This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ez is egy munka: jeget bányászni a vulkán oldalából

Baltazar Ushca ecuadori jégbányász hetente kétszer felgyalogol a Chimborazo oldalába, jégtömböket hasít le a gleccserből, szénába tekeri, majd szamárháton leviszi a piacra. Róla szól az El Último Hielero (Az utolsó jégbányász) című rövidfilm.

Advertisement

Régen ez a munka emberek tucatjainak adott megélhetést, de rég nem éri meg, mióta van jéggyár. Ushca 52 éve csinálja, ő az utolsó jégbányász, testvérei, akik szintén jégbányászként kezdték, már kiszállták. Szép nagy jégtömbjeiből fagylalt és gyümölcsturmix készül. A filmet az amerikai Sandy Patch rendezte, spanyolul van, angol felirattal, gyönyörű az andoki táj.

A Chimborazo egyébként a legmagasabb Ecuador óriás vulkánjai közül, a Himalája csúcsainak 19. századi lemérése előtt sokáig a legmagasabb hegynek hitték a Földön. Ami valahol igaz is, mert az egyenlítői kidudorodás miatt a Chimborazo kráterének pereme a legtávolabbi pont a Föld középpontjától.

Share This Story

Get our newsletter