Ez a hanyatló Róma: pisztáciát sodort a spangliba

Illustration for article titled Ez a hanyatló Róma: pisztáciát sodort a spangliba

Megdöbbentő olvasói levelet kaptam. A kézműves gourmet gasztronómia olyan területekre hatol be, amiről tényelg álmodni sem. Olvasónk pirított magvakat kevert droggal, meggyújtotta és elszívta. Utána ne csinálja senki!

Advertisement

Az alábbi levél értelmezéséhez érdemes tudni, hogy David Chang híres New York-i séf és étteremtulajdonos, a csodás Momofoku koreaiétterem-lánc alapítója, ahol majdnem elsírtam magam a disznóhúsos gombóctól, Homaru Canto pedig a trükkös, “semmi sem az, aminek látszik” molekuláris gasztronómia egyik feltalálója, akinek az egyik híres étele úgy néz ki, mint egy félig elnyomott szivarcsikk, pedig igazából szezámmagos disznóhús.

És akkor itt az egészen ijesztő tendenciákról árulkodó levél, benne a Legújabb Kor szörnyszülöttjével, a “fúziós pöficsek”-kel:

Laci bacsi! Erdekes dolog tortent velem, es nagy dolog szerintem: David Chang es Homaru Canto nyomaban jartam

Ma este a Bayern lehangolo gyozelme kozben finom pisztaciat eszegettem es nagyon szeretem a pisztacia izet. Tiz perccel kesobb veletlenul utjara indult a gourmet szmokolas elso, reszketeg prototipusa.

A fuzios poficsek egy egeszen uj vilaga tarult fel elottem, amikor hirtelen otlettol vezerelve egy csipetnyi sos pisztaciat es annak vekony hejat (nem a kerget) beledaraboltam a keszulo cigibe. Eloszor le kellett ulnom es vizzel oblitenem, hogy biztos legyek benne, hogy az izlelobimbo-sereg nem csal. De masodszorra is izgalmasan fustos, enyhen sos iz jellemezte a muvet. Kellemesen edes fu teremtette meg a vegig mosolygasra keszteto harmoniat, a cigaretta kellemesen lassan, jol egett.

Ezzel a veletlen lepessel azt hiszem meginditottam egy visszafordithatatlan es tolem fuggetlenul is talan mar elindult folyamatot: a szivas dzsentrifikalodasat. Lassan elfeledkeznek a gimi bena izesitett papirjairol, a bong-gal, fustben abrazolt tunya, leszedalt egyetemista sztereotipiajarol es a helyebe lepnek az ehhes hasonlo keszitett, kimert, kevert koltemenyek, a Stoner Cookbook-ok es a halado, nyugati fiatalok kulturajaban atveszi a megfarado kezmuves sor helyet a kifinomult elvezetek tronjan.

A recept:

• 0,4 g fu

• ¼ pisztacia, morzsolva

• 1 pisztacia hej, morzsolva

• dohany erzes szerint

Valjek egeszsegedre!

Kedves olvasó! A válaszom: SOHA.

Share This Story

Get our newsletter