A glamkorszak bőrruhás sztárja 72 éves korában halt meg ma, áttétes prosztatarákban. Élete viszont példa volt arra, hogy a poptörténet tele van jó sztorikkal.

Advertisement

Alvin Stardust már harmincéves elmúlt, amikor popsztár lett belőle, pedig már a hatvanas évek elején is énekelt egy Shane Fenton & the Fentones nevű együttesben, ahol kicsit bizarr módon ő lett az új Shane Fenton, miután az eredeti meghalt tizenhét éves korában.

Akkor többek között Fenton édesanyja kérte a tizenéves Bernard Jewryt, hogy énekeljen ő az együttesben, és így fennmaradhat a fia emléke. Ennek a zenekarnak azonban csak kisebb slágerekre futotta, Jewry pedig el is tűnt egy évtizedre a listákról.

Advertisement

Aztán egy Michael Levy nevű impresszárió (később Tony Blair nagy haverja) és egy Peter Shelley nevű dalszerző (nem a Buzzcocks-vezér Pete Shelley) írtak egy dalt My Choo Ca Choo címmel, amihez kerestek egy arcot, ez lett Jewry.

Őt viszont ki kellett találni, és így lett belőle Alvin Stardust: feketére festett teddy boy-frizurával, barkóval, bőrruhával és bőrkesztyűvel úgy nézett ki, mintha megelevenedett volna az ötvenes évek rock and roll hőskora, és a zene is erre hajazott, Stardust lágy énekhangjával ellensúlyozva mindezt - az ötvenes évek revival amúgy is ment akkoriban.

A dal 1973 egyik nagy slágere lett, és ezt a következő évben sikerült megfejelni, miután a Jealous Mind még No. 1 is lett Angliában. Stardust a korszak egyik sztárja lett, de aztán egy-két év alatt le is áldozott a csillaga, noha egy-egy dallal még észrevétette magát a nyolcvanas években is.

Advertisement

Később musicalekben és gyerekműsorokban szerepelt, és épp az idén tért volna vissza egy új lemezzel, ha nem jön egy gyors lefolyású, végzetes betegség, ami megakadályozta ebben.

Share This Story

Get our newsletter