H√ľlye Szily elk√ļrta: megtehette volna, hogy kreat√≠van, humorosan, kellŇĎ al√°zattal, eleg√°nsan sz√°mol be a Gawker-balh√©r√≥l a Cinken, de nem volt r√° k√©pes. Ezek ut√°n az MN-nek fel kellett tennie a k√©rd√©st: √©rdemes-e egy internetes bulv√°rlapnak a f√ľggetlens√©g p√≥z√°ban tetszelegnie?

Igen-igen: sz√©p hossz√ļ elemz√©st kaptunk a Simicska Lajos-√ļjs√°gban, ami tele van jobbn√°l jobb r√©szekkel. Ha gondolj√°tok, elolvashatj√°tok az eg√©szet itt, √©n mindenesetre kivonatoltam.

Az elŇĎzm√©ny ‚Äď b√°r gondolom, erre m√°r r√°j√∂ttetek ‚Äď ez a Szily-gondolatmenet volt.

Advertisement

Na √©s akkor a legjobb r√©szek. ElŇĎsz√∂r is a c√≠m:

Cinkessé vált médiabirodalom

Azt√°n elsŇĎ legjobb r√©szlet:

A jobb √©rz√©sŇĪ √ļjs√°g√≠r√≥ am√ļgy is tudja: a hektikus sajt√≥ √°lland√≥ probl√©m√°ival f√°rasztani az olvas√≥kat igaz√°n nem sz√©p dolog.

Advertisement

Második legjobb részlet:

A t√∂bbs√©g√©ben liber√°lis v√©lem√©nyoszt√≥kat t√∂m√∂r√≠tŇĎ Cink a New York-i sz√©khelyŇĪ Gawker m√©diacsoport magyarorsz√°gi k√©pviselŇĎje. Amolyan franchise-rendszerben mŇĪk√∂dŇĎ sajt√≥org√°num, amelynek az amerikai anyac√©g sablonok √©s ir√°nyelvek ment√©n biztos√≠tja az univerz√°lis szellemis√©get, mik√∂zben a f√∂ldrajzi hely√ľket illetŇĎen elt√©rŇĎ blogok t√©m√°ikban az adott piac saj√°toss√°gait is figyelembe veszik. Oldalaikat b√∂ng√©szve olyan √©rz√©s√ľnk lehet, mintha elm√©nk egy virtu√°lis McDonald‚Äôs gyors√©tteremben tobz√≥dna.

Harmadik legjobb részlet:

Ebbe, vagyis a tulajdonos (l√°tszat-)tisztess√©ge √©s az √ļjs√°g√≠r√≥k l√°jkvad√°sz √≠zl√©stelens√©ge k√∂z√∂tt fesz√ľlŇĎ konfliktusba vizion√°lt apokaliptikus v√°ls√°got a Cink. Terjedelmes tipr√≥d√°sukban a fŇĎn√∂k mellett teszik le a voksot, pedig ‚Äěa vil√°g legnagyobb m√©diabirodalm√°nak‚ÄĚ sz√©tes√©s√©t emlegetŇĎ c√≠m alapj√°n gyan√≠thatjuk, hogy l√°tv√°nyos aggodalmuk c√©lja ugyanaz, mint a mag√°nszem√©lyek leplezett v√°gyait kiteregetŇĎ amerikai koll√©g√°ik√© ‚Äď bezsebelni m√©g p√°r kattint√°st.

Advertisement

Negyedik legjobb részlet:

Csakhogy a magyar gawkeresek profi kommunik√°torok, a bulv√°r blogh√°l√≥zat mondvacsin√°lt mor√°lis v√°ls√°g√°b√≥l sz√≠nes tr√ľkk√∂kkel igyekeznek kihozni a maximumot. Nem csak a fŇĎn√∂kn√©l ped√°loznak, egy√ļttal lefutj√°k a k√∂telezŇĎ tiszteletk√∂r√∂ket az Index.hu √©s a 444.hu h√≠rport√°lok cinkes m√©ltat√°s√°val. A leplezetlen h√≠zelg√©s r√°ad√°sul √ľgyesen elfedi a cikk k√∂zponti √ľzenet√©t, ami nem m√°s, mint √∂nmaguk futtat√°sa. M√°r az elsŇĎ sorokban megjelenik az √≠r√°s k√©t l√©nyeges √ľzenete, miszerint a Gawker a f√ľggetlen, szabad sajt√≥ ikonja, illetve hogy mindezt Magyarorsz√°gon a Cink k√©pviseli.

