A Blaha Lujza t√©rre szervezett demonstr√°ci√≥t ma d√©lut√°nra a Hum√°n Platform. Tedd magad szabadd√°! ‚Äď ez volt a mondanival√≥. Az alkalom a szabads√°gharc √©vfordul√≥ja √©s a Magyar K√∂zt√°rsas√°g 25. sz√ľlet√©snapja volt. Ez a k√∂zt√°rsas√°g nem az a k√∂zt√°rsas√°g, der√ľlt ki.

Igaz√°b√≥l t√∂kre √∂r√ľltem, amikor a t√©rre ki√©rve Cyndi Lauper Girls Just Want To Have Funja fogadott, rajongok a 80-as √©vek diszk√≥sl√°gerei√©rt. Facebookon 3400 ember jelezte, hogy meg fog jelenni, enn√©l kevesebben voltak, tal√°n olyan 2000 fŇĎ k√∂r√ľli lehetett a t√∂meg ‚Äď az idŇĎj√°r√°s biztosan nem volt a rendezv√©ny haszn√°ra.

A konferanszi√© szerep√©t a hasonl√≥ rendezv√©nyekrŇĎl ismert Papp R√©ka Kinga t√∂lt√∂tte be. El√©g k√≠nosan √©reztem magam a viccek, a j√≥pof√°skod√°s √©s az √°tk√∂lt√∂tt rigmusok k√∂z√∂tt, fŇĎleg, hogy ezekre a k√∂z√∂ns√©g ritk√°n reag√°lt ‚Äď a k√∂z√∂s Egyedem-begyedem-tengert√°ncoz√°sb√≥l p√©ld√°ul csak az√©rt nem tŇĪnt fel, hogy nem lett semmi, mert a sz√≠npadon kihangos√≠tott dalok elnyomt√°k az engem k√∂r√ľlvevŇĎ csendet.

Aki n√©lk√ľl nincs ellenz√©ki t√ľntet√©s

A rendezvényen az alábbi felszólalók beszéltek:

  • Csonka J√≥zsef, a K√∂zmunk√°s Mozgalom a J√∂vŇĎ√©rt aktivist√°ja
  • Ferencz Norbert, a Szoci√°lis Dolgoz√≥k Szakszervezete Ifj√ļs√°gi Tagozat√°nak eln√∂ke
  • Ferge Zsuzsa szociol√≥gus, szeg√©nys√©gkutat√≥
  • Kapronczay Stef√°nia, a TASZ t√°rseln√∂ke, jog√°sz
  • Udvarhelyi √Čva Tessza, a K√∂z√©let Iskol√°ja alap√≠t√≥ja, kult√ļrantropol√≥gus
  • Varga Attila, az Uccu Roma Inform√°lis Oktat√°si Alap√≠tv√°ny munkat√°rsa
  • V√°rady Zsolt Iwiw-alap√≠t√≥

Advertisement

Az elŇĎad√≥k a szolidarit√°s √©s az √∂sszefog√°s fontoss√°g√°r√≥l besz√©ltek, sz√≥ba ker√ľlt az iskolai szegreg√°ci√≥, V√°rady Zsolt pedig, aki a m√ļlttal val√≥ szemben√©z√©srŇĎl is besz√©lt ‚Äď Trianon, a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļs szerep √©s a m√°ig titkos √ľgyn√∂klist√°k kapcs√°n ‚Äď, meg√°llap√≠totta, hogy "az ad√≥rendszer√ľnk egy nagy rak√°s szar".

A rendezv√©ny m√°sodik fel√©re lelkesebb lett a k√∂z√∂ns√©g, de komolyabb reakci√≥kat az ilyen egyszerŇĪbb kijelent√©sek v√°ltottak ki az emberekbŇĎl, a bonyolultabb besz√©dekre ‚Äď ak√°r a t√°rsadalmi felelŇĎss√©gv√°llal√°sr√≥l, ak√°r a szakszervezetekrŇĎl √©s a munkab√©rekrŇĎl, ak√°r az oktat√°sr√≥l volt sz√≥ ‚Äď kev√©sb√© figyelt a k√∂z√∂ns√©g. Az eg√©sz t√ľntet√©snek el√©g kil√°t√°stalan hangulata volt, √©ppen √ļgy, mint az ut√≥bbi √©vek legt√∂bb ellenz√©ki demonstr√°ci√≥j√°nak.

Advertisement

Demszky G√°bor elsuhan

Ma reggel Londonban is volt egy megmozdul√°s. A Kreat√≠v Ellen√°ll√°s London ott √©lŇĎ magyar fiatalokb√≥l √°ll, ŇĎk fejezt√©k ki a szolidarit√°sukat itthoni, demokratikus √©rt√©keket vall√≥ kort√°rsaik ir√°nt. Az esem√©nyen k√∂r√ľlbel√ľl negyvenen vettek r√©szt, √©s elhangzott a k√∂zt√°rsas√°g 25 √©vvel ezelŇĎtti kiki√°lt√°s√°nak sz√∂vege.

Advertisement

London ‚Äď K√©p: G√°t Anna

Vas√°rnap, mint tudj√°tok, √ļjabb t√ľntet√©s j√∂n a netad√≥ miatt, az a J√≥zsef n√°dor t√©ren lesz. H√°tha az erŇĎsebbre siker√ľl, az elŇĎjelek alapj√°n ez sim√°n elk√©pzelhetŇĎ.