A bizonyíték hiánya is bizonyíték. Bizonyíték nem azért nincs, mert nem létezik, hanem mert ezek megsemmisítették. Papp László Tamás vendégposztja a politikai szálak gombolyításáról.

‚Äď‚Äď‚Äď‚Äď‚Äď‚Äď

‚ÄěB√°rki megn√©zheti, melyik politikussal szexelt Nancy‚ÄĚ ‚Äď √∂n√∂k szerint melyik bulv√°rlapban jelent meg ez a c√≠m? Egyikben sem. Magyarorsz√°g legnagyobb (√©s sokak √°ltal legkomolyabbnak tartott) politikai napilapj√°nak online v√°ltozata k√∂z√∂lt ilyen c√≠mmel riportot a meg√∂lt √∂r√∂ml√°nyr√≥l. Bulv√°ros a folytat√°s is: ‚ÄěAz Apple felhŇĎj√©bŇĎl let√∂lthetŇĎ a m√ļlt h√©ten az Ak√°cfa utcai otthon√°ban meggyilkolt prostitu√°lt, Nancy √©s ‚Äď a bar√°tnŇĎje szerint ‚Äď egy ismert politikus partner√©nek l√©gyottj√°r√≥l titokban k√©sz√ľlt felv√©tel. Csak a k√≥dot kell ismerni hozz√°.‚ÄĚ Ja, csak a k√≥dot, mi? A c√≠m √©s a tartalom nagyj√°b√≥l annyira harmoniz√°lnak, mintha j√≥ vastag betŇĪkkel kiposztoln√°m, hogy mindenkit v√°rok vacsor√°ra. Azt√°n z√°r√≥jelben az apr√≥ betŇĪs kieg√©sz√≠t√©s: mindenkit, akinek van kulcsa a lak√°somhoz.

De ne viccelj√ľk el a dolgot. Az √ļgynevezett komoly ellenz√©ki (demokrata, eur√≥pai √©rtelemben vett) ir√°nyults√°g√ļ m√©di√°nak jelentŇĎs dilemma, mennyire menjenek le ez √ľgyben bulv√°rkonte√≥ba. Az √∂sszeesk√ľv√©s-elm√©let a politik√°ban term√©szetesen mindig olyan, mint gy√≥gyszern√©l a mell√©khat√°s. Ha nincs mell√©khat√°s, fŇĎhat√°s sincs. Egy k√∂z√©leti esem√©ny hat√°s√°t azon tudjuk lem√©rni, h√°ny ilyen te√≥ria keletkezik r√≥la. Ezt tudjuk. De van itt m√°s is. Magyarorsz√°gon a politikai v√°lt√≥gazd√°lkod√°s annak klasszikus, hagyom√°nyos form√°j√°ban jelenleg sz√ľnetel. Emiatt a jelens√©g legfŇĎbb k√°rvallottj√°nak tarthat√≥ √ļn. demokratikus ellenz√©k √©s a hozz√° k√∂zel√°ll√≥ m√©dia egy kapuz√°r√°si p√°nikban l√©vŇĎ f√©rfire hasonl√≠t. Aki k√©ts√©gbees√©s√©ben r√°startol b√°rmire (b√°rkire), amitŇĎl (akitŇĎl) az elveszŇĎben l√©vŇĎ macs√≥s√°g√°nak helyre√°ll√≠t√°s√°t rem√©li. De ami elm√ļlt, ettŇĎl m√°r nem j√∂n vissza, a g√∂rcs√∂s erŇĎlk√∂d√©ssel csak egyre nevets√©gesebb, egyre v√°llalhatatlanabb szitukba keveri mag√°t.

H√°t k√°b√© ilyen a mostani fennforg√°s is. ‚ÄěWelsz Tam√°s sors√°ra jutott Nancy?‚ÄĚ ‚Äď tesz √°ll√≠t√°st k√©rd√©sbe csomagolva a N√©pszava. √Āll√≠t√°st tesz, hisz a l√°nyt meg√∂lt√©k, a ‚Äěsors√°ra jutott‚ÄĚ pedig arra utal: Welsz is gyilkoss√°g √°ldozata lett. Val√≥j√°ban a hivatalos k√∂zl√©s szerint √∂ngyilkos lett, s ezt c√°fol√≥ bizony√≠t√©kot m√°ig nem mutatott be senki. A hvg.hu annak idej√©n vette a f√°rads√°got √©s √∂sszegyŇĪjt√∂tte a Welsz-√ľggyel kapcsolatos jobbos √©s balos konte√≥kat a Magyar Nemzet, valamint a N√©pszabads√°g internetes oldal√°n l√©vŇĎ kommentekbŇĎl. √Črdemes megn√©zni, tanuls√°gos. F√©lre√©rt√©s ne legyen, el tudom k√©pzelni, hogy a l√°nynak volt kapcsolata politikussal. De m√©g azt is, hogy kapcsolatuk bizonyos r√©sz√©t valamilyen technikai eszk√∂zzel r√∂gz√≠tett√©k. A k√ľl√∂nbs√©g csup√°n annyi, hogy √©n ezt ‚Äď a p√°rtos elm√©letgy√°rt√≥kkal szemben ‚Äď b√°rmelyik politikusr√≥l el tudom k√©pzelni. Meg annyi, hogy bizony√≠t√©k h√≠j√°n nem teszem a k√©pzelg√©seimet k√∂zh√≠rr√©.

