This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ez az ember átgyalogol az egész világon

Illustration for article titled Ez az ember átgyalogol az egész világon

Paul Salopek amerikai újságíró végiggyalogolja a leghosszabb utat, amit az emberiség megtett, Afrikától Dél-Amerika csücskéig. Egy éve indult, 34 ezer kilométert fog gyalogolni, 2020-ra tervez megérkezni, és természetesen végigblogolja.

Advertisement

Illetve hát másképp is megírja, útjának első szakasza, az etiópiai Herto falutól – a legrégebbi emberszabású-maradványok lelőhelyétől – a dzsibuti tengerpartig tartó út a National Geographic decemberi számának címlapsztorija. Azért indult pont onnan, a borzasztó klímájú és más szempontból is borzasztó Danakil-medencéből, mert onnan indult a Homo sapiens világhódítónak bizonyult útjára. Polinézia hajós benépesítését leszámítva a Tűzföld volt a legtávolabbi pont, ahová ezek a kalandvágyó afrikaiak mindössze 2500 generáció alatt eljutottak.

Illustration for article titled Ez az ember átgyalogol az egész világon
Advertisement

Salopek jelenleg Szaúd-Arábia északnyugati csücskében van, innentől egy politikailag elég zűrös rész következik, aztán végre sétálhat egy nagyot nyugodtan a Himalájában. Az eredeti utat nem fogja tudni egész pontosan követni, mert ma már nem szokott befagyni a Bering-szoros, így Csukcsföldről hajón kel majd át Alaszkába.

Útját részben a National Geographic Society állja, ott lehet követni a bejelentkezéseit, illetve van a sétának egy külön oldala, az Out of Eden, ahol térképek és mindenféle más is van.

Advertisement

Eszelős királyság az egész.

Share This Story

Get our newsletter