Felh√°borodott lak√≥ k√©rte sz√°mon a Falk Miksa utca kiv√°gott f√°it az alpolg√°rmesteren, de megdum√°lt√°k. Mi√©rt lenne j√≥ egy faellenes p√°rt √©s egy kem√©ny faelsz√°moltat√°s? NŇĎ-e pina a jap√°n ak√°con? Fakiv√°g√°st n√©zt√ľnk a Belv√°rosban, tarts vel√ľnk!

"Nagy ig√©ny lenne egy harcias Urb√°nus Faellenes P√°rtra. A fŇĎ vonal az elsz√°moltat√°s lenne. Vill√°msajt√≥t√°j√©koztat√≥k alulteljes√≠tŇĎ, csenev√©sz, meg az aszfaltot gy√∂kereikkel felp√ļpoz√≥ f√°k elŇĎtt, gerillav√°g√°sok, fag√°rda" - gondolom magamban, mik√∂zben a kegyetlen csap√≥esŇĎben lassan, sz√≥ szerint f√°t√≥l f√°ig araszolunk a Falk Miksa utc√°ban.

A kegyetlen, a demokr√°cia hat√°rait feszegetŇĎ gondolatok az√©rt t√°madtak bennem, mert a hangulat szinte elviselhetetlen√ľl konstrukt√≠v √©s bar√°ts√°gos. Az√©rt √°zunk itt tucatnyian Pusk√°s Andr√°s belv√°rosi alpolg√°rmesterrel, √©s Szentgy√∂rgyv√∂lgyi P√©terrel, a ker√ľlet v√°ros√ľzemeltet√©si kft-j√©nek vezetŇĎj√©vel, mert fel√ļj√≠tj√°k a gal√©ri√°ir√≥l h√≠res utc√°t, ahol az eg√©sz budapesti belv√°ros legkomolyabb fasora tal√°lhat√≥, √©s a 94 f√°b√≥l 17-et kiv√°gnak. Mivel a fat√©ma mindig nagyon forr√≥, r√°ad√°sul p√°rtf√ľggetlen√ľl d√ľh√≠teni szokta a lak√≥kat, az V. ker√ľlet l√°that√≥lag konszenzusosan akar f√°t v√°gni. Az elsŇĎ p√°r percben m√°sr√≥l sem besz√©ltek, minthogy az eg√©sz akci√≥ba bevont√°k a V√©degyletet √©s a LevegŇĎ Munkacsoportot √©s minden egyes f√°t az ŇĎ r√°b√≥lint√°suk ut√°n d√∂ntenek ki.

A fapolitika a legmagyarabb politika. R√©g√≥ta megfigyeltem, hogy ha f√°k ker√ľlnek sz√≥ba, akkor az indulatok sokkal magasabbra csapnak, mintha aranyos √°llatokr√≥l, embergyerekekrŇĎl, nagymam√°kr√≥l, sŇĎt ak√°r p√©nzrŇĎl lenne sz√≥. Ha belter√ľleten f√°t v√°gnak ki, akkor a fa√∂lelgetŇĎ f√©lnek l√°that√≥lag ŇĎszinte meggyŇĎzŇĎd√©se, hogy a m√°sik f√©l gonosz, aki tudatosan arra hajt eg√©sz √©let√©ben, hogy min√©l t√∂bb f√°t puszt√≠thasson el. T√©ved√©s, √°rnyalt szakv√©lem√©ny vagy v√©lem√©nyes szitu√°ci√≥ nem l√©tezik, csak Gonosz R√°ad√°sul N√∂v√©nyek Ellen Konspir√°l√≥ Gyilkosok vannak √©s Az Egyetlen Mor√°lisan Elfogadhat√≥ √Āll√°spontot K√©pviselŇĎ Fabar√°tok. Az alap, hogy a k√∂rnyezetv√©dŇĎk gyŇĪl√∂lik az √∂nkorm√°nyzatokat √©s az √°llam k√©pviselŇĎit, de enn√©l jobban csak maguk a fa√∂lelgetŇĎ szak√©rtŇĎk ut√°lj√°k egym√°st.

Advertisement

R√°a√°d√°sul n√°lunk mindenki faszak√©rtŇĎ, sz√ľlet√©si jogon. Mindenki, √≠gy √©n magam is, aki p√°r napja n√©h√°ny fot√≥ alapj√°n sim√°n leeg√©szs√©geseztem az Olimpiai Parkban kiv√°gott √≥ri√°sf√°t, mert j√≥l l√°ttam, hogy a darabokra v√°gott t√∂rzsnek semmi baja. Mint k√©sŇĎbb kider√ľlt, a vastag t√∂rzs t√©nyleg eg√©szs√©ges volt, a szak√©rtŇĎ az ultrahangos k√©sz√ľl√©k√©vel 6 m√©ter magasan, a korona t√∂v√©ben tal√°lta meg a rohad√°st.

