Megd√∂bbentŇĎ olvas√≥i levelet kaptam. A k√©zmŇĪves gourmet gasztron√≥mia olyan ter√ľletekre hatol be, amirŇĎl t√©nyelg √°lmodni sem. Olvas√≥nk pir√≠tott magvakat kevert droggal, meggy√ļjtotta √©s elsz√≠vta. Ut√°na ne csin√°lja senki!

Az al√°bbi lev√©l √©rtelmez√©s√©hez √©rdemes tudni, hogy David Chang h√≠res New York-i s√©f √©s √©tteremtulajdonos, a csod√°s Momofoku koreai√©tterem-l√°nc alap√≠t√≥ja, ahol majdnem els√≠rtam magam a diszn√≥h√ļsos gomb√≥ct√≥l, Homaru Canto pedig a tr√ľkk√∂s, ‚Äúsemmi sem az, aminek l√°tszik‚ÄĚ molekul√°ris gasztron√≥mia egyik feltal√°l√≥ja, akinek az egyik h√≠res √©tele √ļgy n√©z ki, mint egy f√©lig elnyomott szivarcsikk, pedig igaz√°b√≥l szez√°mmagos diszn√≥h√ļs.

√Čs akkor itt az eg√©szen ijesztŇĎ tendenci√°kr√≥l √°rulkod√≥ lev√©l, benne a Leg√ļjabb Kor sz√∂rnysz√ľl√∂ttj√©vel, a ‚Äúf√ļzi√≥s p√∂ficsek‚ÄĚ-kel:

Laci bacsi! Erdekes dolog tortent velem, es nagy dolog szerintem: David Chang es Homaru Canto nyomaban jartam

Ma este a Bayern lehangolo gyozelme kozben finom pisztaciat eszegettem es nagyon szeretem a pisztacia izet. Tiz perccel kesobb veletlenul utjara indult a gourmet szmokolas elso, reszketeg prototipusa.

A fuzios poficsek egy egeszen uj vilaga tarult fel elottem, amikor hirtelen otlettol vezerelve egy csipetnyi sos pisztaciat es annak vekony hejat (nem a kerget) beledaraboltam a keszulo cigibe. Eloszor le kellett ulnom es vizzel oblitenem, hogy biztos legyek benne, hogy az izlelobimbo-sereg nem csal. De masodszorra is izgalmasan fustos, enyhen sos iz jellemezte a muvet. Kellemesen edes fu teremtette meg a vegig mosolygasra keszteto harmoniat, a cigaretta kellemesen lassan, jol egett.

Ezzel a veletlen lepessel azt hiszem meginditottam egy visszafordithatatlan es tolem fuggetlenul is talan mar elindult folyamatot: a szivas dzsentrifikalodasat. Lassan elfeledkeznek a gimi bena izesitett papirjairol, a bong-gal, fustben abrazolt tunya, leszedalt egyetemista sztereotipiajarol es a helyebe lepnek az ehhes hasonlo keszitett, kimert, kevert koltemenyek, a Stoner Cookbook-ok es a halado, nyugati fiatalok kulturajaban atveszi a megfarado kezmuves sor helyet a kifinomult elvezetek tronjan.

A recept:

‚ÄĘ 0,4 g fu

‚ÄĘ ¬ľ pisztacia, morzsolva

‚ÄĘ 1 pisztacia hej, morzsolva

‚ÄĘ dohany erzes szerint

Valjek egeszsegedre!

Kedves olvasó! A válaszom: SOHA.