Ez az ember átgyalogol az egész világon

Illustration for article titled Ez az ember átgyalogol az egész világon

Paul Salopek amerikai újságíró végiggyalogolja a leghosszabb utat, amit az emberiség megtett, Afrikától Dél-Amerika csücskéig. Egy éve indult, 34 ezer kilométert fog gyalogolni, 2020-ra tervez megérkezni, és természetesen végigblogolja.

Advertisement

Illetve hát másképp is megírja, útjának első szakasza, az etiópiai Herto falutól – a legrégebbi emberszabású-maradványok lelőhelyétől – a dzsibuti tengerpartig tartó út a National Geographic decemberi számának címlapsztorija. Azért indult pont onnan, a borzasztó klímájú és más szempontból is borzasztó Danakil-medencéből, mert onnan indult a Homo sapiens világhódítónak bizonyult útjára. Polinézia hajós benépesítését leszámítva a Tűzföld volt a legtávolabbi pont, ahová ezek a kalandvágyó afrikaiak mindössze 2500 generáció alatt eljutottak.

Illustration for article titled Ez az ember átgyalogol az egész világon
Advertisement

Salopek jelenleg Szaúd-Arábia északnyugati csücskében van, innentől egy politikailag elég zűrös rész következik, aztán végre sétálhat egy nagyot nyugodtan a Himalájában. Az eredeti utat nem fogja tudni egész pontosan követni, mert ma már nem szokott befagyni a Bering-szoros, így Csukcsföldről hajón kel majd át Alaszkába.

Útját részben a National Geographic Society állja, ott lehet követni a bejelentkezéseit, illetve van a sétának egy külön oldala, az Out of Eden, ahol térképek és mindenféle más is van.

Advertisement

Eszelős királyság az egész.

Share This Story

Get our newsletter