A mĂșltkor vĂ©letlenĂŒl belefutottam a Miami Vice egyik leghĂ­resebb jelenetĂ©be, azĂłta nagyon sokszor megnĂ©ztem, annyira tetszik. Innen csak egy ugrĂĄs volt, hogy a rĂ©gi sorozatok fƑcĂ­meit nĂ©zegessem, tele jobbnĂĄl jobb (gĂĄzabbnĂĄl gĂĄzabb?) elektronikus szĂĄmokkal. NĂ©zƑpont kĂ©rdĂ©se.

ElƑször berakom a jelenetet, amirƑl beszĂ©ltem, legyen meg.

Ha mĂĄr Miami Vice, itt a sorozat fƑcĂ­me, de igazsĂĄg szerint a lenti szĂĄm – Crockett’s Theme a cĂ­me, Jan Hammer szerezte – sokkal emlĂ©kezetesebb, inkĂĄbb azt teszem be.

A nyolcvanas Ă©vek sorozatairĂłl nem lehet a Knight Rider nĂ©lkĂŒl beszĂ©lgetni, aminek a fƑcĂ­mzenĂ©je – Stu PhillipsĂ© – legalĂĄbb akkora nyomot hagyott a popkultĂșrĂĄban, mint maga KITT Ă©s a csĂĄbĂ­tĂł David Hasslehoff.

Ami a kocsiknĂĄl KITT, az a helikoptereknĂ©l az Airwolf, ennek a cselekmĂ©nyĂ©re mĂĄr nem is emlĂ©kszem, csak tudom, hogy volt benne egy szuperhelikopter, amivel igazsĂĄgot tettek. Ezt a zenĂ©t a magyar szĂĄrmazĂĄsĂș Sylvester Levay (eredetileg LĂ©vay Szilveszter) szerezte, aki SzabadkĂĄn szĂŒletett 1945-ben.

MuszĂĄj megemlĂ­teni a magyar Delta c. tudomĂĄnyos-ismeretterjesztƑ tĂ©vĂ©mƱsort is, aminek a fƑcĂ­mĂ©tƑl biztos, hogy legalĂĄbb annyira rettegtem gyerekkoromban, mint az X-aktĂĄktĂłl vagy a Twin PeakstƑl – Ă©s legalĂĄbb annyira kirĂĄly, mint azok. A szĂĄm cĂ­me Song of the Second Moon, Tom Dissevelt Ă©s Kid Baltan szerezte 1957-ben.

Akkor ha mĂĄr megemlĂ­tettem, itt az X-aktĂĄk zenĂ©je, Mark Snow szerzemĂ©nye. A fƑcĂ­met kĂ©pekkel csak a YouTube-on tudjĂĄtok megnĂ©zni, nem lehet beĂĄgyazni :(

Itt van a bĂ©kĂ©s, mĂ©gis borzasztĂłan nyomasztĂł Twin Peaks-fƑcĂ­m is.

Ez Julee Cruise Falling c. szĂĄmĂĄnak instrumentĂĄlis vĂĄltozata, amit Angelo Badalamenti szerzett, aki több alkalommal is egyĂŒtt dolgozott David Lynch-csel, aki a lenti szĂĄm szövegĂ©t is Ă­rta.

A Mission Impossible-nek sorozatos vĂĄltozata is van, kettƑ is, nemcsak mozifilmes, a zenei tĂ©ma ugyanaz. Ez egyĂ©bkĂ©nt Lalo Schifrin argentĂ­n zeneszerzƑ munkĂĄja, lent a ‘88-as sorozat fƑcĂ­mdala.

KĂĄbĂ© ezek a kedvenceim. SimĂĄn lehet, hogy kimaradt egy-kĂ©t nyilvĂĄnvalĂł darab, kommentbe Ă­rjĂĄtok meg Ƒket bĂĄtran.