J√≥ reggelt, Magyarorsz√°g, j√≥ reggelt, magyarok! ‚Äď mondta a minisztereln√∂k a V√°rkert Baz√°rban, de elŇĎtte v√©gigment egy csom√≥ topikon. Sok √ļjdons√°g nem j√∂tt elŇĎ √©v√©rt√©kel√©sileg, de hogy harc lesz itt, j√≥ tudni. A demokr√°cia pedig nem liber√°lis, nem is illiber√°lis, hanem jelzŇĎtlen most.

Ha harc, legyen harc

Mikor m√°r azt hittem, a veszpr√©mi buk√°s tanuls√°gait kihagyja Orb√°n Viktor ‚Äď f√©l √≥r√°ja ment a buli minimum ‚Äď, v√©g√ľl m√©gis elŇĎvette. H√©tfŇĎn olyasmin merengtem, hogy ha nem hajtanak v√©gre komoly fordulatot a fideszes fi√ļk, bajban lesznek. H√°t fordulatnak aligha nevezhetŇĎ, ami a minisztereln√∂ki szavakb√≥l kikerekedett!

Abb√≥l ugyanis, hogy a h√≠veik el√©gedetlenek vel√ľk, k√©t k√∂vetkeztet√©st vont le. Az egyikrŇĎl r√∂viden besz√©lt, a m√°sikr√≥l hosszan. R√∂viden: val√≥sz√≠nŇĪleg t√©nyleg nem tal√°lt√°k meg a helyes ar√°nyokat, √©s a j√∂vŇĎben t√∂bb egyeztet√©sre, megegyez√©sre √©s konzult√°ci√≥ra lesz sz√ľks√©g.

Hosszan: tal√°n nem harcoltak el√©gg√© vagy el√©g j√≥l. Azt hitt√©k a m√°sodik k√©tharmad ut√°n, hogy nyugodt korm√°nyz√°s j√∂n, hadakoz√°s n√©lk√ľl, de rosszul hitt√©k, kider√ľlt, nem lesz egy nyugodt perc√ľk sem. √Ālland√≥ t√°mad√°sok vannak, negat√≠v kamp√°ny van, √©s ha nem lesznek r√©sen, rossz v√©ge lesz ennek. √ćgy j√°rt p√≥rul Antall J√≥zsef, √≠gy j√∂ttek vissza a szocialist√°k 2002-ben is.

Advertisement

M√°rpedig ŇĎk nem j√∂hetnek vissza. Mert akkor el√∂lrŇĎl kellene kezdeni mindent. Aki azt hiszi, a demokr√°ci√°ban van v√©gsŇĎ gyŇĎzelem, s√ļlyosan t√©ved. √ögyhogy fel kell kelni a karossz√©kb√≥l, nem szabad finny√°skodni, bab√©rokon √ľlni, dolgozni kell. A polg√°ri vil√°gban k√ľzdeni kell, a polg√°ri Magyarorsz√°g√©rt harcolni kell, egy a t√°bor, egy a z√°szl√≥, j√≥ reggelt.

Polg√°ri Magyarorsz√°g

J√∂ttek a r√©gi szlogenek, hogy ne hi√°nyozzanak a jobboldali szak√≠r√≥knak √©s v√°laszt√≥knak. A GFG politikai gondolkod√≥ √°ltal megtaposott sz√≥kapcsolatot m√°r-m√°r az ezredfordul√≥ k√∂rny√©k√©n tapasztalt lelkesed√©ssel-intenzit√°ssal haszn√°lta Orb√°n Viktor. A rezsics√∂kkent√©srŇĎl kb. egyszer volt sz√≥ ‚Äď azt meg kell v√©deni a ravaszdi Br√ľsszellel szemben ‚Äď, a polg√°rokr√≥l minimum t√≠zszer. Ez megy majd ezent√ļl megint. A polg√°ri Magyarorsz√°g ennek a kereszt√©nydemokrata alapokon √°ll√≥ n√©pp√°rtnak ‚Äď m√°rmint a Fidesznek ‚Äď ugyanis konkr√©tan a vez√©rcsillaga. K√∂sz, GFG!

Advertisement

Keményen dolgozó emberek

Ez meg az √ļj topik. Ahogy azt az √ļjs√°g meg√≠rta, √©ppen √ļgy lett: nem biztos, hogy ezek a kem√©nyen dolgoz√≥ emberek ‚Äď akiket neveztek m√°r a rendszerv√°lt√°s veszteseinek, b√©rbŇĎl √©s fizet√©sbŇĎl √©lŇĎknek √©s mel√≥soknak is, mondta Orb√°n ‚Äď lesznek az √ļj rezsics√∂kkent√©s, de hogy k√∂zponti szerep√ľk lesz a d√∂nt√©shozatalban √©s a kommunik√°ci√≥ban, az biztos. A korm√°ny a k√∂vetkezŇĎ √©vekben ŇĎket c√©lozza meg, kapnak t√∂bb p√©nzt √©s jobb k√∂r√ľlm√©nyeket, azt√°n h√°tha el lehet ‚Äď a nyugd√≠jasok ut√°n ‚Äď ŇĎket is csaklizni a szocikt√≥l √©s a Jobbikt√≥l. A kem√©nyen dolgoz√≥ magyarok sz√°zezreit be kell engedni a polg√°ri t√°rsadalomba ‚Äď igen, oda ‚Äď, el kell takar√≠tani elŇĎl√ľk az akad√°lyokat, lehetŇĎv√© kell tenni, hogy felemelkedjenek.

