282 √°ldozata van mostanra T√∂r√∂korsz√°g legs√ļlyosabb b√°nyaszerencs√©tlens√©g√©nek, rengeteg b√°ny√°szr√≥l m√©g mindig nincs h√≠r. √ögy hi√°nyzott Erdońüan minisztereln√∂knek, mint p√ļp a h√°t√°ra, de orm√≥tlan, agressz√≠v reakci√≥j√°val csak rontott a sz√∂rnyŇĪ helyzeten.

Minden politikus olyan b√°nyabalesetet szeretne, mint a 2010-es chilei. Miut√°n 17 nap retteg√©s ut√°n kider√ľlt, hogy mindenki √©l odalent, a f√∂ld alatt rekedt 33 r√©zb√°ny√°sz felsz√≠nre hoz√°sa √≥ri√°si buli, m√©diacirkusz √©s b√°nyament√©si brill√≠roz√°s lett. Senki nem halt meg, a balesetet meglovagol√≥ Pi√Īera eln√∂k m√©g j√≥l is j√∂tt ki az eg√©szbŇĎl.

A chilei b√°nyabalesetnek azonban nincs sok k√∂ze a b√°nyabalesetek z√∂m√©hez. Azok √ļgy n√©znek ki, mint ami kedden t√∂rt√©nt a t√∂r√∂korsz√°gi Som√°ban: hirtelen √∂sszedŇĎl vagy felrobban valami, √©s rengeteg ember sz√∂rnyŇĪ hal√°lt hal. Pedig T√∂r√∂korsz√°g m√©g csak nem is a legrosszabb hely, ahol az ember sz√©nb√°ny√°szattal keresheti a kenyer√©t. K√≠n√°ban, a munkahelyi biztons√°g fekete lyuk√°ban, az 1997-ben publik√°lt utols√≥ sz√°mok szerint csak abban az √©vben 3273-an haltak meg a f√∂ld alatt.

A somai sz√©nb√°ny√°ban pont mŇĪszakv√°lt√°skor t√∂rt√©nt a robban√°s √©s az azt k√∂vetŇĎ tŇĪzv√©sz, 787-en voltak √©pp valahol lent. K√∂z√ľl√ľk 282-en haltak meg mostanra biztosan, de a v√©gsŇĎ sz√°m 400 f√∂l√∂tt is lehet, mert sok b√°ny√°szt m√©g mindig nem tal√°ltak meg. Az √°ldozatok z√∂mmel megfulladtak a tŇĪzben keletkezett sz√©n-monoxidt√≥l.

Advertisement

Ez m√°r √≠gy is T√∂r√∂korsz√°g legs√ļlyosabb b√°nyabalesete, de Recep Tayyip Erdońüan minisztereln√∂k csak tov√°bb s√ļlyosb√≠totta. T√∂bb sz√°z ember erŇĎszakos, sz√∂rnyŇĪ hal√°la nem a legjobb pillanat ahhoz a megfigyel√©shez, hogy ‚Äěaz eff√©le incidensek mindennapos dolgok‚ÄĚ, sem ahhoz, hogy 19. sz√°zadi b√°ny√°szbalesetekkel p√©ld√°l√≥zzunk, ahogy a szerd√°n Som√°ba l√°togat√≥ Erdońüan tette. ‚ÄěSz√©tn√©ztem a brit t√∂rt√©nelemben. √ögy 204 ember halt ott meg 1838-ban, amikor √∂sszedŇĎlt egy b√°nya. 1866-ban 361 b√°ny√°sz halt meg Nagy-Britanni√°ban. Egy 1894-es robban√°sban 290‚ÄĚ ‚Äď sorolta a minisztereln√∂k. Szavait elhŇĪlve id√©zt√©k t√∂r√∂k twitterezŇĎk ‚Äď m√©g j√≥, hogy ezt m√°r megtehett√©k, a s√©rtŇĎd√©keny, egyre paranoi√°sabb Erdońüan ugyanis m√°rciusban k√©t h√©tre betiltatta az orsz√°gban a Twittert.

