Egy r√©gi asztali Macintoshsal, egy √©rintŇĎk√©pernyŇĎvel √©s egy b√©zs telefonkagyl√≥val szimul√°lta az Apple a 2,5 √©vig fejlesztett mobiltelefont. A m√°r akkor is nagyon r√©gi Power Macintosh G3 a lass√ļ mobilprocesszor szimul√°l√°s√°hoz kellett.

A k√©pet az Apple t√ļrta elŇĎ arch√≠vum√°b√≥l a Wall Street Journalnek, ahol r√∂vid portr√© jelent meg nemr√©g a c√©gtŇĎl hamarosan t√°voz√≥ Greg Christie szoftverfŇĎn√∂krŇĎl, aki az Iphone szoftver√©t k√©sz√≠tŇĎ csapatot vezette annak idej√©n.

Christie 2005 elej√©n kapta meg a munk√°t, az Iphone titkos fejleszt√©s√©nek k√©t √©ve alatt tal√°ltak ki egy csom√≥, az √©rintŇĎk√©pernyŇĎs mobilokon ma m√°r evidensnek tŇĪnŇĎ interf√©szelemet: az elcs√ļsztat√°ssal felold√°st, az SMS-ek besz√©lget√©sekbe rendez√©s√©t, az ujjal g√∂rget√©s megfelelŇĎ sebess√©g√©t, az oldalak alj√°n a visszarug√≥z√°s m√©rt√©k√©t.

2007 janu√°rj√°ban mutatta be Steve Jobs a nagyj√°b√≥l k√©sz telefont, amelyet j√ļliusban lehetett elŇĎsz√∂r megv√°s√°rolni. 412 MHz-re visszah√ļzott Samsung ARM processzor mŇĪk√∂dtette, ennek teljes√≠tm√©ny√©t modellezt√©k a k√©pen l√°that√≥ asztali G3-mal, melyben 300‚Äď450 MHz-es IBM PowerPC processzor volt.

Fotó: Apple