This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ez itt minden idők legnagyobb csapatgólja!

És nem, nem a Barcelona lőtte, hanem a nyolcvanas évek legendás Liverpoolja – kapta.

Advertisement

Tudom, hogy a csapatgól nem igazán létező kifejezés a magyar nyelvben, de valahogy mégis utalni kell arra, hogy itt nem egy játékos briliáns megmozdulásáról van szó, mint amikor Öcsi bácsi leülteti Billy Wrightot, vagy Maradona végigszlalomozza a pályát, itt az akció a lényeg.

Véletlenül futottam bele Mick Channon góljába, amit az 1981/82-es szezonban szerzett a Southampton játékosaként az akkoriban egész Európát uraló Liverpool ellen: egészen megdöbbentően, a futball Harlem Globetrotterseként bemutatóznak, az akció legcsúnyább része maga a gól, amit Channon parasztosan zúdít a léc alá, de ez pont ettől lesz tökéletes.

Advertisement

És mindez a Sötét, Ívelgetős Nyolcvanas Években történik, amikor a brit focisták még csak hírből sem ismerhették a passzolást, hisz Pep Guardiola csak kisfiú volt még. Igaz, a Southamptonban azért mégiscsak játszott Kevin Keegan, de az ember akkor is inkább a Liverpooltól várna ilyesmit, amely akkor is a szokásos stílustól eltérő pass & move-ot játszott.

A Guardian újságírója, Rob Smyth egyszer, csaknem hat évvel ezelőtt már beválaszotta ezt a gólt minden idők hat legszebb csapatgólja közé, a többiek: Carlos Alberto (Brazília, az 1970-es vébédöntőn), Careca (Brazília, a 86-os mexikói vébén a franciák ellen), Patrick Vieira (Arsenal, az Everton ellen 2005-ben), José Cardozo (egy mexikói bajnokin 2003-ban) és Gary Lineker (Tottenham, a Porto elleni KEK-meccsen).

Advertisement

Ez a cikk nekem kimaradt annak idején, most viszont megnéztem a többi gólt is, de továbbra is kitartok Channoné mellett, amely értékét külön emeli, hogy a korszak legjobb csapatának lőtték, minden játékos extra nyomás alatt és komoly tempó mellett teszi tovább a labdát. Míg a többi gólban van egy kis nagyképűsködés/menőzés is, addig itt ez egyszerűen így jött össze.

Amúgy azt a meccset végül a Liverpool nyerte 3-2-re, ahogy a bajnoki cím is a vörösöké lett, a Southampton a tisztes hetedik helyezést csípte meg a végén (úgy, hogy előtte hónapokig vezette a tabellát). De két évvel később nagyjából ugyanez a csapat második lett a Liverpool mögött, azóta is ez a Szentek legjobb bajnoki helyezése.

Advertisement

UPDATE: Az meg csak később esett le, hogy ebben a Southamptonban a 66-os világbajnok Alan Ball is játszott, sőt, ő is részt vett az akcióban.

Share This Story

Get our newsletter