A hétvégén Berlinben jártam, életemben másodszorra. A városról most is az volt a benyomásom, hogy lehetetlen pár nap alatt akárcsak kicsit is megismerni, de azért eszembe jutott róla sok minden.

1. Ronda és finom

Amikor h√©t √©ve elŇĎsz√∂r voltam Berlinben, akkor is meglepett, hogy mennyire ronda, √©s ez m√©gis mennyire vonz√≥ is egyben. Valahogy annyira st√≠lustalanul cs√ļnya, hogy ettŇĎl lesz izgalmas: egy√°ltal√°n nem l√°tni semmi rendszert abban, hogy mi alapj√°n ker√ľltek egym√°s mell√© √©p√ľletek √©s v√°rosr√©szek. Az ember az egyik percben a birodalmi porosz fŇĎv√°rosban √©rzi mag√°t, a m√°sikban pedig m√°r olyan, mintha √°tteleport√°lt√°k volna Vars√≥ba.

Ami k√ľl√∂n meglepett elsŇĎre, hogy az egykori Nyugat-Berlin mennyivel cs√ļny√°bb, pedig ink√°bb a volt keletn√©met v√°rosr√©szektŇĎl v√°rn√°m, hogy √ļgy n√©zzenek ki, mint a velencei Ifi sz√°ll√≥ √©p√ľletcsoportja. Mindezek ellen√©re csod√°san √©reztem magam a Kurf√ľrstendamm betonkolosszusai t√∂v√©ben is, ugyan√ļgy, mint Prenzlauer Berg konszolid√°lt utc√°in. Ja √©s term√©szetesen van egy sereg csod√°latos √©p√ľlet is Berlinben, de ettŇĎl m√©g a fentiek √°llnak.

2. Felgyorsult Budapest berlinizálódása?!

Ha m√°r Prenzlauer Berg: h√©t √©ve √ļgy eml√©kszem, hogy nagyon tetszett a Kastanienallee √©s k√∂rny√©ke, az egym√°st √©rŇĎ hangulatos, ki√ľlŇĎs k√°v√©z√≥kkal √©s butikokkal, most viszont m√°r egy√°ltal√°n nem tŇĪnt olyan k√ľl√∂nlegesnek. Ebben tal√°n szerepe lehet, hogy a k√∂rny√©k m√°r √©rezhetŇĎen dr√°g√°bb √©s elitebb lett az √©vek folyam√°n, de szerintem fontosabb szempont, hogy Budapest sokat v√°ltozott ezalatt a h√©t √©v alatt, m√©gpedig az elŇĎny√©re.

Advertisement

2008-ban Budapest m√©g vend√©gl√°t√≥ipari szempontb√≥l √©pp egy ugr√°s elŇĎtt √°ll√≥, nem t√ļl izgalmas posztszocialista nagyv√°ros volt, ahol kb. n√©h√°ny egym√°st majmol√≥ romkocsm√°b√≥l √°llt a v√°laszt√©k, ha t√∂rt√©netesen emberek k√∂z√© akartunk menni, enni pedig giroszt lehetett est√©nk√©nt, esetleg melegszendvicset. Nem azt mondom, hogy az√≥ta felz√°rk√≥zott volna a v√°ros Berlinhez (ott p√©ld√°ul nem l√°ttam klasszikus turistacsapda helyeket), de m√°ra pont ebben m√°r nincs akkora k√ľl√∂nbs√©g, mint h√©t √©ve, √©s ez t√∂k j√≥.

3. Ahol a legjobb semmit sem csin√°lni

Egy Berlinben √©lŇĎ bar√°tom mondott m√©g r√©gesr√©gen valami ilyesmit, hogy sok n√©met v√°rosban lehet j√≥l √©lni, ha az embernek j√≥ √°ll√°sa van, Berlinben lenni viszont akkor is j√≥, ha nincs. A helyzet t√©nyleg az, hogy az √°ltalam ismert eur√≥pai v√°rosok k√∂z√ľl egyben sem √©rzem ennyire azt, hogy mint itt: napokig el tudn√©k lenni csak azzal, hogy egyik k√°v√©z√≥b√≥l m√°szk√°lok a m√°sikba, r√°ad√°sul itt nem egy vagy k√©t negyedre korl√°toz√≥dnak ezek a k√∂rny√©kek, hanem minimum f√©ltucatra, k√∂z√ľl√ľk sokban nem is j√°rtam, p√©ld√°ul a most felkapott Neuk√∂llnben. De majd m√°skor, most megtette Friedrichshain is. √Čs nem is rend√≠tene meg anyagilag.

