This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ez itt Lydia. Lydia otthona a fél Atlanti-óceán

Lydia egy fehér cápa. A fehér cápákról komikusan keveset tudunk, de most már egy kicsit többet, mert Lydia különleges cápa, jeladó van a hátuszonyában. Így derült ki, hogy pontosan mennyit is úsznak ezek a marha nagy halak: két év alatt többet, mint az Egyenlítő.

Advertisement

A jeladót bő két éve, 2013. március 3-án szerelték Lydia hátuszonyába. A szerelés a cápa méretei miatt elég brutálisan néz ki, finom sebészet helyett inkább egy konyhabútor felfúrásának fest. A hajó fedélzetére felhúzott cápa életben tartásához öles slagon kell a szájába küldeni a tengervizet, szimulálva az úszást, különben megfulladna.

Mert hát úszni, azt eléggé szeret Lydia. Floridából észak felé indult, aztán keresztbe a nyílt óceánra. Minden alkalommal, amikor hátuszonya kibukkan a vízből, a jeladót befogja egy műhold. Ezekből a koordinátákból rajzolódott ki, hogy a fehér cápa sokkal-sokkal nagyobb területen bóklászik, mint korábban gondolták:

Illustration for article titled Ez itt Lydia. Lydia otthona a fél Atlanti-óceán
Advertisement

Két év alatt több mint 56 ezer kilométert úszott, közben bebarangolta az Atlanti-óceán északi felét. Óránként több mint három kilométert, megállás nélkül számolva.

Ha minden jól alakul, a jeladó még három évig bírni fogja, ezalatt Lydiának jó eséllyel meglesz a százezer, remélhetőleg balesetmentes kilométer. A cápát be lehet követni Twitteren, időnként posztol, például ilyeneket:

Advertisement

De célszerűbb a kutatást végző Ocearch cápakövetőjén nézni, ahol térkép mutatja az utolsó helyet, ahonnan bejelentkezett.

Forrás: National Post

Share This Story

Get our newsletter