Azt hallani mindenhonnan, hogy G. Fodor G√°bor politikai gondolkod√≥ t√∂bbet kapott az arc√°ra az √∂v√©itŇĎl a narancsos interj√ļ miatt, mint Szily, amikor libalevesezett egy √°rtalmatlant Deutsch Tam√°ssal. Lehet benne valami, hiszen ma kitett az internetre egy Wermer Andr√°s-os posztot.

Azt √≠rja: aki d√ľh√∂s amiatt, hogy el√°rulta, a polg√°r ‚Äď az ezredfordul√≥ fideszes fŇĎkifejez√©se ‚Äď semmilyen tartalommal sem b√≠rt, csak politikai term√©k volt, az forduljon a kifog√°saival Wermer Andr√°shoz, a korm√°nyp√°rt egykori vez√©rstrat√©g√°j√°hoz. Ez nem lenne egyszerŇĪ, hiszen Habony √Ārp√°d ‚Äď n√°la sokkal kev√©sb√© irrit√°l√≥ ‚Äď elŇĎdje el√©g fiatalon elhunyt. M√©g szerencse, hogy k√©zn√©l van egy ufis interj√ļ, amiben ezt mondja Wermer (√©s ezt id√©zi GFG):

A gyŇĎzelemnek nincs kulcsa. Ez nem √≠gy megy. Nap√≥leon gyŇĎzelm√©nek mi volt a kulcsa? Nem volt ilyen ‚Äď legfeljebb egy j√≥kora kulcscsom√≥. Mindenk√©ppen kell egy hossz√ļ idŇĎn √°t k√∂vethetŇĎ, alkalmas strat√©gia. A polg√°r egy ilyen gondolat volt: polg√°r az, aki polg√°r akar lenni. Ha nem teszik t√∂nkre, tov√°bbra is k√∂vethetŇĎ lett volna.

K√©t dolgot szeretn√©k jelezni. Az egyik: meglepett, hogy GFG-t ennyire √ľtik az ŇĎszintes√©g√©√©rt. Amiket elmondott abban az interj√ļban, azok evidenci√°k. R√©gi evidenci√°k. A p√°rtoknak a mai magyar val√≥s√°gban nincsenek elveik. A t√∂bbs√©g√ľknek tuti nincsenek, tal√°n k√©t kiv√©tel van, a Jobbik (b√°r benn√ľk komolyan k√©telkedem) √©s az LMP (benn√ľk kev√©sb√© k√©telkedem, de ez a szem√©lyes preferenci√°k miatt is van, √©s k√ľl√∂n k√©rd√©s, hogy ezek mennyit √©rnek). A marad√©kot az k√ľl√∂nb√∂zteti meg, hogy hogy viszonyulnak Orb√°n Viktorhoz. B√≠rj√°k-e, elfogadj√°k-e, szeretik-e, gyŇĪl√∂lik-e. Egy p√©ld√°val: mindezt j√≥l mutatja az oroszokhoz √©s a Vlagyimir Illiber√°lovicshoz val√≥ viszony. Amikor szeretni kell ŇĎt √©s ŇĎket (korm√°nyon), akkor szeretik, amikor gyŇĪl√∂lni (ellenz√©kben), gyŇĪl√∂lik. Jaja, egyszerŇĪs√≠tettem, de √©n sem √∂r√ľl√∂k annak, hogy csak alig-alig.

Advertisement

Ezzel vissza is √©rkezt√ľnk 1998-ba. Eg√©szen hat√°rozottan √°ll√≠tom: az akkori v√°laszt√°sok eredm√©nye k√∂zel sem csak a polg√°ri Magyarorsz√°g feltal√°l√°s√°n m√ļlott. Kurv√°ra nem. Ez is benne volt, de nagyon-nagyon kev√©s lett volna √∂nmag√°ban. Kellett hozz√°:

