Kinek használna, ha a Fidesz mártírt csinálna a DK-ból, és ha tényleg megvonnák a párt állami támogatását? Természetesen Gyurcsány Ferencnek és a Fidesznek.

Annyira elvadult a magyar belpolitikának is nevezett gumicsontfesztivál, hogy nekem már csak olyanok keringenek a fejemben, hogy mi a legszarabb étel a politkusmenzán? Hát a gumicsontleves. Pedig esküszöm, hogy nem direkt találok ki minősíthetelen vicceket!

A legfrissebb az, hogy a Fidesz a DK teljes állami támogatásának megvonását kezdeményezi, mivel az Európai Bizottság nyílt pályázatán Gyurcsány Ferenc feleségének kutatócége elnyert egy nagyobb tanulmányírási megbízást. Mondván, ez tiltott pártfinanszírozás, hiszen a pénzt nyilván a DK-ra költik.

Az régóta közhelyesen világos, hogy mekkora szüksége van egymásra Orbán Viktornak és Gyurcsány Ferencnek.

Advertisement

Az is eléggé nyilvánvaló, hogy a DK szerepelhet egyszer-egyszer meglepően jól egy ciklusközi közvélemény-kutatáson, de Gyurcsányból és pártjából a belátható időben nem lesz se énekes halott, se miniszterelnök, se kormányzásra esélyes erő.

Így aztán adja magát, hogy némi gyurcsányozással mindkét fél jól jár: Ferenc médiafigyelmet kap, rengeteg hasábmillimétert, karaktert és adásidőt, bónusznak áldozatibárány-maszkot és a hatalmi önkénytől megacélozott, motiváltabb pártaktivistákat.

A kormány cserébe lélegzethez juthat, hiszen míg a küszöbön álló diktatúráról folyik a diskurzus, addig sem kell kellemetlen quaestoros kérdésekre válaszolniuk. Ezért nem is akkora ár Ferenc vértanúvá avatása, hiszen a DK Gyurcsánnyal az élen soha nem lesz akár középpárt sem, vagyis igazi veszélyt nem jelent. Cserébe rengeteg másodlagos hasznot hajthat a baloldali ellenzék forgácsolásával, ha kicsit nő, de legalábbis nem zsugorodik a mostaninál is kisebbre. Az Európai Bizottság komcsi hírbe hozása sem kis haszon a Fidesz szempontjából nézve.

Advertisement

Így hát a kormánypárt nyugodtan állhat elő olyan képtelenségekkel, hogy egy EU-s pályázat megnyerése miatt vegyék el egy ellenzéki párt pénzét.