Advertisement

Azt el kell m√©g mondanom, hogy elŇĎsz√∂r t√∂bb okb√≥l is komoly elŇĎ√≠t√©letekkel √©rkeztem Berlinbe, de ezek javar√©szt gyorsan eloszlottak, amikor azt l√°ttam, hogy tele van a v√°ros jobbn√°l jobb teraszokkal, ahol Che Guevara-p√≥l√≥s fotelforradalm√°rok √©s elcseszett mŇĪv√©szpal√°nt√°k helyett z√∂mmel m√©g n√°lam is unalmasabb k√ľlsejŇĪ, de laz√°nak tŇĪnŇĎ emberek √ľcs√∂r√∂gtek, √©s ez pont ettŇĎl j√≥. Egy√°ltal√°n, nem √ļgy tŇĪnt, hogy b√°rki is t√ļlzottan izgatn√° mag√°t b√°rmi√©rt, √©s ez n√©ha nagyon vonz√≥ tud lenni BudapestrŇĎl n√©zve. Igaz, a berliniv√© lett bar√°tom szerint a helyiek t√ļlzottan is z√°rk√≥zottak √©s tart√≥zkod√≥ak, de ez majd legyen akkor probl√©ma, ha odak√∂lt√∂zn√©k, amit moment√°n nem tervezek.

4. Egy buszjegyre tucatnyi nevezetesség

Sz√≥val igen, sz√°mos eur√≥pai fŇĎv√°rossal szemben Berlin sz√°momra nem a nevezetess√©gekrŇĎl sz√≥l. Nem mintha ne s√©t√°ltunk volna v√©gig az Unter den Lindenen, ne j√°rtunk volna a Brandenburgi kapun√°l, az Alexanderplatzon vagy a Reichstagn√°l, de ezeket f√©l nap alatt be lehet j√°rni. M√ļzeum elŇĎtti sorban√°ll√°ssal sem sz√≠vesen pazarlok idŇĎt, ha nincs belŇĎle sok, mint most, viszont van egy nagyszerŇĪ v√°rosn√©zŇĎ m√≥dszer:

Advertisement

Az Alexanderplatzt√≥l indul√≥, emeletes 100-as vagy 200-as buszok bej√°rj√°k a legfontosabb √ļtvonalakat, gyakorlatilag turistabuszk√©nt is haszn√°lhat√≥k, pl√°ne, ha olyan c√©ltudatosak √©s r√°menŇĎsek vagyunk, hogy lefoglaljuk a felsŇĎ szinten a legelsŇĎ √ľl√©seket, f√©l√≥ra alatt a lehetŇĎ legt√∂bbet lehet l√°tni, nagyszerŇĪ sz√∂gbŇĎl m√©ghozz√°.

5. Egy p√°lyaudvar, amit nagyon lehet irigyelni

A D√©li p√°lyaudvar sors√°r√≥l h√°rom h√≥nappal ezelŇĎtt fell√°ngol√≥ vit√°kban t√∂bbsz√∂r is elŇĎker√ľlt az az √©rv, hogy a p√°lyaudvarokat tegy√ľk csak ki a belv√°rosb√≥l, semmi √©rtelme behozni a vonatokat a belv√°rosba, meg egy√©bk√©nt is, egy p√°lyaudvar vonzza a hajl√©ktalanokat √©s a szemetet. No, ŇĎk biztosan nem j√°rtak m√©g a berlini fŇĎp√°lyaudvaron, pedig √©rdemes, √©s ott van a Reichstag mellett egy k√∂p√©sre.

