Az ŇĎ sajt√≥birodalm√°t √©rinten√© a legrosszabbul az 5 sz√°zal√©kosra cs√∂kkentett, de m√°r nem s√°vos, vagyis 1 forintnyi bev√©teltŇĎl √©letbe l√©pŇĎ rekl√°mad√≥. Ez a fenyeget√©s m√°r megint egy olyan dolog, ami eddig elk√©pzelhetetlen volt az √ļjkori Magyarorsz√°gon. V√©gigvett√ľk, mi lehet egy tot√°lis m√©diah√°bor√ļ k√∂vetkezm√©nye.

Ezt a nyitómondatot nyomtasd ki, vágd körbe, és tedd el, mert médiatörténet:

Tot√°liss√° v√°lhat a m√©diah√°bor√ļ, ha a korm√°ny val√≥ban bevezeti az RTL-lel val√≥ b√©k√ľl√©s jegy√©ben az √∂tsz√°zal√©kos rekl√°mad√≥t ‚Äď nyilatkozott a N√©pszav√°nak Simicska Lajos, a jobboldal legjelentŇĎsebb m√©diatulajdonosa.

Tal√°n kevesen gondolt√°k v√©gig a magyar korm√°ny √©s az RTL Klubot birtokl√≥ Bertelsmann m√©diacsoport titkos alkuj√°nak egyik k√∂vetkezm√©ny√©t. A felek abban √°llapodtak meg, hogy a s√°vos rendszerŇĪ √©s extr√©m magas, a legfelsŇĎben a 40 sz√°zal√©kot is el√©rŇĎ rekl√°mad√≥ kulcs√°t ‚Äď amit a korm√°ny direkt az RTL megsz√≠vat√°sa v√©gett szabott ilyen irre√°lisan magasra ‚Äď 5 sz√°zal√©kosra cs√∂kkentik. Csakhogy a s√°vok elt√∂rl√©se azzal j√°r, hogy a "kedvezm√©nyt", amit az RTL ezzel kapott, a piac √∂sszes t√∂bbi szereplŇĎj√©nek kell √∂sszedobnia, a legkisebbektŇĎl a k√∂zepeseken √°t a nagyokig, hiszen a korm√°ny ugyanannyi √∂sszbev√©telt v√°r el, mint eddig. Az eredeti rendszerben f√©lmilli√°rd forint nett√≥ √°rbev√©telig semmit sem kellett fizetni, most mindenkinek kell.

A N√©pszava cikke szerint ‚Äď amiben Simicska sajnos csak ezt a t√∂rt√©nelmi mondatot nyilatkozza ‚Äď az oligarcha sajt√≥birodalm√°nak rekl√°mad√≥-fizet√©si k√∂telezetts√©ge p√©ld√°ul az √∂tsz√∂r√∂s√©re ugrana. Nem csoda, hogy az eddigiekn√©l is d√ľh√∂sebb. Borzaszt√≥ lehet √°t√©lni, ha egy korm√°ny √∂nk√©nyesen belevatakozik az embert k√∂rbevevŇĎ piaci folyamatokba!

Mit is jelent mindez nek√ľnk, n√©zŇĎknek √©s olvas√≥knak? A j√≥ isten se tudja, de minden lehetŇĎs√©g nagyon vicces. M√°r a pap√≠rforma is fantasztikus, nevezetesen hogy az RTL az alkunak megfelelŇĎen becsicskul, √©s a hely√©t a H√≠r Tv √©s a Magyar Nemzet veszik √°t. Na √©s ne felejts√ľk el, hogy milyenek lesznek a Heti V√°lasz √©rtelmis√©gi homof√≥bjai, amint egy ujjpattint√°sra euroliber√°lisokk√° v√°lnak!

Advertisement

De rengeteg m√°s forgat√≥k√∂nyv is lehets√©ges. Mi van, ha az RTL m√©gsem lesz f√©reg, √©s tov√°bbra is rendes h√≠rad√≥t csin√°l? Hogyan tal√°lja meg a hely√©t akkor a H√≠r TV? √Čs mi van, ha Simicska nem akar itt meg√°llni, √©s az ATV k√∂z√∂ns√©g√©re hajt r√°? Azt mondod, a k√∂z√∂ns√©g gyomra ezt sosem venn√© be? A h√≥h√©r tudja. H√°ny szuperbalos embert hallottam Simicska l√°zad√°sa √≥ta √°rnyaltabban √©rt√©kelni a kor√°bbi √∂rd√∂g√∂t! Annyit nem, hogy eltartsanak egy t√©v√©t, de ki tudja.

De itt nem √©rdemes meg√°llni. Ha ezek a v√°ltoz√°sok elindulnak, az elsŇĎ idŇĎszakban t√©nyleg az lesz a helyzet, hogy a korm√°nynak sz√≥csŇĎk√©nt csak a k√∂zt√©v√© marad. De azt mindenki tudja, hogy ennyire inkompetens st√°bbal nem lehet null√°r√≥l csak √ļgy egy h√©t alatt befuttatni egy √ļj h√≠rtelev√≠zi√≥t. De egy √©v alatt sem. Logikus lehetŇĎs√©g r√°nyomulni azokra a m√©diaterm√©kekre, amik n√©pszerŇĪek, √©s elk√©pzelhetŇĎ, hogy a tulajdonosaik al√°vetik magukat a korm√°nynak. Kap√°sb√≥l az Origo jut eszembe √©s sajnos az Index. Sajnos, mert nekem az √©letem egyik legfontosabb r√©sze √©s sajnos, mert a tulajdonosa miatt ink√°bb az a csoda, hogy m√°ig f√ľggetlen maradhatott a szerkesztŇĎs√©g.

Az is igaz, hogy ha egy lapot meg √≠gy akarnak erŇĎszakolni, akkor elmehetnek a szerzŇĎk √©s elp√°rtolhatnak az olvas√≥k. Kicsit is √©rtelmes korm√°ny ez√©rt nem pr√≥b√°lkozna ilyennel, de ha szorul a kapca, sokmindenre k√©pes lehet egy korm√°ny. Ok√©, ez nem vicces, hanem borzaszt√≥ lehetŇĎs√©g volt. Am√ļgy is rem√©lem, hogy az igazi harc a t√©v√©k√©rt folyik, mert a politikusoknak fingjuk sincs az internetrŇĎl, azokat meg ismerik.

Advertisement

Sz√≥val Simicska egyetlen mondata a lehetŇĎs√©gek sereg√©t nyitotta meg, id√©n sem fogunk legal√°bb unatkozni, az tutifix.