Milyen vicces ez a magyar nyelv, k√©pzelj√ľk el mi lenne, ha egyszerre jelenten√© az "erŇĎ legyen veled" azt, hogy "m√°jus negyedike". Feje tetej√©re √°llna Pann√≥nia!

M√°jus 4., azaz May the fourth azaz May the force azaz May the force be with you azaz Az erŇĎ legyen veled a vil√°g geekt√°rsadalma szerint egyezm√©nyesen a Csillagok h√°bor√ļja hivatalos napja. Na nem mintha George Lucas nemr√©g lepasszolt aranytoj√°st toj√≥ ty√ļkj√°nak titkos √ľnnepekre lenne sz√ľks√©ge, hogy felh√≠vja a lakoss√°g figyelm√©t egy m√©ltatlanul elfelejtett kisk√∂lts√©gvet√©sŇĪ filmre. A Csillagok h√°bor√ļja az egyetemes popkult√ļra legnagyobb hat√°s√ļ √©s legjobban ismert t√∂rt√©nete, megfejteni egy Cink-posztban nem lehet, vagyis ink√°bb nem is kell.

Egy k√©rd√©sem van csak: melyik szerintetek a legjobb Csillagok h√°bor√ļja-r√©sz? Kommentelj a k√©pre √©s mondd meg.

Az elŇĎzm√©nyfilmek nem j√°tszanak. Azt hiszem √ļgysincs egy eg√©szs√©ges ember sem a f√∂ld kerek√©n, akinek a kedvenc Star Wars-filmje a Kl√≥nok t√°mad√°sa.

Ha valaki m√©gis a Csillagok h√°bor√ļja megfejt√©s√©re k√≠v√°ncsi, akkor itt van Matos Lajos 1979-es kritik√°ja a Filmvil√°gb√≥l. Az√©rt '79, mert a film csak k√©t √©v k√©s√©ssel √©rt Magyarorsz√°gra. Vicces olvasni, hogy Matos egy l√©legzet alatt emlegeti Lucas filmj√©t, John Frankenheimer J√∂vend√∂l√©s c√≠mŇĪ, mut√°ns medv√©s horrorj√°t √©s a Hitler-kl√≥nokr√≥l sz√≥l√≥ Braz√≠liai fi√ļkat. Itt a l√©nyeges bekezd√©s belŇĎle, m√©rgetekben ne fejelj√©tek le a billentyŇĪzetet ann√°l a mondatn√°l, ahol szerinte Carrie Fishernek birka a tekintete:

A legravaszabb hanghat√°sok, a legkorszerŇĪbb technikai tr√ľkk√∂k sem r√∂p√≠thett√©k volna a Csillagok h√°bor√ļj√°t ekkora vil√°gh√≠rre, ha a film nem a leghat√°sosabb pillanatban, a nosztalgia-hull√°m tetŇĎpontj√°n √©rkezik. A r√©gi ruhadivatok, a muze√°lis aut√≥k, a c√≠meres ŇĎs√∂k idŇĎszak√°nak ide√°lis sz√≥rakoztat√≥ term√©ke ez a kozmikus t√ľnd√©rmese. Nem csup√°n a csod√°latos hatalm√ļ hŇĎs√∂kre v√°gy√≥ gyerekek, hanem a tv-h√≠rad√≥ val√≥di horror-jeleneteitŇĎl elcsig√°zott, vagy az √°lmodern √°lmŇĪ veszettŇĎl elidegen√≠tett felnŇĎttek is boldogan fels√≥hajtva vetik maguka a t√∂rt√©net sodr√°ba. T√°madhatja h√° a kritika a visszak√∂sz√∂nŇĎ sablonokat, a vadnyugati mentalit√°st, a szereplŇĎk lapos k√∂zhely-mondatait, a nŇĎi fŇĎszereplŇĎ kifejez√©stelen birka tekintet√©t, vagy a helyenk√©nt m√°r m√°r b√°rgy√ļ fordulatokat, a k√∂z√∂ns√©g elfogadja mes√©nek a mes√©t, √©s jegy√©nek megv√°lt√°s√°val erre a filmre szavaz.