This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Exkluzív: Jakab Andor eltűnt, abbahagyja a blogolást

"A blogot teljes egészében visszaszívtam, alapvető tévedés volt az egész" - hökkentette meg a Cinket az egyik leghíresebb magyar internetező, aki egyszer csak eltűnt az éterből és törölte a blogját. Miért? Mi történt? Fog még írni? Pártot alapít tényleg? Alant majdnem minden kiderül!

Ma reggel még nem tudtam, hogy ez az új Vágó Gábor- vagy az új Farkas Helga-ügy lesz-e, de annyi biztosnak látszott, hogy Jakab Andor egyszer csak eltűnt a magyar internetről. A blogszupersztár a Cink tudomása szerint hétfőn minden előjel nélkül törölte mindkét blog.hu-s blogját, a magyar- és az angol nyelvűt is, illetve kiradírozta a tartalmat a Facebook-oldaláról. Annak mondom, aki esetleg a Marsról érkezett, hogy Jakab Andor minden idők legolvasottabb magyar blogposztjának szerzője, aki 2011 július 27.-én tök ismeretelenül posztolta ki a Tőlem ezért nem kapsz munkát című bejegyzést, amit utána százezrek olvastak.

Advertisement

Az a kezdetektől fogva valószínűnek tűnt, hogy a Jakab Andor álnév. Mindenféle vad elméletek keringtek arról, hogy ki lehet az igazából. Az ilyen esetekben reflexből az Uj Péter, Bede Márton, Dezső András hármast szokták emlegetni, Jakab Andornál is ez történt. De volt olyan elmélet, hogy több ember dolgozik együtt a figurán. A Bede-vonalat erősítette, hogy amikor a Blog.hu 2011 nyarán meginterjúvolta az újdonsült sztárt, Jakab ezt nyilatkozta:

Bede Márton leengedett kézzel, messze a legjobb újságíró Magyarországon. Más országban hatalmas sztár lenne, akit 10-ből legalább 7 ember nagyon kedvelne. Kurva jókat ír, mindig, évek óta. Minden publikációja ünnepszámba megy, és még egyszer sem okozott csalódást vele. Ez a tehetség, amiből talán van bennem is, de nekem gyötrelem - aránylag - jól fogalmazni. Szerintem neki könnyen megy, és valószínűleg ez lehet a dolog titka. Persze ha azt találná írni, hogy Jakab Andor NEM MENŐ, megsértődnék és bosszúból azt mondanám, hogy mindez csak merő zsurnalizmus.

Advertisement

Én azonban sose gondoltam, hogy a Bede lenne Jakab Andor. Még az is lehet, hogy tényleg egy "negyvenes, humortalan férfi Budapesten", ahogy önmagát a Hét bloggere-interjúban definiálta. Bár az gyanús, hogy maga Seres "Kapitalizmus" László sem látta őt soha személyesen, pedig Jakab ír a kapitalizmus.hu-ra.

Mivel az fb-oldala megmaradt, az előbb ott kérdeztem rá, hogy miért törölte a blogjait, illetve hogy más néven folytatja-e. Az nem kifejezés, hogy meglepett a válasza:

A blogot teljes egészében visszaszívtam, alapvető tévedés volt az egész. A Facebook oldalt meghagytam, itt fogok írni, csak kevesebb időt akarok ilyesmire fordítani.

Advertisement

Erre visszakérdeztem, hogy hogy érti az alapvető tévedést. Úgy, hogy blogolni-publicisztikázni nincs értelme, vagy hogy amiket írt, másképp gondolja már? És hogy mire fog több időt fordítani? Ugyanis egy korábbi bejegyzése alapján felmerült bennem, hogy esetleg pártot szervez Magyar Kapitalista Párt néven, így az aktív politizálás miatt hagyja abba a blogolást. Erre részletes választ adott, amien azt írja, hogy félreismerte az országot, fundamentális tévedésben volt, és önkritikát gyakorol.

A Magyar Kapitalista Párt gondolata úgy merült fel, hogy írtam egy ilyen Facebook üzenetet, hogy csinálni kéne egyet. Viccből. Rendesen ezzel a felháborító névvel. Hogy legyen egy ilyen is, annak a pár embernek, akik kapitalizmust szeretnének, nem kommunizmust, vagy nemzeti szocializmust vagy más baromságot. Arra gondoltam, hogy ennek ráadásul programot sem kellene sok melóval kitalálni, hiszen régen ki van találva az egész. Néhányan jelezték, hogy nem is csak viccből, hanem tényleg jól lenne egy ilyen párt. Páran kattognak rajta, de én konkrét politikai tevékenységet 100%, hogy nem fogok végezni, teljesen alkalmatlan vagyok rá, és még csak a megszervezésében sem veszek részt. A Kapitalizmus blogon szerintem fogok írni, ha összeszedtem a gondolataimat és úgy találom, hogy van mit. Több időt olvasással, pihenéssel és konkrét munkával, azaz vállalkozással fogok tölteni, ami sokkal hasznosabb, mint hülyeségeket irkálni. Ez a blog rengeteg időmet elvitte. Nem teljesen feleslegesen, hiszen sokat tanultam belőle, fejlődött az íráskészségem és jobban megismertem az országot, amiben élek. Amit rosszul ismertem, tehát fundamentális tévedésből indult ki minden, amit eddig írtam. Önkritikát gyakoroltam. A Facebook oldalt azért hagytam meg, mert fogok írni a továbbiakban is, csak kevesebbszer, kevesebbet. Sokkal többet akarok olvasni, mint írni.

Advertisement

Meglepődtem, mint Szaniszló Ferenc a Halálcsillagon. Félreismerte az országot? De mi volt ez a fundamentális tévedése? Egyből meg is kérdeztem tőle. Itt a válasz:

Hát nagyjából mindent félreismertem, túlságosan csak a saját kis világomból indultam ki, nem abból, ami az egész országban van. A véleményem nem rosszabb lett, mint volt, hanem reálisabb. Nem sértettség ez, engem is rohadtul meglepett, hogy basszus, itt nem az van, amit gondoltam. Sokat tanultam a hozzászólásokból, illetve abból, ami történik a közéletben, amit most két évig alaposan figyeltem. A publicisztikát állati hasznosnak tartom továbbra is, fogok is olvasni minden fontos dolgot tovább. Sőt, én is fogok írni. Csak igyekszem komolyabban venni, mint eddig, és hát tenni is, amit gondolok. Nem csak ugatni róla.

Advertisement

Szóval nincs több blogolás, elmélyülés annál több, publicisztikázás viszont néha igen. Az nem kifejezés, hogy izgatottan várom, mi sül ki ebből!

Share This Story

Get our newsletter