Paul Salopek amerikai √ļjs√°g√≠r√≥ v√©giggyalogolja a leghosszabb utat, amit az emberis√©g megtett, Afrik√°t√≥l D√©l-Amerika cs√ľcsk√©ig. Egy √©ve indult, 34 ezer kilom√©tert fog gyalogolni, 2020-ra tervez meg√©rkezni, √©s term√©szetesen v√©gigblogolja.

Illetve h√°t m√°sk√©pp is meg√≠rja, √ļtj√°nak elsŇĎ szakasza, az eti√≥piai Herto falut√≥l ‚Äď a legr√©gebbi emberszab√°s√ļ-maradv√°nyok lelŇĎhely√©tŇĎl ‚Äď a dzsibuti tengerpartig tart√≥ √ļt a National Geographic decemberi sz√°m√°nak c√≠mlapsztorija. Az√©rt indult pont onnan, a borzaszt√≥ kl√≠m√°j√ļ √©s m√°s szempontb√≥l is borzaszt√≥ Danakil-medenc√©bŇĎl, mert onnan indult a Homo sapiens vil√°gh√≥d√≠t√≥nak bizonyult √ļtj√°ra. Polin√©zia haj√≥s ben√©pes√≠t√©s√©t lesz√°m√≠tva a TŇĪzf√∂ld volt a legt√°volabbi pont, ahov√° ezek a kalandv√°gy√≥ afrikaiak mind√∂ssze 2500 gener√°ci√≥ alatt eljutottak.

Salopek jelenleg Sza√ļd-Ar√°bia √©szaknyugati cs√ľcsk√©ben van, innentŇĎl egy politikailag el√©g zŇĪr√∂s r√©sz k√∂vetkezik, azt√°n v√©gre s√©t√°lhat egy nagyot nyugodtan a Himal√°j√°ban. Az eredeti utat nem fogja tudni eg√©sz pontosan k√∂vetni, mert ma m√°r nem szokott befagyni a Bering-szoros, √≠gy Csukcsf√∂ldrŇĎl haj√≥n kel majd √°t Alaszk√°ba.

√ötj√°t r√©szben a National Geographic Society √°llja, ott lehet k√∂vetni a bejelentkez√©seit, illetve van a s√©t√°nak egy k√ľl√∂n oldala, az Out of Eden, ahol t√©rk√©pek √©s mindenf√©le m√°s is van.

Advertisement

EszelŇĎs kir√°lys√°g az eg√©sz.