Advertisement

Demokr√°cia

Az orb√°ni demokr√°ci√°nak nincs jelzŇĎje. Hogy nem liber√°lis, tiszta sor, de az illiber√°lis kifejez√©s nem hangzott el most. Az nyilv√°n igen, hogy az Eur√≥pa elŇĎtt √°ll√≥ ŇĎr√ľlt nagy kih√≠v√°sokra k√©ptelens√©g v√°laszolni a liber√°lis multikulturalizmus keretei k√∂zt. Ez√©rt b√°r Magyarorsz√°g elk√∂zelezett NATO- √©s EU-tag, ezzel egy√ľtt elengedte az ut√≥bbi √©vekben:

  • a neoliber√°lis gazdas√°gpolitik√°t
  • a megszor√≠t√°sok politik√°j√°t
  • a multikultur√°lis t√°rsadalom t√©veszm√©j√©t
  • a liber√°lis t√°rsadalompolitik√°t
  • a politikai korrekts√©g dogm√°j√°t

A liber√°lisoknak ki lett m√©g osztva m√©g n√©h√°ny mafl√°s ‚Äď an√©lk√ľl h√ļsz √©ve nem megy ‚Äď, t√∂bbek k√∂zt egy Bence Gy√∂rgy-id√©zet felhaszn√°l√°s√°val:

A liber√°lisok nagyon toler√°nsak, csak a fasiszt√°kkal szemben k√©rlelhetetlenek. Hogy rajtuk k√≠v√ľl mindenki fasiszta, arr√≥l nem ŇĎk tehetnek.

Advertisement

Ezen mindenki nagyon nevetett. Az az igazság, hogy én is.

Szuver√©n √©s kezdem√©nyezŇĎ

Eur√≥pa elŇĎtt hatalmas kih√≠v√°sok tornyosulnak. EgyelŇĎre azt sem tudni, hogy ez m√©g a v√°ls√°g v√©ge, vagy m√°r a v√°ls√°g ut√°ni √ļj vil√°g. A k√∂vetŇĎ-reag√°l√≥ k√ľpolitik√°nak ilyen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂zt lŇĎttek, szuver√©n-kezdem√©nyezŇĎ k√ľlpolitika kell. Nem √≠rhatj√°k meg m√°sok a j√∂vŇĎnket. Ideje megtanulni egyenrag√ļ f√©lk√©nt n√©zni a k√ľlf√∂ldre. A szuver√©n √©s kezdem√©nyezŇĎ k√ľlpolitik√°nak vagy komoly hadsereg, vagy gazdas√°gi sikerek k√©pezhetik az alapj√°t. Hadsereg√ľnk m√©rete √©s fegyverzete ‚Äď szerencs√©re, mondom √©n ‚Äď nem alkalmas arra, hogy a szuver√©n k√ľlpolitika alapja legyen, ez√©rt fontosak a gazdas√°gi sikerek. Az is szerencse m√©g, hogy a m√©rt√©ktart√°s is fontos. Hogy ne j√°rjunk √ļgy, mint Tigris a Micimack√≥ban, aki t√ļl sokat ugr√°lt. De ha minden stimmel, Magyarorsz√°g nemsok√°ra ism√©t K√∂z√©p-Eur√≥pa √©llovasa lesz!

Advertisement

A magyarok k√ľl√∂n√∂s anyagb√≥l vannak gy√ļrva

A magyar ember term√©szet√©n√©l fogva politikailag inkorrekt. Vagyis m√©g nem vesztette el a j√≥zan esz√©t. A magyarok mindent m√°sk√©ppen csin√°lnak. Zavaros n√©ps√©g vagyunk, de megoldjuk a saj√°t probl√©m√°inkat. Csak szolg√°k lehet√ľnk, ha nincs f√ľggetlens√©g√ľnk. A nemzeti f√ľggetlens√©g jobb √©letet ad. Minden valamireval√≥ orsz√°g igyekszik saj√°t modellt megval√≥s√≠tani. Van finn, osztr√°k, bajor modell. Azt m√©g nem tudni, a magyar modellt hogy m√©ri majd meg az ut√≥kor, de a nemzeti politika korszak√°t √©lj√ľk, √©s vannak v√≠vm√°nyok, eredm√©nyek.

MirŇĎl besz√©lt m√©g Orb√°n Viktor?

Arr√≥l, hogy Magyarorsz√°g √≥ri√°si sikereket √©r el minden sz√≥ba j√∂hetŇĎ ter√ľleten. A gazdas√°g nŇĎ, mint a bolondgomba, az infl√°ci√≥ le van t√∂rve, a b√©rek is nŇĎnek, a foglalkoztat√°s dett√≥, a devizahitelesek meg vannak mentve, kevesebben halnak meg, t√∂bben sz√ľletnek, t√∂bben h√°zasodnak, kevesebben terhess√©gmegszak√≠tanak stb. Nem mell√©kes: Orb√°n Viktor egy Magyarorsz√°g erŇĎs√∂dik! t√°bl√°val d√≠sz√≠tett pulpituson besz√©lt.

Advertisement

De nem árt a szerénység

Megkérdezték a székely Mózsi bácsit, hogy tényleg mindenhez ért-e. Mindenhez is, válaszolta.

MirŇĎl nem besz√©lt Orb√°n Viktor?

√Āltal√°ban a fiatalokr√≥l, k√∂z√ľl√ľk is arr√≥l a t√∂bb sz√°zezerrŇĎl, akik elmentek Magyarorsz√°gr√≥l, √©s most Nyugat-Eur√≥p√°ban dolgoznak √©s √©lnek.

Advertisement

Mi k√∂vetkezik mindebbŇĎl?

Az, hogy a Fidesz még inkább beleáll a bunyóba. Hogy kivel fog pofozkodni? Aki szembejön.

Kinek lesz ez jó?

Azt még nem tudom. Nem vagyok jós!