Advertisement

Nem sokkal ezut√°n jelent meg a h√≠rad√°s arr√≥l, hogy a b√°ny√°szok k√∂z√ľl 14-en pontosan hogy haltak meg. Amikor el√©rt√©k a b√°nya egyetlen menek√ľlŇĎkamr√°j√°t, egym√°snak adt√°k a kamr√°ban tal√°lt oxig√©npalackokat, am√≠g azok mind ki nem √ľr√ľltek, √©s mindny√°jan meg nem haltak. Holttesteiket egym√°sra h√°nyva tal√°lt√°k meg cs√ľt√∂rt√∂k√∂n a mentŇĎalakulatok.

Nem csoda, hogy az Erdońüan vid√©ki l√°togat√°sait k√≠s√©rŇĎ mosolyg√°s √©s vir√°gesŇĎ helyett most aut√≥j√°nak ugrott a t√∂meg. Innen m√©g volt lejjebb. Ma ment k√∂rbe a neten, ahogy Yusuf Yerkel minisztereln√∂ki tan√°csad√≥ teljes erŇĎvel egy lefogott t√ľntetŇĎt rugdos. Soma fiataljai cs√ľt√∂rt√∂k d√©lut√°n a helyi p√°rth√°z el√© vonultak, ahol azt kiab√°lt√°k, hogy ‚ÄěTayyip, te gyilkos‚ÄĚ, meg azt is, hogy ‚ÄěSoma sz√©nj√©ben a korm√°ny fog el√©gni‚ÄĚ.

Advertisement

J√≥ k√©rd√©s, hogy val√≥ban √≠gy lesz-e. Az Erdońüan-rezsim agressz√≠v tapl√≥s√°g√°t nem sok helyen lehetne meg√ļszni, de populista, autoriter minisztereln√∂ks√©g√©nek 12 √©ve pont azt mutatja, hogy ott val√≥sz√≠nŇĪleg meg lehet. Ilyen minisztereln√∂ke ugyanis nem volt m√©g az orsz√°gnak. Ňź volt az, aki szembement az Oszm√°n Birodalom romjain √©p√ľlt modern, g√∂rcs√∂sen szekul√°ris T√∂r√∂korsz√°g √≠rott √©s √≠ratlan szab√°lyaival. Nekiment a mindenhat√≥ hadseregnek, helyzetbe hozta az iszl√°mist√°kat, mindezt √ļgy, hogy mellette √ľgyesen udvarolt a Nyugatnak. Csak √©ppen k√∂zben t√∂bb sz√°z ember ker√ľlt politikai okokb√≥l b√∂rt√∂nbe, a hatalmat pedig mostanra √°thatja a korrupci√≥.

Advertisement

T√∂r√∂korsz√°gban nagyon sok minden sz√≥l a sz√©nrŇĎl. Az orsz√°g a vil√°g hetedik legnagyobb lignitk√©szlet√©nek a birtokosa, de ebbŇĎl az √°ramtermel√©sre alkalmas sz√©nfajt√°b√≥l m√©g √≠gy sincs el√©g ahhoz, hogy az Erdońüan alatt felp√∂rg√∂tt gazdas√°g energiaig√©ny√©t kiel√©g√≠tse (1990 √©s 2013 k√∂z√∂tt dupl√°j√°ra nŇĎtt a fogyaszt√°s). Ugyan a somai b√°nya biztons√°gi tan√ļs√≠tv√°nya hivatalosan rendben volt, ez egy√°ltal√°n nem jelenti azt, hogy a pap√≠rok m√∂g√∂tt val√≥s biztons√°gi elv√°r√°sok is lettek volna. √ögy fest mostanra, hogy a gazdas√°gi n√∂veked√©s √©s a korm√°nyhoz k√∂zeli √ľzletemberek sikere fontosabb, mint a biztons√°g. A korm√°ny csak abban rem√©nykedhet, hogy az augusztusi eln√∂kv√°laszt√°s elŇĎtt ez az eg√©sz gyorsan feled√©sbe mer√ľl.

Fot√≥k: Ahmet Sik/Getty Images. A gif Onur KńĪlńĪ√ß vide√≥j√°b√≥l k√©sz√ľlt.