Illustration for article titled Ez itt a világ leghatalmasabb légi járműve

A Hindenburg 1937-es katasztrófájával véget ért egy korszak, pedig az óriási, a város felett lebegő léghajók látványánál kevés menőbb dolog van – nem csoda, hogy a popkultúrában is nagy népszerűségnek örvendenek a zeppelinek. Egy brit cég újraépített egy darabot.

Advertisement

Az Airlander 10 több mint 90 méter hosszú, 6000 méteres magasságig tud emelkedni, a csúcssebessége közel 150 km/óra. A léghajónak nincs belső váza, héliummal töltik fel, a belső nyomás alaktíja ki a formáját. A borítás egy Vectran nevezetű spéci anyagból készült, ez egy aromás poliészter műanyag, ami folyékony kristálypolimerekből áll.

A gyártó, a Hybrid Air Vehicles célja olyan járműveket fejleszteni, amelyek környezetbarátak és csendesek. Az Airlander 10-ről azt írják, 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint egy repülőgép, de a jövőben napelemekkel is meg lehetne oldani az energiaellátását. Egyelőre izgalmasabb, hogy a gép 10 tonnányi rakományt is fel tud emelni 2500 méteres magasságig, egy helikopterhez hasonlóan szinte bárhol képes le- és felszállni, amihez nem kell földi személyzet és infrastruktúra. A léghajó pilóta nélkül is repül, úgyhogy drónként is alkalmazható – így több mint két hétig a levegőben tud maradni tankolás nélkül, és ráadásul extrém hőmérsékleti viszonyok között is üzemel. Ezek miatt a tulajdonságai miatt elég jól lehetne használni nemcsak civil, hanem katonai célokra is.

A Airlandert eredetileg az Egyesült Államok hadseregének fejlesztették, viszont az amerikaiak nem tudták tovább támogatni a projektet, így az Egyesült Királyságban maradt a hajó, amely 3,4 millió font támogatást kapott a kormánytól. Az EU-tól is kaptak 2,5 millió eurót, illetve további 2 millió fontot közösségi támogatással gyűjtöttek össze.

Advertisement

A repülési tesztek még az idén elkezdődnek, legalábbis ez a terv. Akármi lesz, azért a léghajók korának feltámadását nem éredemes várni, legalábbis itt a Földön – a NASA kutatói szerint a Vénuszon ugyanis simán lehetne ilyenekkel közlekedni.

via Gizmodo

Share This Story

Get our newsletter