√Ėt√∂dik legjobb r√©szlet:

Nem mintha baj lenne, hogy egy szerkesztŇĎs√©g √ľgyesen rekl√°mozza saj√°t √©rdemeit. SŇĎt, itt lenne az ideje, hogy a jobboldal is elgondolkodjon azon, mi√©rt nem sikeres ebben. A Cink azonban nem k√∂vetendŇĎ p√©lda ‚Äď hib√°zik, amikor a Gawkeren kereszt√ľl saj√°t mag√°t val√≥tlan sz√≠nben t√ľnteti fel. K√ľl√∂n√∂s ugyanis, hogy a szerzŇĎ a ‚Äěf√ľggetlen‚ÄĚ jelzŇĎvel h√°romszor, a ‚Äěbirodalom‚ÄĚ sz√≥val pedig hatszor illeti anyac√©g√©t az √≠r√°sban (a cikket k√∂vetŇĎ komment√°rjait nem vizsg√°lva), mik√∂zben a Gawker egyiket sem √°ll√≠tja mag√°r√≥l.

Advertisement

Hatodik legjobb részlet:

Ha az Egyes√ľlt √Āllamokban nem ciki pletykalapot √≠rni, Magyarorsz√°gon mi√©rt lenne az? Mi√©rt sz√ľks√©ges ‚Äěf√ľggetlen blogbirodalomk√©nt‚ÄĚ aposztrof√°lni egy sajt√≥org√°numot, amit csak az motiv√°l, hogy eladja a hirdet√©si fel√ľleteket? M√°sr√©szt elgondolkodtat√≥, hogy egy k√∂nnyen em√©szthetŇĎ, bulv√°rtartalomra szakosodott amerikai m√©diav√°llalat magyarorsz√°gi k√©pviselŇĎjek√©nt a Cink mi√©rt az urb√°nus-liber√°lis v√©lem√©nycikkek k√∂zl√©s√©re √°llt r√°? √ögy gondolom, e k√©rd√©sekre adhat√≥ egy v√°lasz: itthon ezt a tartalmat a legk√©nyelmesebb eladni. Legal√°bbis annak a r√©tegnek, amely a Cink t√∂rzsk√∂z√∂ns√©g√©t adja: a budapesti k√∂zeg f√°radhatatlanul ig√©nyli az ideol√≥giai s√≠k√ļ vit√°t, s √≠gy a szerzŇĎknek sem kell megerŇĎltetni√ľk magukat, hogy ink√°bb friss √©s izgalmas inform√°ci√≥kat szerezzenek meg.

Hetedik legjobb részlet:

Megvan azonban a vesz√©lye annak, ha a liber√°lis elvek ment√©n ŇĪz√∂tt vita a bulv√°rsajt√≥ r√©sz√©v√© v√°lik. Az √©rt√©keit elvesztŇĎ eszme ugyanis √≠gy gazdas√°gi √©rdekeket kiszolg√°l√≥ propagandaeszk√∂zz√© sil√°nyul, ilyen poz√≠ci√≥b√≥l pedig neh√©z a politik√°t rendre utas√≠tani. √Črdemes lenne az igazs√°g bajnokainak ezzel kapcsolatos felelŇĎss√©g√ľk√∂n is elgondolkodniuk, amikor a hatalmi t√ļls√ļlyba ker√ľlt korm√°nyp√°rt int√©zked√©seit b√≠r√°lj√°k.

Advertisement

Nyolcadik legjobb r√©szlet nincs, ez az elŇĎbbi a publicisztika ‚Äď melyet bizonyos Buzna Viktor jegyez ‚Äď lez√°r√°sa volt. J√≥ erŇĎs v√©ge van a sz√∂vegnek, mint l√°tj√°tok, √ļgyhogy most az lesz, hogy ‚Äď az igazs√°g bajnokak√©nt ‚Äď elgondolkodom a beleszŇĎtt tan√°cs pontos jelent√©s√©n.