De mi is történt a FIFA történetének eddigi leggyászosabb napján?

Az elnökválasztásra Zürichbe érkező FIFA-funkcionáriusok közül ma reggel hetet vettek őrizetbe, köztük Jeffrey Webb alelnököt, Jack Warner egykori alelnököt, továbbá közép- és dél-amerikai tisztségviselőket, olyanokat, mint a brazil szövetség volt elnöke, José Maria Marin. Egyebek között korrupcióval, csalással, pénzmosással vádolják őket. (Két másik vezetőt, illetve sportmarketingcég-vezetőket máshol tartóztattak le.)

Ez ráadásul csak az egyik szál, amit az amerikai hatóságok indítottak, és a CONCACAF zóna szövetségeit, illetve az Egyesült Államokat érintő szabálytalanságokat vizsgálták. Közben a svájci hatóságok is nyomoznak, de ők a 2018-as és a 2022-es focivébék odaítélése körüli szabálytalanságokat vizsgálják, és még nem jutottak el konkrét vádemelésig, viszont lefoglaltak egy sereg dokumentumot a FIFA-székházban.

Az amerikai ügyészség és az FBI nagyban támaszkodott a korábban lebukott Chuck Blazer volt FIFA-funkcionárius információira, aki vádalku keretében vallott egykori kollégáira. Ami még fontos, hogy az USA és Svájc közötti kiadatási egyezmény lehetővé teszi, hogy a svájci hatóságok által letartóztatott vádlottakat Amerikában ítéljék el. Amerika pedig úgy került a képbe, hogy a kenőpénzek nagy része ottani bankokon folyt keresztül, és az amerikai intézményrendszert is érintette a folyamatos korrupció.

Advertisement

A délutáni ügyészségi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 90-es évek elejére visszanyúló hagyománya van a korrupciónak a szövetségben: az érintett FIFA-vezetők ugyanis hosszú időn át arra használták a pozíciójukat, hogy kenőpénzek fejében kizárták az egyéb pályázókat, és ugyanazokkal a sportmarketingcégekkel kötöttek szerződéseket, a pénzeket pedig visszacsorgatták saját maguknak.

Loretta Lynch főügyész szerint kenőpénzek fejében döntöttek arról, ki közvetíthet vagy melyik ország rendezhet sporteseményt, és hogy kik kerüljenek magas pozícióba a nemzetközi fociszövetségben. Összesen 150 millió dollár értékű vesztegetési ügyről van szó a vádak alapján.

Sepp Blatter nincs a vádlottak között, de nyilvánvalóan nagyon kellemetlenül érinti az ügy, már csak azért is, mert a most letartóztatott vezetők mind az ő híveinek számítottak. Eddig a pénteki elnökválasztás csak formaságnak tűnt, azonban ezek után könnyen lehet, hogy kihívója, a jordániai Ali bin Al-Husszein herceg javára billen a mérleg nyelve.

Advertisement

Közben a délutáni sajtótájékoztatón igen kemény vádak is elhangzottak (például az, hogy Jack Warner tízmillió dollár értékben fogadott el kenőpénzt a dél-afrikai kormánytól a 2010-es vébé érdekében), de Loretta Lynch jelezte, hogy a 2011-es elnökválasztás és a 2016-os Copa America ügyében is nyomoznak. A főügyész “évek óta gyökerező, rendszerszintű korrupcióról” beszélt, míg egy másik ügyész figyelmeztetett rá, hogy ez még csak a nyomozás eleje.

Maga a FIFA egyelőre próbál jó képet vágni ahhoz, hogy kapott két jókora pofont: Walter de Gregorio szóvivő arról beszélt, hogy Blatter “nyugodt”, és a letartóztatások a szervezet megtisztulásáról szólnak, tehát igazából pozitív fejlemény. Az orosz és a katari vébével kapcsolatos álláspontjuk is változatlan, de azért itt még lehetnek változások – az orosz már talán túl közel van, de a katari vébé gondolatától is számos ok miatt annyira irtózik mindenki, hogy ne vegyünk mérget rá, hogy 2022 decemberében tényleg focivébé lesz ott.

(forrás: BBC, Guardian)

Fotó: AP Images