcának egyik fő kitalálója, aki az Orbán által nemrég megvédett „polgár” kulcsszót is javasolta. Orbán talán arra gondolhatott, hogy mivel Wermer nyíltan a tanácsadója volt, a kritikusabb sajtó folyamatosan a cége, az Ezüsthajó ügyeivel foglalkozott, a témát természetesen azonnal rátolva a miniszterelnökre. Szóval lehet, hogy Orbbán arra gondol, nem akar direkt támadási felületet maga ellen.
Advertisement

Szóba került egy másik tag is az eredeti tőkefelhalmozással foglalkozó miniszterelnök-közeli társaságból, Andy Vajna. Az ő kedveszményes kaszinózbizniszéről Orbán derűs cinizmussal azt mondta, hogy sok sikert kíván mindenkinek, aki kaszinók üzemeltetésével foglalkozik. Nagy profitot kíván nekik, hogy többet tudjanak befizetni a költségvetésbe.

Az eseményről készült MTI-féle tudósításból mindkét téma teljes egészében kimaradt, mintha el sem hangoztak volna.

Advertisement

Via 444.hu, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Share This Story

Get our newsletter