F√©l √©ven bel√ľl k√©t utassz√°ll√≠t√≥ elveszt√©se minden l√©git√°rsas√°got megingatna, de a Malaysian m√°r elŇĎtte is rossz p√©nz√ľgyi helyzetben volt.

Klasszikus flag carrier, azaz nagyr√©szt √°llami tulajdon√ļ, szakszervezeti dolgoz√≥kat foglalkoztat√≥, r√©giv√°g√°s√ļ l√©git√°rsas√°g a Malaysian Airlines, mint a Mal√©v volt. Pech√ľkre pont Malajzi√°ban csin√°lta meg a kilencvenes √©vek k√∂zep√©n Tony Fernandes az Air Asi√°t, a vil√°g egyik legjobb, legolcs√≥bb √©s leghat√©konyabb fapados l√©git√°rsas√°g√°t. Az Air Asia eredetileg egy √°llami nagyv√°llalat tulajdon√°ban volt, ennek megfelelŇĎen folyt belŇĎle a p√©nz, amikor 2001-ben a kor√°bban zeneipari menedzserk√©nt dolgoz√≥ Fernandes jelk√©pes √∂sszeg√©rt megvette, √©s egy √©vvel k√©sŇĎbb m√°r profit√°bilis v√°llalkoz√°sk√©nt mŇĪk√∂dtette a Kelet-√Āzsi√°ban az√≥ta domin√°nss√° v√°lt l√©git√°rsas√°got.

Ek√∂zben a Malaysian m√°rcius 8-√°n, m√°ig ismeretlen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt elvesz√≠tette a Kuala Lumpurb√≥l Pekingbe tart√≥ MH370-es j√°rat√°t. Az Ukrajna f√∂l√∂tt lelŇĎtt g√©phez hasonl√≥an az is egy Boeing 777-es volt, 239 emberrel a fed√©lzet√©n. Az elŇĎtte is vesztes√©ges l√©git√°rsas√°g az ezt k√∂vetŇĎ p√©nz√ľgyi negyed√©v√©ben 443 milli√≥ ringgit, azaz 31,9 milli√°rd forint vesztes√©get produk√°lt (2013-ban √∂sszesen 82 milli√°rd forint volt a vesztes√©ge). FŇĎleg az√©rt, mert a k√≠nai utasok elker√ľlt√©k mind a l√©git√°rsas√°got, mind az orsz√°got: az MH370-en 154 k√≠nai √°llampolg√°r utazott, a k√≠nai k√∂zv√©lem√©ny pedig nagyon kritikusan fogadta, ahogy a mal√°jok kezelt√©k a g√©p eltŇĪn√©s√©t. Tal√°n emiatt is k√©nyszer√ľltek arra, hogy sp√≥rol√°sb√≥l a vesz√©lyes kelet-ukrajnai l√©gt√©r felett rep√ľljenek √°t Nyugat-Eur√≥p√°b√≥l D√©lkelet-√Āzsi√°ba.

Advertisement

Nem lesz k√∂nnyŇĪ mit kezdeni a l√©git√°rsas√°ggal, m√°r csak az√©rt sem, mert a 69%-√°t birtokl√≥ mal√°j korm√°ny nem tudja kinek eladni. Az egyes√ľlt arab em√≠rs√©gekbeli Etihadot hozt√°k kor√°bban vevŇĎk√©nt sz√≥ba, ŇĎk azonban hat√°rozottan elutas√≠tottak minden √ľzletet. A vesztes√©g mellett egy leendŇĎ √ļj tulajdonosnak a k√°rt√©r√≠t√©ssel is szembe kell majd n√©znie: csak az Ukrajn√°ban lelŇĎtt MH17-es j√°rat √°ldozatainak hozz√°tartoz√≥i mintegy 10 milli√°rd forintra jogosultak. Ezt a l√©git√°rsas√°gnak kell √°llnia, a biztos√≠t√°s csak a rep√ľlŇĎg√©pre vonatkozik.

Forrás: Quartz; fotó: Christopher Furlong/Getty Images