Illustration for article titled Ez a legnehezebb része a történetnek – Vaszily Miklós a Cinknek

Sokkolta a magyar médiaszínteret, hogy Vaszily Miklós egykori Index- és Origo-vezérigazgató, az Origo széthullásával végződő cenzúrabotrány egyik főszereplője a közmédia második embere lett. Vaszily villáminterjút adott a Cinknek, íme a Hivatalos Fekete Bárány érzései a 0. napon.

Advertisement

(Vaszily Miklóssal együtt dolgoztunk az Indexben, rég ismerjük egymást, ezért tegeződünk, amit nem változtattam meg.)

Cink: Nem tartasz attól, hogy azok után, hogy most kormányzati állást vállaltál, sokan azt gondolják, eleve a kormány trójai falova voltál az Origóban?

Vaszily Miklós: Ez a legnehezebb része a történetnek. De nem igazíthatom a lépéseimet ahhoz, hogy engem és az Origo-sztorit nem ismerő emberek mit gondolnak, ha egyszer a dolog tényszerűen nem igaz.

Cink: Tudod, hogy ki ajánlott be az MTVA-nál? Igaz, hogy Várhegyi Attila?

Vaszily Miklós: Szabó László Zsolt vezérigazgató ajánlott.

Cink: Miért téged választottak? Miért vállaltad?

Vaszily Miklós: Több beszélgetés alapján úgy ítéltem meg, hogy az elvárt operacionális feladat ellátásra alkalmas vagyok.

Advertisement

Cink: Az micsoda? Mit fogsz egyáltalán csinálni az MTVA vezérigazgató-helyetteseként?

Vaszily Miklós: A tartalom-előállítás és a tartalombeszerzés sem fog hozzám tartozni. A feladatom lényegében a közmédia működésének hatékonyabbá tétele.

Advertisement

Cink: Értsem úgy, hogy valami hatalmas kirúgási hullámra vettek fel?

Vaszily Miklós: Nem. Rengeteg ingatlanja van például az MTVA-nak, a Naphegy téritől a Bródy Sándor utcai rádiószékházig, amik működtetését racionalizálni kell. De szerintem egy ekkora, ennyire szerteágazó szervezetnél 3-4 hónapra is szükség lehet ahhoz, hogy átláthassam a működést, megfogalmazhassam a javaslataimat.

Advertisement

Cink: A feladatod az, hogy megnyirbáld a kiadásokat X milliárddal, vagy akár nagyobb átszervezéshez is kapsz mandátumot?

Vaszily Miklós: Nincs elvetve az utóbbi lehetőség sem, de nem is erőltetik. Ezt igazából még nem tudhatom azelőtt, hogy egyáltalán elkezdtem volna átlátni a szervezetet.

Advertisement

Cink: Van konkrét elvárás, hogy mondjuk 5 milliárdot kell megtakarítanod?

Vaszily Miklós: Számszerű nincsen.

Share This Story

Get our newsletter