Legal√°bbis az elsŇĎsorban a sakkb√≥l ismert √ČlŇĎ-pontrendszer alapj√°n Schweinsteiger√©k m√©g a hatvanas-hetvenes √©vek legend√°s brazil v√°logatottait is lenyomj√°k. Nem is besz√©lve √Ėcsi b√°csi√©kr√≥l!

Az √ČlŇĎ-pontrendszert √ČlŇĎ √Ārp√°d, a magyar sz√°rmaz√°s√ļ, de Amerik√°ban √©lŇĎ fizikaprofesszor √©s sakkoz√≥ tal√°lta ki, hogy a versenyzŇĎk egym√°shoz viszony√≠tott aktu√°lis j√°t√©kerej√©t is m√©rni lehessen.

A kilencvenes években aztán focira is adaptálták a rendszert, és ez a válogatott csapatokat rangsorolja, és ugyan - ellenben a FIFA világranglistájával - nem hivatalos, ám érdekesnek mindenképpen érdekes.

Most p√©ld√°ul az der√ľl ki belŇĎle, hogy ha sz√°mba vessz√ľk azt, hogy a csapatok milyen erŇĎss√©gŇĪ ellenfelek ellen j√°tszottak, h√°ny meccset kellett v√≠vniuk, √©s hogyan szerepeltek a v√©b√©n, akkor a pontsz√°m√≠t√°s szerint Joachim L√∂w csapata az √∂sszes kor√°bbi vil√°gbajnokn√°l jobb volt.

Advertisement

Ez a csapat m√°r az indul√°skor igen magas pontsz√°mmal rendelkezett, de azt√°n a kiegyens√ļlyozott szerepl√©snek, √©s k√ľl√∂n√∂sen a brazilok t√∂nkrever√©s√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen m√©g sz√°z√∂tven pontott gyŇĪjt√∂tt, √©s ezzel a legerŇĎsebb vil√°gbajnok lett: az eddigi rekordot a '62-es brazil csapat tartotta, Garrinch√°val, Didivel, Djalma Santosszal √©s a s√©r√ľl√©s miatt hamar kiesŇĎ Pel√©vel.

SŇĎt, az √ČlŇĎ-pontsz√°m√≠t√°s alapj√°n ez a n√©met v√°logatott minden idŇĎk legerŇĎsebb v√°logatott csapata is, √©s ezzel pont az Aranycsapatt√≥l vette el a sikert, ugyanis mostan√°ig Sebes Guszt√°v csapata rendelkezett valaha a legt√∂bb √ČlŇĎ-ponttal: az '54-es v√©b√©-elŇĎd√∂ntŇĎ ut√°n 2166 pontn√°l √°lltak Pusk√°s√©k. Most a n√©metek 2196 pontig jutottak.

Eg√©sz biztosan lesznek, akik felszisszennek erre, legink√°bb tal√°n az√©rt, mert ennek a n√©met csapatnak nincsenek olyan kimagasl√≥ egy√©nis√©gei, mint akiket a val√≥di nagy csapatokhoz szokott t√°rs√≠tani az ember. A '74-es n√©met vil√°gbajnok csapatban p√©ld√°ul volt Beckenbauer vagy Gerd M√ľller, akiknek most nincsenek megfelelŇĎi a n√©met csapatban, viszont az egy szem, k√©nyszerbŇĎl balh√°tv√©det j√°tsz√≥ H√∂wedes kiv√©tel√©vel tal√°n mindenki ott van a posztj√°n a legjobbak k√∂z√∂tt a vil√°gon.

Advertisement

Azt pedig m√°r nem is igen lehet √ČlŇĎ-pontokban m√©rni, hogy a n√©metek√© volt az egyetlen olyan v√°logatott a tornaes√©lyesek k√∂z√ľl, amelyik tudott √©s mert is t√°madni, √©s volt gyeng√©bb meccs√ľk ugyan nekik is (Alg√©ria), de amikor ŇĎket n√©zte az ember, ritk√°n unatkozott. √Čs m√©g a d√∂ntŇĎben - ahol magukhoz k√©pest gyeng√©bben j√°tszottak - sem volt benne a levegŇĎben, hogy ŇĎk itt ma t√©nyleg kikaphatnak, hi√°ba akadt az argentinoknak t√∂bb nagy helyzet√ľk is. A sorsol√°suk sem volt k√∂nnyŇĪ, m√©gis a Gh√°na elleni iksz kiv√©tel√©vel hozt√°k az √∂sszes meccs√ľket, √©s m√©g csak tizenegyeseket se kellett r√ļgniuk. Pedig, mint tudjuk, a n√©metek abban is igen j√≥k.

EttŇĎl persze m√©g az √∂sszehasonl√≠t√°s √∂tven √©vvel ezelŇĎtti v√°logatottakkal ink√°bb csak a j√°t√©k szintj√©n √©rdekes, de annak nagyon, a linkelt cikkbŇĎl kider√ľl a t√∂bbi vil√°gbajnok csapat pontsz√°ma is.

Fotó: AP Photo/Matthias Schrader