  • hogy Horn Gyula elk√ļrja. A minisztereln√∂k a felm√©r√©sek eredm√©nyei nyom√°n tal√°n m√©g biztosabb volt √©s lehetett a gyŇĎzelm√©ben, mint 2002-ben Orb√°n Viktor (√©s K√∂v√©r L√°szl√≥), √©s olyan dolgokat engedett meg mag√°nak (pl. a bŇĎsnagymarosos bakit), amiket nem szabadott volna. A kev√©lys√©g sok j√≥t nem hoz a politik√°ban.
  • hogy a Fidesz maga is elhiggye √©s a h√≠veivel is elhitesse, meg lehet nyerni a v√°laszt√°sokat. Ez csak az utols√≥ napokban siker√ľlt. Kipattant akkor a fejekbŇĎl n√©h√°ny isteni szikra, √≠gy pl. a h√©tsz√°zal√©kos gazdas√°gi n√∂veked√©s abszurd matolcsysta √≠g√©rete: mindenki tudta, hogy nem lesz ilyen, nem lehet ennyi, de miut√°n a Fidesz bedobta, el√©rte vele, hogy a korm√°nyoldal ne a saj√°t √ľzeneteit √©s egy√©bk√©nt l√©tezŇĎ eredm√©nyeit sulykolja, hanem riv√°lisa √°ll√≠t√°sait c√°folja. 24 √≥r√°ban. Az MSZP‚ÄďSZDSZ du√≥ mindent megtett, hogy egy-k√©t h√≥nappal azelŇĎtt m√©g jelent√©ktelennek tŇĪnŇĎ ellenfel√©t maga mell√© emelje.
  • hogy a Fidesz minden kor√°bbin√°l ‚Äď √©s minden k√©sŇĎbbin√©l ‚Äď sz√©lesebb koal√≠ci√≥t √©p√≠tsen fel maga k√∂r√ľl, elŇĎbb az elsŇĎ, de pl√°ne a m√°sodik fordul√≥ elŇĎtt. A Fidesz maga is el√©g sz√©les volt akkor, az elsŇĎ ciklus legbamb√°bb emd√©efeseitŇĎl eg√©szen T√∂lgyessy P√©terig terjedt, teh√°t meg tudta sz√≥l√≠tani a jobbosok nem kis r√©sz√©t √©pp√ļgy, mint az SZDSZ-bŇĎl ki√°br√°ndult liber√°lis k√∂zepet. √ćgy is bukt√°k az elsŇĎ k√∂rt 32:28-ra, viszont megl√©pt√©k azt, amit elŇĎtte senki sem hitt volna, de ut√≥bb mindenki elfogadott: meg√°llapod√°st k√∂t√∂ttek Torgy√°n J√≥zsef F√ľggetlen Kisgazdap√°rtj√°val, aki 82 jel√∂ltje l√©pett vissza, n√©lk√ľl√ľk k√©ptelens√©g lett volna ford√≠tani. A korm√°nykoal√≠ci√≥ ut√°na m√°r adta mag√°t.

Advertisement

ElsŇĎre ennyi, ami eszembe jut. Praktikusan mind a h√°rom egyenk√©nt t√∂bbet √©r, mint hogy polg√°r az, aki polg√°r akar lenni. A legt√∂bben azt sem tudt√°k, mi az, de misztikus erŇĎ biztosan nem volt benne. A legt√∂bben ‚Äď akik elsŇĎre a Fideszre, m√°sodj√°ra a kisgazd√°kkal kibŇĎv√≠tett koal√≠ci√≥ra szavaztak ‚Äď azt akart√°k, hogy az MSZP‚ÄďSZDSZ p√°ros menjen a pokolba.

Ahogy √≠rtam feljebb, a Fidesz 1998-ban el√©rte, hogy a korm√°nykoal√≠ci√≥ maga mell√© emelje. A jelenlegi ellenz√©k hossz√ļ-hossz√ļ √©vek √≥ta k√©ptelen el√©rni, hogy a Fidesz hasonl√≥ hib√°t k√∂vessen el. Ez soha nem is fog bek√∂vetkezni. Az viszont megt√∂rt√©nhet ‚Äď nem is vagyunk olyan t√°vol tŇĎle ‚Äď, hogy Orb√°n Viktort √©s doktr√≠n√°j√°t t√©nyleg t√∂megek gyŇĪl√∂lj√©k. Nos, ha ez megt√∂rt√©nik, akkor kellene lennie a sz√≠nen olyan erŇĎnek, aki k√©pes elhitetni a szavaz√≥ival ‚Äď mint 17 √©ve a Fidesz az √∂v√©ivel ‚Äď, hogy van benne kraft, tehets√©g √©s tud√°s. Ennek semmi jel√©t nem l√°tom. √Čs ez az, amin √∂nmag√°ban egyetlen √ľzenet, szlogen vagy kifejez√©s ‚Äď m√©g ha van is olyan erŇĎs, mint amilyen √°ll√≠t√≥lag a polg√°r volt ‚Äď sem fog seg√≠teni soha a b√ľd√∂s √©letben.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI