A szombat sportról és szubkultúrákról szólt Budapesten. Míg a pesti rakparton tekertek az I Bike Budapest-esek, a Dunán és a Műegyetem rakparton regattáztak. Amatőr sárkányhajós és profi evezős egyetemi csapatok csaptak össze, a vendég Harvarddal és Princetonnal is.

A Dunai Regattát először 2013-ban rendezte meg a tehetséggondozással foglalkozó Antall József Tudásközpont, akkor még csak kifejezetten Duna-parti egyetemek részvételével, részben közösségépítő céllal, részben meg, hogy az egyetemek közötti versengést egy a szelleminél látványosabb síkra tereljék. Az angolszász gyökerű kezdeményezés nőtte ki magát úgy, hogy már nemcsak evezés van. Hanem napközben egyetemi zenekarok tehetségkutatója is, este pedig koncerteknek helyet adó fesztivál. Mindez a Műegyetem Rakparton, és a regattát a szervezők szerényen csak az év sportfesztiváljaként hirdették.

Délután háromkor, az esemény hivatalos megnyitója előtt már igazi retro-majálisos sör-virsli-véradás hangulat uralkodott a rakparton. Két különbséggel. Az egyik, hogy a vidéki majálisokkal ellentétben az ember itt lépten-nyomon pompomlányokba (és fiúkba) botlott. A másik, hogy a szervezők által sokat emlegetett sportnépszerűsítés nemcsak lózung, a kosárlabdától az evezős ergométerig mindent ki lehetett próbálni a parton, beleértve a lábtengó és a tollaslabda részeg házasságából létrejött lábtollast is.

Advertisement

Az idei regatta fővédnöke egyébként Colleen Bell amerikai nagykövet volt, aki megnyitó beszéde alatt többet mosolygott, mint összesen azóta, hogy az országban van.

Advertisement

A két fő versenyszám közül a egyik a több mint tíz méter hosszú sárkányhajók versenye volt a Parlament és a Műegyetem között. A hajókban egy dobos irányításával 18 diák evezett, akik Facebook-like-ok gyűjtésével kerültek a csapatba, így nagyrészt teljesen amatőr gárdákról volt szó, akik négy edzés alatt készültek fel a versenyre egy profi, válogatott kormányos irányításával. 12 egyetem, 9 budapesti és 3 vidéki indult, ez tizenkét különböző színű sárkányhajót jelentett – Gundel Takács Gábor, az esemény kommentátora szerint szerencsére nem sokkal többet, mert ez körülbelül már annyi szín, amennyit egy férfi még meg tud különböztetni.

Advertisement

A másik versenyszám a profi egyetemi evezős csapatok harca volt, itt 6 magyar egyetem diákjai, illetve a Harvard és a Princeton egyetem delegációja mérték össze erejüket a Vigadó és a Műegyetem közti távon, előbb két elődöntőben, majd egy döntő futamban.

Advertisement

Advertisement

A sárkányhajóversenyt nagy fölénnyel nyerte a győri Széchenyi István Egyetem (SZE), akik elmondták, esetükben kicsit összeszokottabb csapatról van szó, többen már a tavalyi regattán is részt vettek, és már akkor az idei megnyerését tűzték ki célul. Sőt, a regattán kívül más versenyeken is képviselik az egyetemet, így heti két edzéssel készültek a pesti szakasznál jóval csendesebb Mosoni-Dunán. A második helyezett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem , a harmadik a Testnevelési Egyetem lett.

A profi evezősök közül a Harvard került ki győztesként, szorosan mögötte a győri SZE csapata végzett, a harmadik helyet a Princeton diákjai szerezték meg, a negyedik a Budapest Corvinus Egyetem csapata lett. A harvardosok különösen örültek neki, hogy idegen terepen is sikerült győzniük, azt mondták, kemény verseny volt.

Advertisement