Elolvastam k√©t interj√ļt, az egyiket az Origo csin√°lta Mesterh√°zy Attil√°val, a m√°sikat a N√©pszabads√°g k√©sz√≠tette Schiffer Andr√°ssal. K√∂zel √°llok hozz√°, hogy endorsementbe torkolljak. S√≥lyom L√°szl√≥ egy√©bk√©nt azt mondta tegnap, aki a kisebbik rosszat v√°lasztja, az is a rosszat v√°lasztja.

A kedvenc mondatom Mesterházy Attilától:

GyŇĎzelemre k√©sz√ľl√ľnk.

A kedvenc mondatom Schiffer Andrástól:

Minden szavazat elveszett, amit az elm√ļlt huszon√∂t √©vben az √°lbaloldalra vagy a Fideszre leadtunk, mert Magyarorsz√°g vel√ľk egy l√©p√©st sem haladt elŇĎre.

Az a helyzet, hogy √©n semmit sem hiszek el, amit a Korm√°nyv√°lt√≥k minisztereln√∂k-jel√∂ltje mond. Tudom, volt m√°r errŇĎl sz√≥ t√∂bbsz√∂r is, de ebben a Mesterh√°zy-interj√ļban valahogy olyan t√∂m√©nys√©gben koncentr√°l√≥dik a rem√©nytelen √ľress√©g, annyira krist√°lytiszta, hogy ez az ember semmit sem gondol a vil√°gr√≥l √©s benne Magyarorsz√°gr√≥l, hogy att√≥l √©n szimpl√°n rosszul √©rzem magam. (Ok√©, azt is tudom, hogy az sem kisebb probl√©ma, hogy Orb√°n Viktor ezzel szemben gondol valamit, de m√©g mennyi mindent, √©s ennek is meg vannak a maga k√∂vetkezm√©nyei, csakhogy most nem ez a k√©rd√©s forog fenn a ter√≠t√©ken.)

Schiffer Andr√°s viszont b√°r szok√°s szerint szomor√ļ √©s egy kicsit giccses is, t√ļl sokan vannak a sz√∂veg√©ben a nagy szavak, az√©rt m√©giscsak sejt valamit arr√≥l, hogy mi t√∂rt√©nik k√∂r√ľl√∂tte. (Igen, ismerem a nyugatos demokrat√°k fenntart√°sait az LMP-vel szemben, van k√∂zt√ľk olyan, amit osztok is.)

Mindegy, adta mag√°t ez az √∂sszehasonl√≠t√≥sdi, √≠gy hozta az √©let. R√°ad√°sul megerŇĎs√∂dtem valamiben, √©s ez j√≥: a vas√°rnapi v√°laszt√°sok nem 2014-rŇĎl sz√≥lnak, a k√∂vetkezŇĎ n√©gy √©v √≠gy is, √ļgy is olyan lesz, amilyen lesz. Hanem 2018-r√≥l sz√≥lnak. Arr√≥l, hogy akkor kik √°llnak majd szemben egym√°ssal, hogy lesznek-e √©rtelmes alternat√≠v√°kok, vagy ugyanez a nihil marad, ami miatt olyan sokan b√ļb√°natosak vagytok. Azt ugyanis tov√°bbra sem vagyok hajland√≥ elhinni, hogy a k√∂vetkezŇĎ t√≠z-h√ļsz √©vre sz√©t van itt cseszve minden.

Advertisement

Annyi idŇĎm nekem nincs!