Meglovagolva a leg√ļjabb √°ltal√°nos iskolai tank√∂nyvek v√©rfagyaszt√≥ ostobas√°gai √°ltal keltett felh√°borod√°shull√°mokat, szeretn√©k most itt bemutatni egy szint√©n gyerekeknek sz√°nt kiadv√°nyt, amit volt szerencs√©tlens√©gem megv√°s√°rolni. Ne vegyetek p√©ld√°t r√≥lam.

A Ki mit tud... a vil√°gr√≥l? Vil√°gegyetem c√≠mŇĪ iz√© j√≥l mutatja, hogy nemcsak a nemzeti tank√∂nyvkiad√°s tud kellŇĎen bizarr term√©keket elŇĎ√°ll√≠tani, nem kell f√©lteni a gyors meggazdagod√°s rem√©ny√©ben k√∂nyvkiad√≥t alap√≠t√≥ v√°llalkoz√≥kat sem.

Ments√©gem, hogy sietni kellett, √©s m√©g fel√ľletesen sem n√©ztem bele, mit v√°lasztott a l√°nyom az √ļjs√°gosn√°l. Pedig a h√°ts√≥ bor√≠t√≥n feltŇĪnŇĎ comic sans betŇĪt√≠pusn√°l m√°r gyan√ļt foghattam volna:

Advertisement

Az, hogy "nagyszerŇĪen illusztr√°lt", azt jelenti, hogy egy stockfot√≥√ľgyn√∂ks√©gtŇĎl √∂sszeszedett az ismeretlen szerzŇĎ/szerkesztŇĎ egy nagy adag bugyuta, lej√°rt szavatoss√°g√ļ rajzot, gondolv√°n, j√≥k lesznek ezek is a vil√°gŇĪr, azon bel√ľl is Naprendszer bemutat√°s√°hoz:

De ez talán a kisebbik rossz, mert a tartalmi hibák elhomályosítják az illusztrációk vérszegénységét. Kezdetnek már az teljesen érthetetlen, hogy ez a tartalmi felosztás milyen logika szerint alakult így. Miért ez a sorrend? Miért maradt ki az Uránusz?

Advertisement

Egy biztos, jobb, ha nem ebbŇĎl a f√ľzetbŇĎl tanulja meg a gyerek a bolyg√≥k sorrendj√©t:

Advertisement

Minden bolygó égitest, de nem minden égitest bolygó. Vagy hogy is van ez.

A Pl√ļt√≥t f√∂lfedezŇĎ amerikai csillag√°sz neve helyesen Clyde Tombaugh, √©s a szerencs√©s v√©letlen igaz√°b√≥l t√∂bb h√≥napos szisztematikus kutat√≥munka volt. Persze lehet, hogy a gyerekek elŇĎl ezt jobb elhallgatni:

Advertisement

Korrektorra nyilv√°n nem volt p√©nz, de m√©g arra sem, hogy a szerzŇĎ legal√°bb egyszer √°tolvassa, miket is g√©pelt le:

Advertisement

Advertisement

Biztos fontos telefonhívás szakította félbe a gépelést:

A szerzŇĎ aligha figyelt rendesen a k√∂rnyezetismeret-√≥r√°kon:

Advertisement

Ha nem lenne a Nap, nem látnánk a Holdat. Mellesleg nem lenne se Föld, se Hold, se ilyen ismeretterjesztésnek álcázott 24 oldalas papírhulladék:

Vil√°gegyetem ‚Äď Ki, mit tud a vil√°gr√≥l? Elektra Kiad√≥h√°z, 2014. Ki mit tud a vil√°gr√≥l? sorozat. 24 oldal. K√∂t√©s: pap√≠r / puha k√∂t√©s. √Ār: 590 Ft.