Ez lehet az új Hodorkovszkij- és Pussy Riot-botrány kettő az egyben

Illustration for article titled Ez lehet az új Hodorkovszkij- és Pussy Riot-botrány kettő az egyben

Kedd reggel hirdetnek ítéletet Alekszej Navalnij orosz ellenzéki sztárblogger és öccse állítólagos csalási ügyében. Az eredeti tervek szerint január 15-én került volna sor erre, de előrehozták, nagy valószínűség szerint megakadályozandó a moszkvai Manyezs majdanosodását.

Advertisement

Az ellenzéki erők ugyanis aznapra – mármint január 15-ére – nagytüntetést terveztek a Manyezs térre, és eddig több tízezren jelezték részvételi szándékukat, úgy is, hogy az esemény első Facebook-odalát a hatóságok kezdeményezésére törölték.

Alekszej Navalnij az elmúlt években lett ismert világszerte – valamennyire Magyarországon is –, de Oroszországban már régóta komolyan pörögtek a különféle platformokon futtatott blogjai. A putyini politika világának visszásságaival és a korrupcióval kapcsolatos posztjai komoly viharokat kavartak, majd idővel feltűnt szónokként az ellenzéki rendezvényeken is.

Advertisement

A mostani már a második bírósági balhéja, a hatalom minden jel szerint így próbálja kiszedni őt a rendszerből. Először a Kirovlesz-ügyben vádolták meg sikkasztással és öt évre ítélték tavaly, de egyelőre nem kellett megkezdenie a büntetés letöltését, házi őrizetben van.

Az Yves Rocher-ügyben – ebben hirdetnek ítéletet holnap reggel – nem könnyű tisztán látni, pontosabban elég nehéz még csak elhinni is mindazt, amit a vád képvisel. Mármint az a vád, amely Alekszejre kilenc-, öccsére, Olegre nyolcéves börtönbüntetést kér.

Advertisement

Ha jól rakom össze az infókat, a következő dolgok történtek. A Navalnij testvérek 2008-ban csináltak egy céget, amely egy ideig nem is működött. Oleg kapcsolatba került a jaroszlavli Yves Roche Vosztok vállalattal, amelynek problémái voltak kozmetikumai eljuttatásával Moszkvába. Oleg a testvérek közös cégén keresztül alvállalkozóként beszállt a szállítmányozási buliba. A szerződést négy éven keresztül fenntartották, az Yves Rocher pénzügyi igazgatója a vád tanújaként is úgy nyilatkozott, az ár számukra megfelelő volt.

Ám a vád azt állítja, hogy nem: a testvérek üzletfelükre nézve előnytelen szerződést kötöttek és csalást követtek el, melynek során 26,7+4,4 millió rubelt nyeltek le – forintban kb. 5-tel kell szorozni most –, az összeg egy részét szüleik vállalkozásán keresztül átmosták. Nem tudom másképpen értelmezni: az a csalás, hogy Oleg pénzt kért az Yves Rocher-áru szállításáért.

Advertisement

Két dolgot nem tudni. Az egyik, hogy a bíróság által elkészített ítélet mit tartalmaz. Az sem kizárt, hogy felmentik Navalnijékat, bár eddig az efféle nem volt jellemző, ha egy ilyen eljárás elindult, azt úgy vitték végig, hogy nagyot szóljon. A másik, hogy ha évekre rács mögé vágják őket, mi történik holnap. Január 15. ugyanis nagyon messze van, akárhonnan nézzük.

A Jevromanyezska twitterén mindenesetre már azonnali megmozdulásra biztatják lelkesen az embereket, és felbukkantak az első fotók a rendőri erők előrehozott összevonásáról:

Illustration for article titled Ez lehet az új Hodorkovszkij- és Pussy Riot-botrány kettő az egyben

Share This Story

Get our newsletter