Advertisement

Az √ľgy√©szs√©gi kisziv√°rogtat√°sok mibenl√©t√©t ismerve persze van logika abban, amit a szocik mondanak. ‚ÄěAz MSZP-sek arr√≥l besz√©ltek, hogy ha szocialista politikust vide√≥ztak volna le Nancyvel, √©s a rendŇĎrs√©gnek megvan a felv√©tel, akkor m√°r r√©g kint lenne a n√©v a sajt√≥ban.‚ÄĚ De nem √©rdekes, hogy itt is a konte√≥ egyik r√©sz√©nek c√°folata tŇĪnik √©letszerŇĪnek, s nem maga az elm√©let? Az √°ldozat √©desapja - orrba-sz√°jba nyilatkozv√°n - konkr√©tan megeml√≠ti egy ismert k√∂zszereplŇĎ nev√©t. Amit az interj√ļk√∂zlŇĎ port√°l, a stop.hu ‚Äď az objekt√≠v felelŇĎss√©gre hivatkozva ‚Äď nem vesz be a besz√©lget√©sbe. Mert bizony√≠t√©k, az nincs, ami persze csak √ļjabb √∂sszeesk√ľv√©s-elm√©leteket sz√ľl. A bizony√≠t√©k hi√°nya is bizony√≠t√©k. Bizony√≠t√©k nem az√©rt nincs, mert nem l√©tezik, hanem mert ezek megsemmis√≠tett√©k.

Becs√ľlet√©re legyen mondva, a N√©pszabads√°g az√©rt a c√°fol√≥ hangokat is megsz√≥laltatja. ‚ÄěEgy m√°sik bar√°tnŇĎ szerint viszont Nancy k√≠naiakra specializ√°l√≥dott, elsŇĎsorban √°ltaluk l√°togatott honlapokon hirdette mag√°t. Ňź nem tud arr√≥l, hogy politikus partnere lett volna, ami persze nem kiz√°rt, de szerinte val√≥sz√≠nŇĪtlen. Nancynek az RTL Klub F√≥kusz c√≠mŇĪ mŇĪsor√°ban megsz√≥laltatott √©desanyja is arr√≥l besz√©lt, hogy l√°ny√°nak nagyr√©szt k√≠nai √ľgyfelei voltak. L√°nya utols√≥ partnere is egy √°zsiai f√©rfi volt.‚ÄĚ

Advertisement

A c√°folat persze kisebbet √ľt, kev√©sb√© √©rdekes, nyilv√°n. De tulajdonk√©ppen velem van a baj. M√°r ha baj az, ami ilyenkor eszembe jut. Hogy a politikusok meg a szek√©rt√°boroknak elk√∂telezett v√©lem√©nyform√°l√≥k bizony√°ra rengeteg dologr√≥l t√∂bbet tudnak, mint az √°tlagember vagy a magunkfajta √ļjs√°g√≠r√≥. De egyvalamire biztos nem k√©pesek: k√≠v√ľlrŇĎl l√°tni magukat, milyen groteszk, tragikomikus az eg√©sz akkor, mikor egy ilyen √ľgybŇĎl pr√≥b√°lnak kihozni valamit. Mert ez alapvetŇĎen errŇĎl sz√≥l. Kihozni valamit belŇĎle.

V√°radi Andr√°s hal√°lakor m√©g siker√ľlt nagyj√°b√≥l visszafogni azt, ami Nancy hal√°lakor elszabadult. Ott hom√°lyos c√©lozgat√°sokn√°l nem mentek tov√°bb. Hogy az alcs√ļtdobozi polg√°rmesterjel√∂lt baleset√©nek t√©nyei ellentmond√°sosak, az a harcos ellenz√©kis√©ggel nemigen v√°dolhat√≥ Pesti Sr√°cok √∂ssze√°ll√≠t√°s√°b√≥l is kider√ľl. Csak h√°t az m√©g konte√≥nak is erŇĎs volna, hogy a hatalom a j√∂vŇĎbe l√°t, √©s tudta, hogy V√°radi kocsij√°nak tetej√©rŇĎl le fog esni a rosszul odar√∂gz√≠tett l√©tra, s elindul vissza megkeresni a kivil√°g√≠tatlan k√©ts√°vos √ļton, s akkor egy osztr√°k nyugd√≠jas tudat√°t k√≠v√ľlrŇĎl ir√°ny√≠tva elg√°zolj√°k.

Advertisement

Ehhez k√©pest a prostikonte√≥ egy fokkal t√©nyleg √©letszerŇĪbbnek tŇĪnik. Minden relat√≠v, ugyeb√°r. √Ām ami pillanatnyilag legjobban l√°tszik ebbŇĎl, az a g√∂rcs√∂s, izzads√°gszag√ļ erŇĎlk√∂d√©s, hogy finoman akkor is orient√°ljuk valamilyen ir√°nyba (tuggyuk, merre) az olvas√≥t, ha igaz√°b√≥l nincsenek bizony√≠t√©kok, sŇĎt m√©g a gyan√ļt al√°t√°maszt√≥ t√©nyek se nagyon. Lehet, hogy lesznek. De moment√°n nincsenek. S visszamenŇĎleg ugyan√ļgy nem fogj√°k igazolni azt, amit most csin√°lnak, mik√©nt a Fidesz visszamenŇĎleges t√∂rv√©nykez√©s√©t sem legitim√°lja az ut√≥lagos pozit√≠v eredm√©ny.