Sokkolta a magyar m√©diasz√≠nteret, hogy Vaszily Mikl√≥s egykori Index- √©s Origo-vez√©rigazgat√≥, az Origo sz√©thull√°s√°val v√©gzŇĎdŇĎ cenz√ļrabotr√°ny egyik fŇĎszereplŇĎje a k√∂zm√©dia m√°sodik embere lett. Vaszily vill√°minterj√ļt adott a Cinknek, √≠me a Hivatalos Fekete B√°r√°ny √©rz√©sei a 0. napon.

(Vaszily Mikl√≥ssal egy√ľtt dolgoztunk az Indexben, r√©g ismerj√ľk egym√°st, ez√©rt tegezŇĎd√ľnk, amit nem v√°ltoztattam meg.)

Cink: Nem tartasz attól, hogy azok után, hogy most kormányzati állást vállaltál, sokan azt gondolják, eleve a kormány trójai falova voltál az Origóban?

Vaszily Mikl√≥s: Ez a legnehezebb r√©sze a t√∂rt√©netnek. De nem igaz√≠thatom a l√©p√©seimet ahhoz, hogy engem √©s az Origo-sztorit nem ismerŇĎ emberek mit gondolnak, ha egyszer a dolog t√©nyszerŇĪen nem igaz.

Advertisement

Cink: Tudod, hogy ki aj√°nlott be az MTVA-n√°l? Igaz, hogy V√°rhegyi Attila?

Vaszily Miklós: Szabó László Zsolt vezérigazgató ajánlott.

Cink: Miért téged választottak? Miért vállaltad?

Vaszily Mikl√≥s: T√∂bb besz√©lget√©s alapj√°n √ļgy √≠t√©ltem meg, hogy az elv√°rt operacion√°lis feladat ell√°t√°sra alkalmas vagyok.

Advertisement

Cink: Az micsoda? Mit fogsz egyáltalán csinálni az MTVA vezérigazgató-helyetteseként?

Vaszily Mikl√≥s: A tartalom-elŇĎ√°ll√≠t√°s √©s a tartalombeszerz√©s sem fog hozz√°m tartozni. A feladatom l√©nyeg√©ben a k√∂zm√©dia mŇĪk√∂d√©s√©nek hat√©konyabb√° t√©tele.

Cink: √Črtsem √ļgy, hogy valami hatalmas kir√ļg√°si hull√°mra vettek fel?

Vaszily Mikl√≥s: Nem. Rengeteg ingatlanja van p√©ld√°ul az MTVA-nak, a Naphegy t√©ritŇĎl a Br√≥dy S√°ndor utcai r√°di√≥sz√©kh√°zig, amik mŇĪk√∂dtet√©s√©t racionaliz√°lni kell. De szerintem egy ekkora, ennyire szerte√°gaz√≥ szervezetn√©l 3-4 h√≥napra is sz√ľks√©g lehet ahhoz, hogy √°tl√°thassam a mŇĪk√∂d√©st, megfogalmazhassam a javaslataimat.

Advertisement

Cink: A feladatod az, hogy megnyirbáld a kiadásokat X milliárddal, vagy akár nagyobb átszervezéshez is kapsz mandátumot?

Vaszily Mikl√≥s: Nincs elvetve az ut√≥bbi lehetŇĎs√©g sem, de nem is erŇĎltetik. Ezt igaz√°b√≥l m√©g nem tudhatom azelŇĎtt, hogy egy√°ltal√°n elkezdtem volna √°tl√°tni a szervezetet.

Cink: Van konkrét elvárás, hogy mondjuk 5 milliárdot kell megtakarítanod?

Vaszily Mikl√≥s: Sz√°mszerŇĪ nincsen.