A Fidesz bar√°tai √©s ellens√©gei mindig is egyet√©rtettek abban, hogy a p√°rt kommunik√°ci√≥ban k√ľl√∂n√∂sen erŇĎs. Ez a Fidesz alapt√°sa √≥ta √≠gy van. SŇĎt, az ellenfelek sokszor kifejezetten ezzel t√°madt√°k ŇĎket, miszerint m√°st sem tesznek, mint r√©misztŇĎ profizmussal kommunik√°lnak. A f√≥bi√°sok Orb√°nt egyfajta Goebbelsnek l√°tt√°k, aki tetsz√©se szerint h√ļzogatja a sz√°lakat √©s hitet el b√°rkivel b√°rmit.

A 2010 √≥ta tart√≥ m√°sodik Fidesz-idŇĎszak ehhez k√©pest - a rezsics√∂kkent√©si akci√≥t √©s tal√°n az EU-ellenes √≥ri√°splak√°tos hecckamp√°nyt kiv√©ve - az √ľgyetlens√©gek sorozata. Nem az √ľzenetek tartalm√°r√≥l besz√©lek, hanem a c√©lba juttat√°s m√≥dj√°r√≥l, a propagandaeszk√∂z√∂k √ľgyes haszn√°lat√°r√≥l. Ez az elb√©nul√°s k√ľl√∂n√∂sen j√≥l √©rezhetŇĎ a k√ľlf√∂ldi kommunik√°ci√≥ban.

A nagyk√∂vetek utas√≠t√°sa arra, hogy ha Magyarorsz√°got elmarasztal√≥ cikket olvasnak, azonnal √≠rjanak harcias olvas√≥i levelet, a k√∂z√©p- √©s nyugat afrikai katonai diktat√ļr√°kkal hozott minket egy szintre, ugyanis k√°b√© ŇĎk az utols√≥k a vil√°gon, akik ilyesmivel √©getik magukat. Ugyanannek az √∂tletnek a m√°sik le√°gaz√°sa a szellemi honv√©delmi mozgalom. A humortalan, az √©lŇĎ f√°ba is belek√∂tŇĎ kekecked√©s √©s a kritik√°k s√©rtett felh√°nytorgat√°sa m√©g soha, sehol nem szerzett bar√°tokat senkinek. Nem az a baj vele, hogy p√∂csfejs√©g, hanem hogy nem hat√©kony.

Szint√©n nevets√©ges, √©s eg√©sz Magyarorsz√°gnak k√°rt okoz√≥ h√ļz√°s volt, hogy a k√ľlf√∂ldi magyar kultur√°lis int√©zetek vezetŇĎinek konkr√©tan megtiltott√°k, hogy b√°rmirŇĎl nyilatkozzanak a budapesti k√∂zpont enged√©lye n√©lk√ľl. Ezek az emberek az√©rt l√©teznek, hogy Magyarorsz√°g h√≠r√©t terjessz√©k a vil√°gban, de a Fidesz paranoid, √©rtelmetlen m√≥don megtiltotta ezt nekik.

Csak kis k√°rt okoz az orsz√°gnak, mert kutya nem olvassa, de hasonl√≥an amatŇĎr dolog Kumin Ferenc √∂n√©get√©s√ľgyi √°llamtitk√°r Tumblr-blogja, ahol a f√©lelmetes profi kommunik√°ci√≥s szakember 73 flekk hossz√ļs√°g√ļ, sz√°raz, s√©rtett hangv√©telŇĪ, f√©lelemkeltŇĎ kin√©zetŇĪ sz√∂vegtengerekkel pr√≥b√°lja megnyerni a vicces k√©pekkel, animgifekkel √©s egysoros sz√∂vegekkel kommunik√°l√≥ nemzetk√∂zi mikroblogger k√∂z√∂ss√©get a magyar √ľgynek.

√Čs ha mindez nem lenne el√©g a 444.hu mai cikk√©ben leleplezte, hogy milyen is az a vil√°g 50 orsz√°g√°b√≥l sz√°rmaz√≥ 66 civil szervezet, amely √°llt√≥lag √ľnnepli √©s t√°mogatja a magyar Fidesz-alkotm√°nyt, amit a korm√°ny √≥ri√°si kommunk√°ci√≥s gyŇĎzelemk√©nt jelentett be. Nem kis r√©szben apr√≥, jelent√©ktelen, sz√©lsŇĎs√©ges viccszervezetekrŇĎl, homoszexu√°lisgyŇĪl√∂lŇĎ fanatikusokr√≥l √©s hasonl√≥kr√≥l volt sz√≥. No meg rengeteg kinyomozhatatlanul kicsi, m√©g weboldall sem rendelkezŇĎ d√©l-amerikai "tal√°n kamu, tal√°n nem" szervezetrŇĎl, akik azt√°n v√©gk√©pp semmit sem tudhatnak vagy gondolhatnak a magyar alkotm√°nyr√≥l. Sz√≥val √ļgy jelentettek be egy nagy durran√°st, hogy alapszinten sem gondoltak arra, hogy valaki esetleg ut√°na fog n√©zni, hogy kik is azok a magyar alkotm√°ny√©rt rajong√≥ k√ľlf√∂ldi civilek.

Advertisement

Ezek alapj√°n csak arra tudok gondolni, hogy a Fidesz a kommunik√°ci√≥s renom√©j√°t jelentŇĎs r√©szben egyetlen szem√©lynek, a balos sajt√≥ √°ltal d√©moniz√°lt Wermer Andr√°snak k√∂sz√∂nhette. Nem v√©letlen√ľl d√©moniz√°lt√°k, hanem mert irt√≥ra tartottak tŇĎle, teljes joggal. Ami√≥ta ŇĎ nincs, a Fidesz egyetlen kommunik√°ci√≥s mŇĪfajban maradt t√©nyleg profi. A v√°laszt√≥k sajt√≥t nem, vagy minim√°lisan fogyaszt√≥, a vil√°gr√≥l saj√°t inform√°ci√≥kkal nem rendelkezŇĎ r√©teg√©nek sz√≥l√≥ k√©t- h√°romszavas √ľzenetek sulykol√°s√°ban. Ez egy√©bk√©nt fontos ter√ľlet √©s jelentŇĎs hasznot hajt a p√°rtnak. De a kommunik√°l√°s nemcsak ebbŇĎl √°ll.

Magyarorsz√°g k√ľlf√∂ldi meg√≠t√©l√©se jelentŇĎs r√©szben ezek miatt olyan rossz, mint a rendszerv√°lt√°s √≥ta soha. Nem a nemzetk√∂zi baloldal, a Bilderberg-csoport √©s a sz√ľrke uf√≥k √∂sszeesk√ľv√©se, hanem a port√°shozz√°√°ll√°ssal √©s agresszivit√°ssal p√°rosul√≥ korm√°nyzati √ľgyetlens√©g hozta ezt a helyzetet.