Advertisement

M√©g √ļgy is tetszett, hogy az√©rt alapesetben olyan nagyon nem szoktam n√©zegetni a p√°lyaudvarokat, itt is csak √©pp √°tsz√°lltunk, de azt √≠gy is meg lehet √°llap√≠tani, hogy ez az a fŇĎp√°lyaudvar, ami miatt a hatvanas √©vek futurista √°lmodoz√≥i elŇĎtt sem k√©ne sz√©gyenkezn√ľnk. Koldusokat vagy pl√°ne szemetet pedig egy√°ltal√°n nem l√°ttam errefel√©, sŇĎt, m√°sfel√© se nagyon.

6. Ha nem erkélyes a lakásod, még lehet!

Ez eg√©sz biztos csak az √©n t√°j√©kozatlans√°gomat minŇĎs√≠ti, de itt l√°ttam elŇĎsz√∂r olyat, hogy seg√≠ten√©nek az erk√©llyel eredetileg nem rendelkezŇĎ h√°zak probl√©m√°j√°n: a k√©pen l√°that√≥ vaserk√©lyeket az ablakok al√° erŇĎs√≠tik, √©s k√©sz, m√°ris lehet a napon reggelizni.

Advertisement

Fogalmam sincs, itthon mi k√©ne ahhoz, hogy az ablakom al√° rakassak egy ilyet, de valami√©rt biztos vagyok benne, hogy az elŇĎttem √°ll√≥ b√ľrokratikus √ļtvesztŇĎ m√°r a kezdet kezdet√©n el is venn√© a kedvemet az eg√©sztŇĎl. K√∂zben meg lehet, hogy nem is!

7. Tömegközlekedni jó

T√∂megk√∂zlekedni nemcsak a 100-as busz vagy a Hauptbahnhof miatt j√≥ Berlinben, hanem mert ŇĎr√ľlten hat√©kony, mik√∂zben rengeteget l√°t az ember. Nek√ľnk k√ľl√∂n√∂sen olcs√≥ is volt, hiszen a csoportos napijegy maximum √∂t fŇĎre vehetŇĎ ig√©nybe, mi pedig pont √∂ten voltunk, √©s √∂ten fizett√ľnk √©rte 16 eur√≥t.

Advertisement

√ćgy utazhattunk kereszt√ľl-kasul a v√°rosban, √©s l√°thattuk p√©ld√°ul a Pankow-t a v√°rosk√∂zponttal √∂sszek√∂tŇĎ U2-es villamosvonal magasvas√ļti szakasz√°t, ahonn√©t be lehet l√°tni az emeleti lak√°sokba is (ezt P√°rizsban is im√°dtam), illetve √≠gy lehet l√°tni igaz√°n, mennyire j√≥l kihaszn√°lja a v√°ros a foly√≥partot. Meg azt is, hogy milyen sok a z√∂ld ter√ľlet a belsŇĎ ker√ľletekben is, ahol t√∂bbek k√∂z√∂tt a f√°k sz√°moz√°s√°val is igyekeznek v√©deni ezeket.

8. Legal√°bb te ne hagyd ki a sp√°rg√°t!

Na, sp√°rg√°t sajnos pont nem ettem most, pedig tombol a sp√°rgaszezon, ami arrafel√© esem√©nysz√°mba megy. H√©t √©ve viszont pont Berlinben szembes√ľltem a t√©nnyel, hogy a sp√°rga j√≥val t√∂bb ann√°l a n√∂v√©nyn√©l, amibŇĎl √°ltal√°ban levest lehet fŇĎzni, √©s amitŇĎl jellegzetes szag√ļt hugyozik az ember.

Advertisement

Ilyenkor ott majdnem minden √©tteremben lehet sp√°rg√°t kapni, el√©g v√°ltozatos m√≥dokon elk√©sz√≠tve, √©s ne legyetek olyan b√©n√°k, mint √©n most, hogy kihagyj√°tok. Mondjuk az igaz√°n bosszant√≥ az lett volna, ha a currywurstot is kihagyom, de az√©rt annyira h√ľlye m√©g √©n sem vagyok.