Advertisement

[Balra Szentgyörgyvölgyi Péter, jobbra a fabarát lakó]

Most is egy lakoss√°gi faszak√©rtŇĎ menti meg a szinte sv√°jcias kedvess√©gbe √©s konszenzuskeres√©sbe fullad√≥ sajt√≥esem√©nyt. Megjelenik ugyanis egy hatalmas darab fick√≥, mint kider√ľl egy igen akt√≠v lak√≥ az utc√°b√≥l, aki lekezel Pusk√°s√©kkal, majd d√ľh√∂sen mutogatni kezdi a telefonj√°n, hogy lefot√≥zta az utca k√∂r√ļt-k√∂zeli szakasz√°n kiv√°gott f√°kat, √©s 9-bŇĎl egynek volt csak rohadt a t√∂rzse bel√ľl. Elmegy√ľnk az egyik f√°hoz, ami √°tellenesen √°ll a Vir√°g Judit gal√©ri√°val, √©s m√°r csak egy olyan 2 m√©ter magas t√∂rzsdarab √°ll belŇĎle. T√©nyleg t√∂k √©pnek n√©z ki, de Szentgy√∂rgyv√∂lgyi megmutatja, hogy a szak√©rtŇĎ hangfelv√©telei alapj√°n a gy√∂kere √©s a t√∂rzse a talajszinten kereszt√ľl van rohadva √©s gomb√°sodva. Nem tudom, hogyan √©rveln√©nek, ha nem lenne jelen a sajt√≥, de Pusk√°s√©k udvariasan √ļjra meg √ļjra elmondj√°k a maguk√©t, m√≠g ember√ľnk a v√©g√©n eg√©szen megb√©k√©lve t√°vozik.

Advertisement

Az eg√©sz esem√©ny legjobb pillanata m√©gis az, amikor F√∂ldes Andr√°s az IndexbŇĎl meg√°ll ez elŇĎtt a t√∂rzsmaradv√°ny elŇĎtt, √©s megk√©rdezi, hogy ez a fa megmarad-e √©s nŇĎnek-e majd √°gai:

Advertisement

[A facsonk m√∂g√∂tt a rem√©nykedŇĎ F√∂ldes riporter l√°that√≥]

Andr√°s, a z√∂ld ez√ļttal nem a rem√©ny sz√≠ne, mondom neki, azt√°n ballagunk tov√°bb.

A hat√°s kedv√©√©rt Szentgy√∂rgyv√∂lgyi emberei direkt a helysz√≠nen hagytak p√°r, bel√ľlrŇĎl teljesen √ľregesre korhadt gy√∂keret, √≠me:

Advertisement

A jap√°n ak√°cokat - amik szeg√©ny √©rz√©keny budai terepj√°r√≥sok √©let√©t a term√©s√ľk szag√°val teszik t√∂nkre - a vicces nevŇĪ 3D fakoppos vizsg√°lattal n√©zt√©k meg, ami arra alapul, hogy a hang lassabban terjed a rohadt, mint az eg√©szs√©ges far√©szekben.

A Falk Miksa utca nem faparadicsom, j√≥l l√°tszik, hogy alig van t√°ptalaj, sŇĎt b√°rmilyen gy√∂k√©rrel √°tf√ļrhat√≥ talaj, ez√©rt egy rak√°s fa gy√∂kerei csak k√∂zvetlen√ľl az aszfalt alatt tudnak megkapaszkodni. √ćgy, hogy elmutogatj√°k nek√ľnk, j√≥l l√°tszik, hogy az elm√ļlt √©vtizedekben a statikailag megroggyant ak√°cok koron√°it t√∂bbsz√∂r j√≥ alaposan megcsonk√≠tottak, hogy a nagy √°gak azt√°n visszanŇĎjenek. Most is lesznek olyan f√°k, amiket v√©g√ľl nem kiv√°gnak, csak megcsonk√≠tanak. √ćme egy csonkol√°s ut√°n √ļjra koron√°t n√∂vesztett p√©ld√°ny:

Advertisement

Mivel t√©nyleg sorban v√©gigmegy√ľnk az √∂sszes megjel√∂lt f√°n - akkora lett a Belv√°ros lak√≥bar√°ts√°ga, hogy minden √©rintett n√∂v√©nyre r√©szletezŇĎ adatlapot r√∂gz√≠tettek a szak√©rtŇĎi v√©lem√©nnyel √©s az √≠t√©lettel - a s√©ta k√∂zep√©n m√°r √©rzem magamon, hogy elfaszak√©rtŇĎs√∂dtem.

Advertisement

Minden egyes sebhely vagy nagyobb gum√≥ l√°tt√°n s√≥hajtok, majd okoskodva jobbra-balra ingatom a fejemet. A jellegzetes, √≥ri√°spina alak√ļ s√©r√ľl√©sekn√©l kis h√≠j√°n meg√°ll a sz√≠vem, a tekintetemmel pedig a legrosszabbra utalok.

Advertisement

Nem is olyan rossz dolog ez, m√°szk√°l kicsit az ember, z√∂ld n√∂v√©nyeket n√©z, azt√°n h√ľmm√∂g valamit. Ha m√°r bez√°rt minden √ļjs√°g, tal√°n faszak√©rtŇĎnek megyek. Ha pedig tudtam volna, hogy a f√°k leggyakoribb betegs√©ge az √≥ri√°si pina n√∂veszt√©se, lehet, hogy sokkal elŇĎbb szakm√°t v√°ltok.