​Ez őrület: többé konkrétan nem lehet magyar focimeccsre járni

Friss Cink-információ az MLSZ-től: szeptember közepétől olyan őrült rendszert vezetnek be, hogy szerintem soha többé senki sem fog sem klub-, sem válogatott meccsre járni, csak pár tucat tényleg kattant fanatikus. A kulcsszó a "futballkártya".

Advertisement

Azért nem fognak meccsre járni, mert az MLSZ ezt fizikailag megakadályozza! Most beszéltem a sajtóosztállyal az új kártyarendszer ügyében. Kiderült, hogy éppen informálták őket is a szeptember 15-től élő szisztémáról. Ami egészen hihetetlen lesz. Ha nem az előbb hallom, tényleg nem hiszem el.

Az alaphelyzet az, hogy szeptembertől csak szurkolói kártyával lehet magyar stadionban bármilyen meccset megnézni. Az MLSZ utóbbi hetekben ismételgetett nyilatkozataival éles ellentétben ehhez nem lesz elég egy darab kártya.

Advertisement

Pedig Sipos Jenő szóvivő két hete ezt nyilatkozta a Nemzeti Sportnak:

A másik kérdésünk az volt, hogy ezzel megszűnik-e a szurkolóknak az a lehetősége, hogy nem saját kedvenc csapatuk mérkőzésére is egyszerűen kilátogathassanak, avagy mindegyik stadionba külön kártyát kell-e kiváltani.

„Természetesen erről nincs szó, egy kártya kell majd. Lesz erre megoldás külön a vendég-, a hazai és a semleges szurkolók számára is, nem kell külön kiváltaniuk kártyát emiatt, így például egy Fradi-szurkoló is ki tud majd menni mondjuk egy Honvéd–MTK meccsre" – nyugtatta meg a szurkolókat Sipos Jenő, hozzátéve, hogy a részleteket később közlik majd.

Advertisement

Ehhez képest lesz egyfelől minden klubnak saját, fényképes kártyája. Ezt a stadionokban lehet kiváltani. De ez csak a hazai lelátóra, illetve idegenben játszva a vendégszektorba érvényes. Nem mindenhová, ahogy Sipos állította. Mindazoknak, akik egyszer is el akarnak menni egy másik csapat meccsére az annak drukkoló haverokkal, ki kell váltaniuk mellé egy másik, futballkártya nevű tárgyat is. Ez ugyanúgy fényképes, személyes adatokat tartalmazó műanyag lap, de nem a stadionokban lehet kiváltani, hanem egyelőre konkrétan csak Budapesten, a Dalsznház utcai Tex irodában és a Bálnában.

A két kártya nulla éves kortól kötelező, tehát egy apa nem próbálhatja ki, hogy a gyereke csípi-e a focit – ami a fociszurkolóvá válás történelmi módja Magyarországon –, csak ha fényképes kártyát vált neki, ami szeptember 15. után ezer forint plusz költség is. Egyben megszűnik a lehetőség, hogy egy külföldi magyar bajnokit nézzen, ami egyfelől érthető tiltás, mert minek égessük magunkat, másfelől még az MTK meccsein is mindig szokott lenni egy-két turistacsapat. Hát soha többet nem lesz a büdös életben, mert azt nálunk előre bejelentették, hogy meccsnapon eleve nem lehet klubkártyát váltani.

Advertisement

Az NB I. kinyírva, jöhet a válogatott. A válogatottnak még vannak szurkolói, ami a jelek szerint nem tetszik az illetékeseknek, ezért mostantól ezekre a meccsekre is csak futballkártyával vehetsz jegyet. Ha elmész, kiállsz egy irtózatos sort, és megcsináltatod. Ennyi volt az egy-egy jó eredmény után hirtelen impulzusból meccsre tóduló tízezreknek.

Az MLSZ sajtóoasztálya arról még nem kapott tájékoztatást, hogy a vidékiek hol válthatnak futballkártyát.

Advertisement

A rendszer elképesztő, hiszen gyakorlatilag konzerválja, hogy soha ne nőhessen nagyobbra az NB I. szurkolótábora. Kívülről, új szurkolóként gyakorlatilag nem tudsz bejutni a rendszerbe. Hiszen ki az, aki úgy, hogy még nem tudja, jó szórakozás-e meccsre járni, hajlandó elmenni valahová, kiállni egy sort, megadni egy rakás érzékeny adatát, fotózkodni, majd ezrest fizetni, hogy kipróbálhassa az egészet. Ha így menne a dolog, a dugásról is leszoknának a magyarok, nemhogy az NB I.-ről.

Egyelőre nem találok szavakat. Én személy szerint akkor is kiváltom az MTK-kártyát, ha Csányi Sándor maga torlaszolja el a klubház ajtaját, de ha nem tudom éppen elvinni magammal a gyerekeket, a magyar futball máris vesztett két potenciális szurkolót, mert rohadjak meg, ha még egyszer sorba fogok állni ilyen miatt. Egy elfogult, futballbolond családból vesztettek két gyerekszurkert! Mi lesz azokkal, akik nem fanatikusok?

Share This Story

Get our newsletter