Illustration for article titled Ez a köztársaság nem az a köztársaság

A Blaha Lujza térre szervezett demonstrációt ma délutánra a Humán Platform. Tedd magad szabaddá! – ez volt a mondanivaló. Az alkalom a szabadságharc évfordulója és a Magyar Köztársaság 25. születésnapja volt. Ez a köztársaság nem az a köztársaság, derült ki.

Advertisement

Igazából tökre örültem, amikor a térre kiérve Cyndi Lauper Girls Just Want To Have Funja fogadott, rajongok a 80-as évek diszkóslágereiért. Facebookon 3400 ember jelezte, hogy meg fog jelenni, ennél kevesebben voltak, talán olyan 2000 fő körüli lehetett a tömeg – az időjárás biztosan nem volt a rendezvény hasznára.

A konferanszié szerepét a hasonló rendezvényekről ismert Papp Réka Kinga töltötte be. Elég kínosan éreztem magam a viccek, a jópofáskodás és az átköltött rigmusok között, főleg, hogy ezekre a közönség ritkán reagált – a közös Egyedem-begyedem-tengertáncozásból például csak azért nem tűnt fel, hogy nem lett semmi, mert a színpadon kihangosított dalok elnyomták az engem körülvevő csendet.

Advertisement
Illustration for article titled Ez a köztársaság nem az a köztársaság

Aki nélkül nincs ellenzéki tüntetés

A rendezvényen az alábbi felszólalók beszéltek:

  • Csonka József, a Közmunkás Mozgalom a Jövőért aktivistája
  • Ferencz Norbert, a Szociális Dolgozók Szakszervezete Ifjúsági Tagozatának elnöke
  • Ferge Zsuzsa szociológus, szegénységkutató
  • Kapronczay Stefánia, a TASZ társelnöke, jogász
  • Udvarhelyi Éva Tessza, a Közélet Iskolája alapítója, kultúrantropológus
  • Varga Attila, az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány munkatársa
  • Várady Zsolt Iwiw-alapító
Illustration for article titled Ez a köztársaság nem az a köztársaság
Advertisement

Az előadók a szolidaritás és az összefogás fontosságáról beszéltek, szóba került az iskolai szegregáció, Várady Zsolt pedig, aki a múlttal való szembenézésről is beszélt – Trianon, a második világháborús szerep és a máig titkos ügynöklisták kapcsán –, megállapította, hogy "az adórendszerünk egy nagy rakás szar".

Advertisement

A rendezvény második felére lelkesebb lett a közönség, de komolyabb reakciókat az ilyen egyszerűbb kijelentések váltottak ki az emberekből, a bonyolultabb beszédekre – akár a társadalmi felelősségvállalásról, akár a szakszervezetekről és a munkabérekről, akár az oktatásról volt szó – kevésbé figyelt a közönség. Az egész tüntetésnek elég kilátástalan hangulata volt, éppen úgy, mint az utóbbi évek legtöbb ellenzéki demonstrációjának.

Advertisement

Demszky Gábor elsuhan

Ma reggel Londonban is volt egy megmozdulás. A Kreatív Ellenállás London ott élő magyar fiatalokból áll, ők fejezték ki a szolidaritásukat itthoni, demokratikus értékeket valló kortársaik iránt. Az eseményen körülbelül negyvenen vettek részt, és elhangzott a köztársaság 25 évvel ezelőtti kikiáltásának szövege.

Advertisement
Illustration for article titled Ez a köztársaság nem az a köztársaság

London – Kép: Gát Anna

Vasárnap, mint tudjátok, újabb tüntetés jön a netadó miatt, az a József nádor téren lesz. Hátha az erősebbre sikerül, az előjelek alapján ez simán elképzelhető.

Share This Story

Get our newsletter