FejbelŇĎttek egy nyolc√©ves brit kisl√°nyt Jamaik√°ban. A gyerek a rokonai k√°v√©z√≥j√°ban volt amikor egy fegyveres bel√©pett √©s elkezdett l√∂v√∂ld√∂zni. H√°rom m√°sik ember is megs√©r√ľlt, de az √°llapotuk stabil.

New York √°llamban annyira eldurvult az influenza, hogy Andrew Cuomo korm√°nyz√≥¬†kihirdette¬†a v√©szhelyzetet. A t√©len eddig 20.000 esetet jelentettek az √°llamban, n√©gyszer annyit, mint tavaly. M√ļlt h√©ten az USA elhal√°loz√°sainak 7.3 sz√°zal√©k√°t okozta t√ľdŇĎgyullad√°s vagy influenza. Cuomo d√∂nt√©se egy√©bk√©nt azzal is j√°r, hogy most m√°r gy√≥gyszer√©szek is beadhatnak olt√°sokat kisgyerekeknek.

Kub√°ban¬†√°ll√≠t√≥lag¬†fel√ľt√∂tte a fej√©t a kolera, janu√°r elej√©n egy havanai borb√©ly halt meg a k√≥rs√°gban, amit persze a helyi hat√≥s√°gok tagadnak vagy nem nyilatkozhatnak, mik√∂zben z√°ratj√°k be a k√°v√©z√≥kat √©s boltokat a v√°rosban.

Ennyit a sz√∂rnyŇĪ dolgokr√≥l, ink√°bb besz√©lj√ľnk Maria C. Waltherr-Willardr√≥l, akinek tan√°rk√©nt hivatalos f√≥bi√°ja van kisgyerekektŇĎl √©s ez√©rt be fogja perelni az egyik munk√°ltat√≥ iskol√°j√°t, ami√©rt als√≥sokhoz osztott√°k be. Maria 1976 √≥ta tan√≠t, de eddig mindig elker√ľlte a fiatalabb gyerekeket, amikor legut√≥bb, 2011-ben nekik kellett tan√≠tania, a v√©rnyom√°sa vesz√©lyes szinteket √©rt el.

Advertisement


Amikor a Central Park dolgoz√≥i elkezdt√©k suvickolni a parkban ki√°ll√≠tott j√≥ 200 √©ves, a HMS Hussar (!) brit csatahaj√≥r√≥l sz√°rmaz√≥ √°gy√ļt, m√©g nem sejtett√©k, hogy maradt benne lŇĎpor √©s √°gy√ļgoly√≥ is. M√©g szerencse, hogy senki nem t√∂m√∂tt bele egy kan√≥cot √©s senki sem gy√ļjtotta azt meg!

Fotó: Sarah Ackerman